Morawiccy z Dzierzgowa, Bonowic i Nawarzyc

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Andrzej_Żak

Sympatyk

Post autor: Andrzej_Żak »

Na początek pewne przemyślenia… a tak na prawdę to prośba o dodanie otuchy. Szukaniu informacji o swoich przodkach poświęcam już co najmniej kilkanaście lat. W każdej wolnej chwili wędruję po skanach ksiąg metrykalnych wielu parafii. Znalazłem już naprawdę bardzo dużo. Tylko czasami pytam się siebie: po co to robisz? . Niestety wokół nie widzę zbytniego zainteresowania. A czasami nawet wręcz stwierdzenie – po co ci to? Kogo to interesuje. Na szczęście jesteście Wy. Na forum www.genealodzy.pl. Więc nie czuję się jak na bezludnej wyspie.
Ostatni był ciekawy temat o przydomkach. Badając dzieje swojej rodziny Morawickich właśnie się z tą kwestią zetknąłem.
Otóż moja praprababcia Agnieszka Żak z domu Morawicka (ur. 1839) była wnuczką Ignacego i Elżbiety Morawickich z Dzierzgowa (woj.świętokrzyskie). To mój praprapradziadek. To ten sam praprapradziadek dla Ś.P. Kornela Morawieckiego ( sprawdziłem).
Zacząłem więc szukać skanów metryk w Internecie. Na GenBazie znalazłem skany metryk z parafii Dzierzgów. Ślęcząc nad trochę wymieszanymi skanami ( np. są tu skany a Piotrowic koło Oświęcimia) sporo odkryłem (i dlatego nie żałuję tych dziesiątek tygodni) a prawdę mówiąc to nawet lat.
Analizując skąpe metryki, które jednak jako w zasadzie jedyne dokumenty, pozwalają jako tako poznać dzieje naszych dawnych przodków, mam teraz sporą wiedzę m.in. o tej rodzinie. Pierwszy dokument z tym nazwiskiem pochodzi z Irządzów (ob. woj. śląskie, dawniej kieleckie). To Błażej i Ewa Morawiccy. W 1653 roku urodził się trzeci ich syn Wojciech (Albertus). Ten w 1779 roku ożenił się w Dzierzgowie z Zofią Kowalczonką (pewno córką tutejszego kowala). Odtąd przez trzy pokolenie Dzierzgów był siedzibą Morawickich. Już w 1698 roku, w metryce chrztu Błażeja - syna Wojciecha i Zofii zapisano nazwisko Woytucha. To zapewne przydomek. Jeszcze w metryce chrztu mojego pradziadka Wojciecha Morawickiego z 1803 roku przy nazwisku ojca Ignacego jest vel Woytucha. W następnych kilkudziesięciu latach (I połowa XVIII wieku w metrykach spotykałem naprzemiennie nazwiska Morawicki i Woytucha. Czasami nawet co rok lub dwa lata. Czy to możliwe by ksiądz/pisarz parafialny tak dowolnie wpisywał nazwisko?
Z góry dziękuję za opinie i oraz wszelkie porady
Andrzej Henryk Żak
Awatar użytkownika
Majewska_Renata

Sympatyk
Legenda

Post autor: Majewska_Renata »

Dzień dobry

Wysłałam Panu wiadomość na priva.

Pięknie pozdrawiam,
Renata
Andrzej_Żak

Sympatyk

GenBaza / AP_Kielce / Kielce / Dzierzgów / Dzierzgów_Parafia / 1687-1750_ur /
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej Henryk Żak
Awatar użytkownika
Majewska_Renata

Sympatyk
Legenda

Post autor: Majewska_Renata »

Bardzo Panu dziękuję.

Miłego dnia,
Renata
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dzień dobry,

polecam skontaktować się z Justyną Krogulską z Morawickich (Morawicka_Justyna) - może macie, Państwo, wspólne korzenie?
Tu strona genealogiczna Justyny i jej męża:
http://szukaj-korzeni.pl/

