Dyspensa, jak odnaleźć ?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
pozwolenie na zawarcie małżeństwa -dyspensa
Moi dziadkowie pobierali się w 1891 r. w Warszawie w parafii Św. Andrzeja za specjalnym zezwoleniem Arcybiskupa Metropolity Warszawskiego Nr 2638 wydanym na początku czerwca 1891 r. Z powyższego wynika, że łączyło ich pokrewieństwo, zresztą mi znane - obie matki młodych były z domu Wrońskie. Jak dotrzeć do tego zezwolenia, bowiem interesuje mnie bardzo rodzaj pokrewieństwa? Nie wiem czy to były siostry, czy tez młodsza z nich była np bratanicą starszej? W rodzinie często się "podśmiewałyśmy", ze dziadek ożenił się z własna wnuczką. Oczywiście nie było pewnie aż tak, ale z bratanicą swojej matki? - cóż całkiem możliwe. Niestety aktów ślubu małżeństw pradziadków do tej pory nie odnalazłam, więc nie znam imion ich rodziców.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
-
Kubiak_Urszula

pozwolenie na zawarcie małżeństwa
Witaj Danuto.Będąc w Archiwum Diecezjalnym w Płocku ,dane mi było przeglądać tak zwane dyspensy.Być może tam,znajdziesz to czego szukasz.Fakt,że nie znalazłam tej o którą mi chodziło,ale to tylko dlatego że część z nich uległa spaleniu,tylko część udało się uratować.
Z pozdrowieniami Ula.
Z pozdrowieniami Ula.
Dzięki Ulu. Ale Warszawa w Archiwum Diecezjalnym w Płocku? Zresztą i jedno i drugie archiwum daleko ode mnie. Czy te dokumenty mogą być również w Archiwum Państwowym w Warszawie? Np w aneksach do małżeństw, bo takowe istnieją dla parafii św. Andrzeja dla roku 1891? Tam przynajmniej można wystąpić pisemnie i to jakieś ułatwienie.
Pozdrowienia
Danuta
Danuta
-
Kubiak_Urszula

Hmm,Danuto.Nie jestem na 100% pewna,ale wydaje mi sie że dyspensy sa tylko w Płocku.Najlepiej jak zadzwonisz do ks.Majewskiego i spytasz.Jest bardzo przyjazny i chętnie pomaga.
Z pozdrowieniami Ula.
Z pozdrowieniami Ula.
Proponuję sprawdzić aneks do małżeństwa w parafii w której zawarto małżeństwo.Ja dyspensę znalazłam w aneksie do ślub w parafii.
pozdrawiam grazyna
pozdrawiam grazyna
Dziękuję za pokierowanie. Do AP w Warszawie już wystąpiłam w lipcu. Niestety do dziś żadnej odpowiedzi. Ponowie prośbę w październiku. Z Archiwum Diecezjalnym w Płocku tez nawiążę kontakt oczywiście.
Pozdrowienia
Danuta
Danuta
"zwolnienie arcybiskupa warszawskiego"
Mam podobny problem co dede43 i też poszukuję zwolnienia arcybiskupa warszawskiego. W Kurii na ul. Miodowej skierowano mnie do Archiwum na ul. Dewajtis tel.5610137 /czynne wtorki, srody, czwartki w godz.10-15/ tłumacząc, że te zwolnienia potocznie zwane "dyspensami" z tego okresu mogą się tam znajdować. Nie udało mi się tam niestety jeszcze wybrac, ale mam pytanie skąd Płock o którym pisze Ula?czy mozna poprosic o namiary na Ks.Majewskiego?jakis telefon, email.
Mam podobny problem co dede43 i też poszukuję zwolnienia arcybiskupa warszawskiego. W Kurii na ul. Miodowej skierowano mnie do Archiwum na ul. Dewajtis tel.5610137 /czynne wtorki, srody, czwartki w godz.10-15/ tłumacząc, że te zwolnienia potocznie zwane "dyspensami" z tego okresu mogą się tam znajdować. Nie udało mi się tam niestety jeszcze wybrac, ale mam pytanie skąd Płock o którym pisze Ula?czy mozna poprosic o namiary na Ks.Majewskiego?jakis telefon, email.
-
Kubiak_Urszula

