EAIS jak szukam
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Pietruszka

Dzień dobry Państwu, jestem nowy na forum. I ja dorzucę, może dla kogoś przydatną informację. Na stronie:
https://eais.archyvai.lt/repo-ext/view/340359
W części "Papildomi duomenys" są pliki PDF z numerami inwentarzowymi, warto je przeglądać ponieważ stanowią cenne uzupełnienie. A wiemy, że nie cały zasób archiwum został wprowadzony czy wpisany do bazy. Natomiast w pliku "LVIA_F604_ap11_t1_rodykl_.pdf" na stronach od 27 do 35 jest spis alfabetyczny parafii Biskupstwa Wileńskiego z podaniem dekanatu. Spis jest w przymiotniku w języku litewskim, po łacinie, po polsku i po rosyjsku. Na str. od 36 do 46 spis jest podzielony na dekanaty. Proszę pamiętać, że powyższy podział jest dla roku 1798 i podziały te zmieniały się i powstawały nowe parafie i dekanaty, również parafie "wędrowały" do innych dekanatów, a same dekanaty zmieniały diecezje. W spisie tym, są parafie i dekanaty spoza granic dzisiejszej Litwy i w tym przypadku spis ten jest również uzupełnieniem mapki w zakładce "Parapijų žemėlapis". Ciekawe czy Litwini kiedykolwiek rozbudują mapę poza własne granice.
Serdecznie pozdrawiam, Piotr
https://eais.archyvai.lt/repo-ext/view/340359
W części "Papildomi duomenys" są pliki PDF z numerami inwentarzowymi, warto je przeglądać ponieważ stanowią cenne uzupełnienie. A wiemy, że nie cały zasób archiwum został wprowadzony czy wpisany do bazy. Natomiast w pliku "LVIA_F604_ap11_t1_rodykl_.pdf" na stronach od 27 do 35 jest spis alfabetyczny parafii Biskupstwa Wileńskiego z podaniem dekanatu. Spis jest w przymiotniku w języku litewskim, po łacinie, po polsku i po rosyjsku. Na str. od 36 do 46 spis jest podzielony na dekanaty. Proszę pamiętać, że powyższy podział jest dla roku 1798 i podziały te zmieniały się i powstawały nowe parafie i dekanaty, również parafie "wędrowały" do innych dekanatów, a same dekanaty zmieniały diecezje. W spisie tym, są parafie i dekanaty spoza granic dzisiejszej Litwy i w tym przypadku spis ten jest również uzupełnieniem mapki w zakładce "Parapijų žemėlapis". Ciekawe czy Litwini kiedykolwiek rozbudują mapę poza własne granice.
Serdecznie pozdrawiam, Piotr
-
Marcin.Rybicki

Link znajomy dla zainteresowanych, dziękuję P. Małgorzacie Kulwieć za udostępnienie https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =887928205 aczkolwiek w pewnej części już nieaktualny, ponieważ Litwini w tzw.międzyczasie pododawali nowe roczniki. W jaki sposób go zaktualizować?
-
Pietruszka

Wydaje mi się, że ten plik jest aktualizowany. Akurat jestem zainteresowany tym linkiem i monitoruję jego treść. Używam do tego rozszerzenia "Page Monitor" do chrome. Chyba wczoraj lub przedwczoraj się zaktualizował. I chyba zmiana dotyczyła dekanatu Telsze. Piszę "chyba" bo nie pamiętam jak plik wyglądał poprzednio. Z tego wykazu interesują mnie Jeziorosy i Brasław. Możesz wskazać dla jakich dekanatów plik jest nieaktualny?
Poza tym, jak klikniesz w tym linku "Tylko wyświetlanie" pod paskiem menu, pojawi się okienko z przyciskiem "Poproś o prawa edycji".
Pozdrawiam Piotr
Poza tym, jak klikniesz w tym linku "Tylko wyświetlanie" pod paskiem menu, pojawi się okienko z przyciskiem "Poproś o prawa edycji".
Pozdrawiam Piotr
Też chętnie bym się dowiedziała w jaki sposó zaktualizować "Małgosiowy link".
Póki co, zaglądam na aktualizacje zamieszczone tutaj:
https://statistika.smka.lt/last.php
Piotrze, wiem, że w d. Jeziorosy doszły lata m.in. 1868. 1869.1870 - masz je w swojej aktualizacji?
Póki co, zaglądam na aktualizacje zamieszczone tutaj:
https://statistika.smka.lt/last.php
Piotrze, wiem, że w d. Jeziorosy doszły lata m.in. 1868. 1869.1870 - masz je w swojej aktualizacji?
Pozdrawiam
Marta
Marta
-
Pietruszka

