Anastazy Colonna-Walewski - poszukuję foto

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

Poszukuję fotki Anastazego Colonna-Walewskiego (1733 – 1815), tego który był mężem Marii z Łączyńskich, kochanki Napoleona Bonaparte. Na stronie: https://www.google.pl/search?q=anastazy ... s-wiz-serp

jest wzmianka o Anastazym Colona-Walewskim wraz fotografią. Sęk w tym, że ta sama fotka jest na stronie dot. Aleksandra Floriana Józefa, syna Napoleona Bonaparte: https://pl.wikipedia.org/wiki/Aleksande ... 8książę%29

Czy jest gdzieś dostępne foto tego Colonny-Walewskiego, który był mężem Marii z Łączyńskich? Oczywiście może być foto portretu, reprodukcji...
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Dzien dobry,
Jest tylko ten jeden szkic, ktory znajdujemy w Wiki.
Pozostale obrazy i fotografie to Aleksander , syn Napoleona.
Mam akty zgonow Anastazego i Marii.
Anastazy zmarl w Walewicach, Maria zmarla w Paryzu.
Pozdrawiam,
Bozenna
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Jedyne miejsce, gdzie mogą być materiały ikonograficzne to Muzeum w Tubądzinie. Maja tam albumy z bogatą ikonografią Walewskich, które przeglądałem 20+ lat temu. Być może coś jest w archiwaliach Walewskich z Tubądzina w AP w Łodzi, ale trzeba przejrzeć inwentarz.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Anastazy Colonna-Walewski - poszukuję foto

Post autor: Kostkowski »

Bozenna pisze:Dzien dobry,
Jest tylko ten jeden szkic, który znajdujemy w Wiki.
Pozostałe obrazy i fotografie to Aleksander, syn Napoleona.
Mam akty zgonów Anastazego i Marii.
Anastazy zmarł w Walewicach, Maria zmarła w Paryżu.
Pozdrawiam,
Bozenna
Tomasz_Lenczewski pisze:Jedyne miejsce, gdzie mogą być materiały ikonograficzne to Muzeum w Tubądzinie. Maja tam albumy z bogatą ikonografią Walewskich, które przeglądałem 20+ lat temu. Być może coś jest w archiwaliach Walewskich z Tubądzina w AP w Łodzi, ale trzeba przejrzeć inwentarz.
Dziękuję i Bożennie i Tomaszowi za szybka odpowiedź. Ale chcę dopytać i upewnić się pod jakim adresem jest ten jeden, bo pod oboma przeze mnie wyżej wymienionymi adresami jest ten sam.

Odnośnie obu aktów zgonu to czy są gdzieś dostępne czy mogę je dostać?

Ponieważ spotykam Atanazy i Anastazy to czy to to samo imię, czy można używać zamiennie?

Dotychczas uważałem, że Colonna to nazwa rodu. Czy może to być nazwa herbu? Czy herb Pierzchała to to samo co Kolumna?
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Według mnie zamiennie. W akcie zgonu z 1815 Athanazy, w akcie rozwodowym z 1812 Anastazy …
Colonna to „udostojnienie” herbu Kolumna czyli Pierzchała alias Roch. Naciągane. Ród Walewskich oczywiście
Akt zgonu w Genetece pod łódzkim 1815
Pozdrawiam
Tomek
Ewafra

Sympatyk

Post autor: Ewafra »

Kostkowski pisze:Poszukuję fotki Anastazego Colonna-Walewskiego (1733 – 1815), tego który był mężem Marii z Łączyńskich, kochanki Napoleona Bonaparte. Na stronie: https://www.google.pl/search?q=anastazy ... s-wiz-serp

jest wzmianka o Anastazym Colona-Walewskim wraz fotografią. Sęk w tym, że ta sama fotka jest na stronie dot. Aleksandra Floriana Józefa, syna Napoleona Bonaparte: https://pl.wikipedia.org/wiki/Aleksande ... 8książę%29

Czy jest gdzieś dostępne foto tego Colonny-Walewskiego, który był mężem Marii z Łączyńskich? Oczywiście może być foto portretu, reprodukcji...
Fotki? Przed 1815 r. były już wykonywane fotografie?
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Pytanie odczytałem, jako poszukiwanie konterfektu. W albumie Walewskich w Tubądzinie jest mnóstwo fotografii starych portretów, a na ścianach stare portrety. Sam mam zdjęcie z tego muzeum pod jednym z portretów
Ostatnio zmieniony sob 11 mar 2023, 14:07 przez Tomasz_Lenczewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Ewo,
Dagerotyp to lata 1839-1840.
Pierwszy zaklad fotograficzny w Polsce, Karola Beyera, to lata 1845 / 1846.
Anastazy Walewski zmarl w 1815-tym roku.

