Krzyś pisze:Witam
Szukam metrykę urodzenia:
Kazimierz Józef Wnorowski syn Pawła i Marianny Szyszko parafia Łęczyca.
Pozdrawiam - Krzysztof Pasik
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Witam
poszukuję aktów zgonu Agaty Drochlińskiej z domu Krupa (ur. około 1780 zm. 24.12.1813) i Jadwigi Drochlińskiej z domu Przybysz (ur. około 1787 zm. 9.01.1856). Wiem, że Agata zmarła we wsi Parczów, a Jadwiga pochodziła i zmarła w Miedznej Murowanej. Obie miejscowości należą do parafii w Białaczowie
KomandosekUV pisze:Witam
poszukuję aktów zgonu Agaty Drochlińskiej z domu Krupa (ur. około 1780 zm. 24.12.1813) i Jadwigi Drochlińskiej z domu Przybysz (ur. około 1787 zm. 9.01.1856). Wiem, że Agata zmarła we wsi Parczów, a Jadwiga pochodziła i zmarła w Miedznej Murowanej. Obie miejscowości należą do parafii w Białaczowie
i tak zrobisz hop do urodzeń ? a skąd wiesz czy tę właściwą znajdziesz
a może by tak ślub Drochlińskiego i Przybysz, banalny dość do znalezienia
i wtedy akt chrztu Jadwigi znajdziesz na pewno
Odnalazłem akt urodzenia Jadwigi, urodziła się 12.10.1788 roku. Za to przypuszczam, że Agata mogła wyjść za Józefa Drochlińskiego przed 1793 rokiem, ponieważ wtedy urodziło się ich najstarsze dziecko
brawo. czyli Agata raczej nie mogła się urodzić w 1780, bo rodziłaby dziecko mając 13 lat
Jeśli to parafia Białaczów i rodzina Krupów, to dzieci pod koniec XVIII były tylko z jednej pary. Warto prześledzić dalsze losy rodzeństwa i zobaczyć czy gdzieś w metrykach nie ma powiązań.
W skorowidzu nie znalazłem Agaty ale człowiek go robił i mógł się pomylić (mogła to być np. Marianna - o ile pamiętam).
Raczej nie mogli by się pomylić ponieważ we wszystkich aktach ich dzieci jest jako Agata, na genetece odnalazłem Agatę Krupę urodzoną w 1771 roku, więc myślę, że to może być ona