Pozdrawiam
Aneta
Andrzej_Żak

Sympatyk

Dziękuję za informację. Wysłałem e-maila do Justyny Morawickiej. Szukanie wszelkich informacji o dziejach naszych rodzin to wspaniała pasja. Jak każda wymaga jednak wielkiej cierpliwości oraz często determinacji.
Jeszcze raz dziękuję bardzo Pani Aneto i pozdrawiam serdecznie.
Andrzej Henryk Żak
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Ignacy Jakub Nałęcz-Kostecki (*26.07.1806 Szydłów – †przed marcem 1872), syn Andrzeja († po 1840) i Marianny Wielochowicz († przed 1840), kontroler kasy obwodu kieleckiego. W 1854 roku pełnił urząd poborcy w kasie powiatowej Powiatu Stopnickiego. Dnia 26.08.1840 r. w Skalbmierzu poślubił Emilię Mariannę Sobotowską (chrzest 08.04.1823 Kielce ). Ich córką była Joanna Emilia Karolina Kostecka (*20.04.1855 Wolica – †14.02.1919 Ostojów k/Suchedniowa), która w Kielcach w dniu 04.07.1882 r. poślubiła Stefana Szczepana Morawickiego (*1850 – †1911)-
Katedra w Kielcach, księga małżeństw, akt nr 125/1882.

Pozdrawiam

Robert
alech

Re: Morawiccy z Dzierzgowa, Bonowic i Nawarzyc

Post autor: alech »

Andrzej_Żak pisze: (...) Jeszcze w metryce chrztu mojego pradziadka Wojciecha Morawickiego z 1803 roku przy nazwisku ojca Ignacego jest vel Woytucha. (...) Z góry dziękuję za opinie i oraz wszelkie porady
Andrzej Henryk Żak
Dzień dobry :)
Natrafiłem na Pana wpis, z którego wynika iż jest Pan potomkiem Wojciecha Morawieckiego ur. 1803 roku. Jest duże prawdopodobieństwo, że ja również.
Jednakże moje udokumentowane dane kończą się na Piotrze Morawieckim (1828-1891), synu Wojciecha i Marianny.
Ponieważ "mój" Piotr ożenił się w Stopnicy (z Teofilą Wójtowicz a po jej śmierci z Anielą Zaborską) i w tych okolicach mieszkał, nie do końca kojarzyłem go z Wojciechem (1803-1883) i Marianną Barczyńską (1804-1880) z Dzierzgowa.
Natomiast ostatnio natrafiłem na geni.com na "mojego" Piotra (2xpradziadka) gdzie jego ojcem jest pokazany właśnie Wojciech a matką Marianna Barczyńska z Dzierzgowa.
Wynikałoby z tego, że Wojciech jest naszym wspólnym pra...dziadkiem.
Czy w swoich poszukiwaniach natrafił Pan na jakiekolwiek informacje o Piotrze (1828-1891) synu Wojciecha ?

Pozdrawiam
Andrzej Lech
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Polecam się skontaktować z Bożeną - nick: ozanka
Będzie miała zapewne jakieś informacje odnośnie Morawickich z parafii Nawarzyce.

Pozdrawiam serdecznie
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Andrzej_Żak

Sympatyk

Dobry wieczór
W źródle, który Pan podaje może być jakaś pomyłka. Przed chwilą jeszcze raz przewertowałem na genbazie metryki urodzeń i chrztów z parafii Kossów. Tutaj bowiem na początku XIX wieku przeniosła się z Dzierzgowa rodzina Morawickich. 15 listopada 1825 roku Wojciech Morawicki poślubił tutaj Marianne Barczyńską. W Kossowie urodziły im się dzieci: Salomea (14 października 1826 roku), Marianna (1 listopada 1828 roku), Paweł (1 stycznia 1830 roku) oraz Zofia (28 marca 1831 roku). Tak więc nie ma w dokumentach syna o imieniu Piotr. Syn Paweł w latach następnych osiedlił się w Nawarzycach i tutaj założył rodzinę. Przejrzałem skany metryk zarówno z AP jak i AD w Kielcach. Tyle znalazłem.
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej
Andrzej_Żak

Sympatyk

Witam
Wydaje mi się, że sprawa jednak nie jest jeszcze zamknięta. Mogło się bowiem zdarzyć (także z biologicznego punktu widzenia), że Wojciech i Marianna mogli mieć jeszcze potomka urodzonego np. na w styczniu 1828 roku. To, że nie ma metryki nie przesądza jeszcze o niczym. Przykładem może być wspomniana Marianna Barczyńska. Urodziła się w 1804 roku w Kossowie ale nie ma metryki. Nie było wtedy księdza i ojciec Antoni Barczyński zawiózł córkę do chrztu w sąsiedniej parafii Chlewice. Tamtejszy proboszcz nie odnotował tego jednak w swoich księgach. Sprawa została dokładnie opisana w alegacie do ślubu Marianny i Wojciecha w Kossowie w 1825 roku.
Myślę, że ważne informacje Można znaleźć w metrykach ślubów wspomnianego Piotra. Czy ma Pan do nich dostęp?.
Albo więc ktoś mylnie wpisał informację w geni.com albo trzeba dalszych poszukiwań by rozstrzygnąć zagadkę.
Pozdrawiam
Andrzej
Majewska_Ela

