Czy Jacenty to Jakub

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

kminek

Sympatyk

Czy Jacenty to Jakub

Post autor: kminek »

Nie pamiętam, czy ktoś już nie zadał takiego pytania, coś mi świta. Ostatnio szukam przodków wśród grekokatolików z okolic Pruchnika i mam zagwozdkę-jest dwóch panów, najwyraźniej mieszkają w jednej chałupie, żona o tych samych danych, tyle, że jeden Jacenty, drugi Jakub. Dzieci prawdopodobnie 8-ro na przestrzeni 20 lat i rodziły się średnio co 2-3 lata, w tym dwa razy bliźniaki, za mało na dwie rodziny. Wydaje mi się, że to jest jeden człowiek. Czy tych imion używano zamiennie jak Szczepan/Stefan?
Katarzyna W.
janusz59

Sympatyk

Czy Jacenty to Jakub

Post autor: janusz59 »

Jacenty to Jacek (lub ewentualnie Hiacynt). A może ktoś myślał , że Jacenty to Jakub i tak sobie błędnie pisał .

Pozdrawiam
Janusz
kminek

Sympatyk

Czy Jacenty to Jakub

Też mi się tak wydaje. Zobaczę co wyjdzie dalej, czy będzie dwa zgony czy jeden. Księga jest pisana dziwnie, jakby ksiądz miał problem z łaciną, czasami miesza w jednym wpisie słowa polskie i łacińskie, czasami cały wpis po łacinie, drugi po polsku itd.
Katarzyna W.
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 8 times

Re: Czy Jacenty to Jakub

Post autor: Officinalis_Paeonia »

kminek pisze:Ostatnio szukam przodków wśród grekokatolików z okolic Pruchnika i mam zagwozdkę-jest dwóch panów, najwyraźniej mieszkają w jednej chałupie, żona o tych samych danych, tyle, że jeden Jacenty, drugi Jakub.
Tak, wśród unitów Jacenty mógł być Jakubem (choć to 2 różne imiona), ponieważ oba imiona zdrabniano: Jacko. I Jacko zapewne podawano a osoba spisująca dokument rozwijała do Jacenty lub Jakub (niekoniecznie właściwie). I bywało, np. że urodził się Jacenty a małż. zawarł Jakub (a była to ta sama osoba).
Elża
Awatar użytkownika
Adam_Kalemba

Sympatyk
Adept

Post autor: Adam_Kalemba »

Żona może być ta sama ale mężów dwóch, radzę sprawdzić jak się rodziły dzieci. Z których ojców. Czy najpierw był jeden ojciec a potem drugi.
elizamathia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: elizamathia »

U mnie też tak jest że Jacenty/Jacek w jednym akcie jest Jakubem. Na pewno to ta sama osoba w moim przypadku

Eliza
Eliza
kminek

Sympatyk

Adam_Kalemba pisze:Żona może być ta sama ale mężów dwóch, radzę sprawdzić jak się rodziły dzieci. Z których ojców. Czy najpierw był jeden ojciec a potem drugi.
Naprzemian. Brałam pod uwagę dwóch różnych mężów, bo śluby wdowców były normą, ale nie znalazłam potwierdzenia takiej opcji w tym przypadku.
Dziękuję za odpowiedzi. Teraz już nie mam wątpliwości, że to jeden człowiek i był moim 4xpradziadkiem.
Katarzyna W.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”