Szanowi Państwo .
Pozwalam sobie na zamieszczenie trzeciego już posta dotyczących poszukiwań wojennych losów braci Piotra i Aleksandra Zasławskiego.
W tym miejscu nawiązuję do moich postów z dnia 12 marca 2021 r ( strona 170 b.wątku) oraz z 17 czerwca 2021 roku ( str 174 ) a ponieważ w miarę poszukiwań udało mi się coraz więcej szczegółów ustalić.
Obecnie udało mi się ustalić że mój prapradziadek Piotr Zasławski urodzony w 1869 r w Warszawie syn Benedykta i Pauliny z Wilczyńskich był oficerem w stopniu kapitana i służył w 2 Batalionie Strzelców Lejb Gwardii . Na pewno służył do roku 1899 gdyż na podstawie innego dokumentu rodzinnego udało mi się ustalić że był on w owym roku oficerem rezerwowym.
W tym miejscu chciałbym zapytać szanownych forumowiczów . Czy i gdzie można było by poszukiwać dokumentów dotyczących przebiegu służby Piotra ?
Czy istnieją bardziej dokładne materiały z których można było by prześledzić szlak bojowy lub miejsca stacjonowania w/w jednostki w tym okresie ?
Czy stwierdzenie że był on oficerem rezerwowym jest równoznaczne z tym że był on urlopowany tak jak to niekiedy widnieje na owym forum ?
Historia brata Piotra , Aleksandra jest nieco bardziej złożona . Aleksander Zasławski urodził się w 1871 w Warszawie ( rodzice jak wyżej ) W roku 1899 widnieje iż był on urzędnikiem izby skarbowej w Warszawie następnie wyjechał na Daleki Wschód Rosji, ożenił się z Franciszką z domu Rzońca córką Franciszka i Józefy z domu Wrocławska. We Władywostoku urodził się im w 1907 roku syn Stanisław Eugeniusz następnie udali się do Harbinu w Mandżurii gdzie urodziła się w 1911 roku córka Bronisława . Do kraju wrócili tak jak pisałem w poprzednim poście w roku 1921 po powrocie do kraju pracował jako urzędnik.
Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie to że z przekazów rodzinnych wynika że był on również oficerem wojsk carskich w stopniu pułkownika i że podczas działań wojennych stracił rękę. Niewykluczone że gdzieś powstała nieścisłość w przekazie rodzinnym,
Prawdopodobnie był on w jednostce która zajmowała się ochroną budowy Kolei Wschodniochińskiej.
W międzyczasie poczyniłem pewne poszukiwania również na stronach rosyjskich ,
lecz niestety bezskutecznie. Tu dla zainteresowanych tym wątkiem podpowiem wątek z rosyskiego forum :
https://forum.vgd.ru/614/114269/0.htm?a ... um_view&o=
Dlatego z tego miejsca chciałbym szanownych forumowiczów zapytać m.in. o :
- Czy i gdzie można znaleźć jakieś spisy oficerów jednostek stacjonujących w Harbinie przy budowie Kolei Wschodniochińskiej ?
- Czy są może gdzieś inne spisy , być może spisy urzędników w Harbinie ?
- Czy są może gdzieś polskie rejestry osób które były w Harbinie przed 1920 rokiem ? Z tego co wiem jest pewna liczba rodzin polskich które były w owym czasie tam zamieszkałe ?
Gdzie mógłbym poszukiwać jakichś dokumentów dotyczące ich podróży powrotnej do kraju ? Z tego co wiem niektórzy Polacy z Harbinu wracali do kraju na pokładzie jakiegoś statku pasażerskiego choć tu nie pewności czy to było po roku 1920 czy też w trakcie większej akcji repatriacyjnej po roku 1949 roku były takie sytuacje
Czy i gdzie można by poszukiwać danych uczniów polskiej szkoły sprzed 1920 roku czyli sprzed utworzenia gimnazjum im Henryka Sienkiewicza w Harbinie ?
Będę wdzięczny za jakieś inne wskazówki co do kierunków dalszych poszukiwań w obu omawianych kwestiach ?
Pozdrawiam
Maciej Zasławski