Zofio,może źle zrozumiałam ks.Majewskiego,ale z jego ust padlo,że wszystkie dokumenty od udzielonych dyspens znajdują się u niego,a raczej to co z nich ocalało.Jeśli piszę nieprawdę proszę mnie poprawić.Być może niektóre parafie,mają odpisy dołączone do aktów ślubu,albo i oryginały,których nie dostali nowożeńcy.Moja babcia też miała dyspensę,od ostatniej zapowiedzi.Lecz dowiedziałam się o tym już po wizycie w Płocku.Co do kontaktu z Archiwum iecezjalnym,to nic prostszego jak wejść na stronę,tam znajdziesz wszystko co Cię interesuje,a tel 24 262-63-34,proponuję dzwonić po 10.
Z pozdrowieniami Ula.
Z pozdrowieniami Ula.
Dzięki Zofio, będę czekać cierpliwie. Akt ślubu moich dziadków, do którego była dyspensa jest zeskanowany: parafia św. Andrzeja akt nr 146 w 1891 r. skan w APW nr 551 jpg (zespół 72/159/0/-/97), może ułatwi sprawę jeśli go sobie np wydrukujesz?
Pozdrowienia
Danuta
Danuta
Gdzie szukać informacji
Witam
w tłumaczeniu aktu ślubu http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... 0366.phtml [jeszcze raz dziękuję]
znalazł się taki zapis
"Z powodu trzeciego stopnia pokrewieństwa między Nowo zaślubionymi, udzielona została dyspensa przez Warszawską Archidiecezją Metropolitalną, dnia 28 Grudnia/9 Stycznia tego roku, Numer 87. " [1891]
Gdzie mogę szukać dokumentu stwierdzającego taką dyspensę ?
Kogo małżonkowie musieli mieć wspólnego żeby był 3ci st. pokrewieństwa ?
pozdrawiam
Marek
w tłumaczeniu aktu ślubu http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... 0366.phtml [jeszcze raz dziękuję]
znalazł się taki zapis
"Z powodu trzeciego stopnia pokrewieństwa między Nowo zaślubionymi, udzielona została dyspensa przez Warszawską Archidiecezją Metropolitalną, dnia 28 Grudnia/9 Stycznia tego roku, Numer 87. " [1891]
Gdzie mogę szukać dokumentu stwierdzającego taką dyspensę ?
Kogo małżonkowie musieli mieć wspólnego żeby był 3ci st. pokrewieństwa ?
pozdrawiam
Marek
Gdzie szukać informacji
Kilka dni temu dyspensa była tłumaczona na tym forum:
http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... 0455.phtml
W dyspensach nie ma nic odkrywczego, o wiele ciekawsze są dokumenty, które młodzi kierowali do biskupa motywując swoje prośby o jej udzielenie. To właśnie w tych dokumentach jest zawarty szczegółowy opis sytuacji. Z samej dyspensy nie dowiemy się o tym, w jaki sposób młodzi byli ze sobą spokrewnieni, bo to tylko pozwolenie. To mniej więcej tak samo, jakby z treści wyroku sądowego próbować dociekać przebiegu procesu, bez znajomości akt sprawy.
Dyspensa powinna być w alegatach do tego ślubu.
Mam nadzieję, że na temat pokrewieństwa trzeciego stopnia według prawa kanonicznego, wypowie się ktoś lepiej znający zagadnienie.
tomek
http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... 0455.phtml
W dyspensach nie ma nic odkrywczego, o wiele ciekawsze są dokumenty, które młodzi kierowali do biskupa motywując swoje prośby o jej udzielenie. To właśnie w tych dokumentach jest zawarty szczegółowy opis sytuacji. Z samej dyspensy nie dowiemy się o tym, w jaki sposób młodzi byli ze sobą spokrewnieni, bo to tylko pozwolenie. To mniej więcej tak samo, jakby z treści wyroku sądowego próbować dociekać przebiegu procesu, bez znajomości akt sprawy.
Dyspensa powinna być w alegatach do tego ślubu.
Mam nadzieję, że na temat pokrewieństwa trzeciego stopnia według prawa kanonicznego, wypowie się ktoś lepiej znający zagadnienie.
tomek
-
kaaczorr174

Gdzie szukać informacji
Witam. Mam pytanie, może ktoś szukał w podobnych zasobach do tych, które mnie interesują:
- moj prapradziadek był młynarze w powiecie przasnyskim na początku XX w. - jaka organizacja działała w tamtym okresie na tyhc terenach zreszajaca młynarzy, oraz gdzie znajduja się jej ewentualne akta?
- moi przodkowie wypływali do USA na początku XX w. Jakich dokumentów tożsamosci potrzebowali? Gdzie składało sie wnioski o wydanie tych dokumentów i czy można je odnaleźć w jakims archiwum?
dziekuję za pomoc! Kamil
- moj prapradziadek był młynarze w powiecie przasnyskim na początku XX w. - jaka organizacja działała w tamtym okresie na tyhc terenach zreszajaca młynarzy, oraz gdzie znajduja się jej ewentualne akta?
- moi przodkowie wypływali do USA na początku XX w. Jakich dokumentów tożsamosci potrzebowali? Gdzie składało sie wnioski o wydanie tych dokumentów i czy można je odnaleźć w jakims archiwum?
dziekuję za pomoc! Kamil
-
Jawoszek_Elzbieta

Gdzie szukać informacji
Witaj
Stopnie pokrewieństwa liczy się w ten sposób, iż należy zsumować ile było narodzin poszczególnych przodków (włącznie z zainteresowanymi narzeczonymi) od wspólnego przodka. Trzeci stopień - to jak dla mnie- np. wuj i siostrzenica (bratanica).
Przy okazji strona http://www.ekumenizm.pl/article.php?sto ... 1111470369
Pozdrawiam
Elżbieta
Stopnie pokrewieństwa liczy się w ten sposób, iż należy zsumować ile było narodzin poszczególnych przodków (włącznie z zainteresowanymi narzeczonymi) od wspólnego przodka. Trzeci stopień - to jak dla mnie- np. wuj i siostrzenica (bratanica).
Przy okazji strona http://www.ekumenizm.pl/article.php?sto ... 1111470369
Pozdrawiam
Elżbieta