Cześć, czyli wynika z Waszych wypowiedzi, że "EAIS linki dekanaty" nie jest już aktualizowany. Do tej pory myślałem, że jest. Myślałem tak dlatego bo jak już wspomniałem wyżej, dodałem ten link do rozszerzenia "Page Monitor". Rozszerzenie to codziennie sprawdza czy zawartość linku różni się od linku z poprzedniego dnia. I co kilka miesięcy otrzymywałem taki monit. Może "Page Monitor" nie jest skuteczny.
Wiadomo z jakiego powodu link nie jest aktualizowany? Piszecie, że chcielibyście sami aktualizować ten link. Zwracaliście się z tym do autorki?
Marto, ten Twój link z wykazem ostatnich zmian obejmuje tylko rok bieżący. Wiesz dlaczego nie ma poprzednich lat? Ten link pochodzi z EAIS? Są tam jeszcze inne fondy. Czy są podobnie linkowane jak 669?
Nie mam lat 1868/69/70 w mojej aktualizacji, dziękuję za informację.
W ogóle fajnie byłoby stworzyć jednolity system o uporządkowanej strukturze gdzie byłaby gromadzona wiedza na temat wszystkich linków do ksiąg w sieci
Pozdrawiam Piotr
Wiadomo z jakiego powodu link nie jest aktualizowany? Piszecie, że chcielibyście sami aktualizować ten link. Zwracaliście się z tym do autorki?
Marto, ten Twój link z wykazem ostatnich zmian obejmuje tylko rok bieżący. Wiesz dlaczego nie ma poprzednich lat? Ten link pochodzi z EAIS? Są tam jeszcze inne fondy. Czy są podobnie linkowane jak 669?
Nie mam lat 1868/69/70 w mojej aktualizacji, dziękuję za informację.
W ogóle fajnie byłoby stworzyć jednolity system o uporządkowanej strukturze gdzie byłaby gromadzona wiedza na temat wszystkich linków do ksiąg w sieci
Pozdrawiam Piotr
- Małgorzata_Kulwieć

Już zaktualizowałam. Chyba jest wszystko co udostępnili na dzień dzisiejszy. Musze tylko technicznie dograć, ale linki sa OK.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
-
Pietruszka

- Małgorzata_Kulwieć

Faktycznie, są jeszcze linki z fondu 604. Zrobiłam plik z tego co zawiera słowo DEKANAT.
Nie mam niestety narzędzia. Zrobiłam to ręcznie i jest to dość upierdliwe Ale na tyle przydatne, że warto było posiedzieć.
Miłego korzystania!
Nie mam niestety narzędzia. Zrobiłam to ręcznie i jest to dość upierdliwe Ale na tyle przydatne, że warto było posiedzieć.
Miłego korzystania!
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
-
Pietruszka

- Małgorzata_Kulwieć

Wpisałam do wyszukiwarki słowo - dekanato. A potem strona po stronie. Metodą kopiuj/wklej. Stron było coś ok. 40. Nie próbuj, bo, to głupiego robota! 
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
Małgosiu, w podzięce, funduję aureolę nad Twoją głowę.
Piotrze, nie mam pojęcia skąd wzięłam ten link z aktualizacjami. Miałam go wyrzucić z zakładek, ale zauważyłam, że jest "ruchliwy", więc się ostał. Monitoruję te same dekanaty co i Ty
) Wilejski i świrski są na FS, ale jezioroski tylko tu (na FS do 1818)
Piotrze, nie mam pojęcia skąd wzięłam ten link z aktualizacjami. Miałam go wyrzucić z zakładek, ale zauważyłam, że jest "ruchliwy", więc się ostał. Monitoruję te same dekanaty co i Ty
Pozdrawiam
Marta
Marta
- Małgorzata_Kulwieć

Marto, dziekujęMarck57 pisze:funduję aureolę nad Twoją głowę.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
kresy
Witam,
na FB pokazaly mi sie takie zrodla :
Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnybaProjektas „Elektroninės paslaugos EAIS „Skaitmeninė skaitykla“ sukūrimas
https://lyapavardes.archyvai.lt
czy ktos z panstwa wie jak to przeszukac , bo wszystko jest po litewsku,
szukam jakich kolwiek wiadomosci o moim dziadku.
Pozdrawiam Roma.
moderacja (elgra)
Moderatorzy będą wdzięczni za przestrzeganie Regulaminu!
IV. Prowadzenie dyskusji.
1. O czym należy pamiętać przed wysłaniem wiadomości na Forum.
Post o dziwnym tytule połączyłam z istniejącym już tematem.
na FB pokazaly mi sie takie zrodla :
Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnybaProjektas „Elektroninės paslaugos EAIS „Skaitmeninė skaitykla“ sukūrimas
https://lyapavardes.archyvai.lt
czy ktos z panstwa wie jak to przeszukac , bo wszystko jest po litewsku,
szukam jakich kolwiek wiadomosci o moim dziadku.
Pozdrawiam Roma.
moderacja (elgra)
Moderatorzy będą wdzięczni za przestrzeganie Regulaminu!
IV. Prowadzenie dyskusji.
1. O czym należy pamiętać przed wysłaniem wiadomości na Forum.
Post o dziwnym tytule połączyłam z istniejącym już tematem.
-
Arek_Bereza

kresy
a nie wygodniej jest napisać czego szukasz i gdzie ?
o EAIS jest cały wątek
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... ais#662621
o EAIS jest cały wątek
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... ais#662621