Sympatyk

Post autor: Majewska_Ela »

Dzień dobry
Ja szukałam metryki z Lubochowy
W Dzierzgowie, a okazało się że jest w
Moskorzewie
Pozdrawiam Ela
alech

Post autor: alech »

Dziękuję za odpowiedzi.
Co do metryk Piotra, to jest metryka drugiego ślubu Piotra ze Stopnicy z 1879 roku z Anielą Zaborską Akt nr.35.
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 385&zoom=1
ale nie dałem rady z moim poziomem zaawansowania 'rozczytać' wszystkiego.
Może ktoś rozszyfruje imiona i nazwiska świadków? Może to coś rozświetli?
Wiem że wcześniej Piotr był żonaty z Teofilą Wójtowicz, ale tu na dokumenty nie natrafiłem.
Mam natomiast akt zgonu z 1891 roku, ale tam zupełnie nic nie ma o rodzicach Piotra.

Natomiast co do geni.com to pod tym linkiem jest kartoteka Piotra - mojego Piotra, gdyż jego żona to Aniela Zaborska a córka to Władysława - moja prababka. I tutaj rodzice są pokazani jako Wojciech 1803-1883 i Marianna z d. Barczyńska 1804-1880.
Napisałem tam wiadomość do autora wpisu, pana Artura, ale jak na razie bez odpowiedzi. Jak zwykle potrzeba cierpliwości :)

https://www.geni.com/people/Piotr-Moraw ... 5815718821

Dziękuję
Andrzej_Żak

Sympatyk

Witam
Sprawa zaczyna być ciekawa. Z metryki ślubu zalinkowanej w Pana wiadomości wynika, że rodzicami Piotra byli Wojciech i Marianna Morawieccy. To trzeba przyjąć jako fakt. Niestety z tego co zdołałem się odczytać nie ma nic o miejscu urodzenia Piotra. W drugim źródle, które Pan wskazał jest rok urodzenia Piotra 1831. Jeszcze raz przejrzałem skany metryk z Kossowa (Świętokrzyskie) gdzie w tych latach mieszkali moi przodkowie Wojciech i Marianna Morawiccy (tak od co najmniej XVII wieku się pisali, zapisy nazwiska jako Morawiecki w zasadzie pojawiają się dopiero od XIX wieku). Poniżej co znalazłem

https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,57316,28 - 1832 28 marca Zofia
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,57316,28 - 1830 11 stycznia Paweł

Ale zrobiłem też zestawienie ilości chrztów w Kossowie:
1827 – urodzeń 18
1828 – urodzeń 12
1829 – urodzeń 13
1830 – urodzeń 11
1831 – urodzeń 6 (marzec 3, sierpień 2 listopad 1
1832 - urodzeń 12
1833 – urodzeń 14
1834 – urodzeń 11
1835 – urodzeń 15
Zastanawia szczególnie mała, w porównaniu z sąsiednimi laty ilość chrztów w 1831 roku.
Wtedy trwało Powstanie Listopadowe. Może wojna wtedy trwająca spowodowała, że dokumenty SA niepełne?
Myślę, że faktycznie trzeba dopytać autora wpisu na Geni.com skąd brał dane. Według jego bowiem danych (przeglądałem linkowany materiał) to faktycznie wymieniani są „moi” Morawiccy.
Myślę, że warto jeszcze poszukać
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej Żak
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Post autor: keret »

Witam
cytuje
"To, że nie ma metryki nie przesądza jeszcze o niczym. Przykładem może być wspomniana Marianna Barczyńska. Urodziła się w 1804 roku w Kossowie ale nie ma metryki. Nie było wtedy księdza i ojciec Antoni Barczyński zawiózł córkę do chrztu w sąsiedniej parafii Chlewice. Tamtejszy proboszcz nie odnotował tego jednak w swoich księgach. Sprawa została dokładnie opisana w alegacie do ślubu Marianny i Wojciecha w Kossowie w 1825 roku

Chrzest Marianny Barczyńskiej odbył się w kościele parafialnym w Kossowie dnia 18 czerwca 1804 roku. Ksiądz Jakub Krzyszko był na miejscu odnotował chrzest w odpowiedniej księdze, do Chlewic nie trzeba było jechać. Co do ilości chrztów z roku 1831 z Kossowa to ja widzę ciut więcej chrztów, ilość nie odbiega od innych roczników.
Ale faktycznie w allegacie zapisano całkiem inną historię
Pozdrawiam
Maciej Terek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”