Wladyslawie,
Zostaw Twoj e-mail w mojej skrzynce.
Wysle Ci akt zgonu Marii z Laczynskich Walewskiej.
Akt zgonu Anastazego jest w Genetece.

Serdecznosci,
Bozenna
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Dzień dobry Edwardzie,

W internecie jest portret Anastazego Walewskiego i z pewnością nie jest to portret Aleksandra, syna Napoleona i Marii z Łączyńskich, podaję link:
https://www.google.pl/imgres?imgurl=htt ... QF6BAgHEAQ

Pozdrawiam
Janka
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Janko,
To jest jedyny znany szkic Anastazego. Wiemy o tym. Jest w Wiki.
Pozdrawiam,
Bożenna
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Bozenna pisze:Janko,
To jest jedyny znany szkic Anastazego. Wiemy o tym. Jest w Wiki.
Pozdrawiam,
Bożenna
Bożenno,

Ja odpowiadam na takie pytania jakie zapisał Edward:

"jest wzmianka o Anastazym Colona-Walewskim wraz fotografią. Sęk w tym, że ta sama fotka jest na stronie dot. Aleksandra Floriana Józefa, syna Napoleona Bonaparte: https://pl.wikipedia.org/wiki/Aleksande ... 8książę%29

Czy jest gdzieś dostępne foto tego Colonny-Walewskiego, który był mężem Marii z Łączyńskich? Oczywiście może być foto portretu, reprodukcji..."

Z powyższego zapisu wynikało, że Edward uznał iż obejmuje także rodzinę Aleksandra syna Napoleona Bonaparte. NIE DOTYCZY TO ZDJĘCIE OJCA ALEKSANDRA.
Zamieszczona fotografia dotyczy Anastazego Walewskiego, a na Wiki są błędy więc nie ma co się tym przejmować.
Nie jest to zdjęcie dotyczące Aleksandra, nie jest to zdjęcie dotyczące Napoleona więc można przyjąć jako zdjęcie Anastazego Walewskiego.
Z opisu jaki kiedyś czytałam wynikało, iż był bardzo wychudzony, stary i niewielkiego wzrostu, co odpowiada wyglądowi ze zdjęcia, do którego link zamieściłam.
Można jeszcze napisać do Walewic, bo zapewne w tamtejszym majątku i pałacu jakieś portrety zachowano.

Pozdrawiam
Janka
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Dlaczego miałaby być w Walewicach? Tam jest stadnina koni i jeśli coś pielęgnują to pamięć o Marii Walewskiej. W Tubądzinie jest Muzeum Walewskich i potężna ikonografia zgromadzona przez Walewskich zarówno w tekach, jak i na ścianach. Archiwum zaś z tego dworu w AP w Łodzi. Na jego podstawie powstała bardzo dobra monografia Walewskich do XIX w., bo ta Leitgebera dostępna zdaje sie w familysearche jest nieco przestarzała, ale doprowadzona do XX w. Przy takim obrazku Atanazego nie ma nitki skąd pochodzi. A to może być w Tubądzinie. Wystarczy ją załączyć i napisać z prośbą o opinię. Na pewno odpowiedzą. Kiedyś był bardzo uczynny dyrektor. Zresztą ugościł nas wybornie. Na pewno wie więcej dr Angela Sołtys z Zamku Królewskiego e Warszawie https://www.lodzkie.pl/turystyka/noc-mu ... walewicach Wreszcie Biblioteka Narodowa wydała przed laty https://ksiegarnia.bn.org.pl/322/Katalo ... --t-8.html i tam warto sprawdzić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”