14 Pułk Ułanów Jazłowieckich
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Niewiadomski_Robert

Czy jest jakich kompletny spis ulanow z 14 Pułk Ułanów Jazłowieckich z okresu miedzywojennego? Szukalem online ale kompletnego spicu nie znalazlem. Moze ktos z forumowiczow ma jakies informacje na ten temat. Dzieki, Robert
Dzień dobry
odgrzebuję temat, ponieważ link podany przez Elżbietę niestety nie działa.
Czy ktoś może wie, gdzie szukać spisu ułanów z 14. pułku ułanów jazłowieckich? Szczególnie z okresu międzywojennego.
Za wszelkie informacje będę ogromnie wdzięczna.
Pozdrawiam
Natalia
odgrzebuję temat, ponieważ link podany przez Elżbietę niestety nie działa.
Czy ktoś może wie, gdzie szukać spisu ułanów z 14. pułku ułanów jazłowieckich? Szczególnie z okresu międzywojennego.
Za wszelkie informacje będę ogromnie wdzięczna.
Pozdrawiam
Natalia
-
malgorzata601

Re: 14 Pułk Ułanów Jazłowieckich
Witam
Jest taka seria "Wielka księga kawalerii polskiej 1918 - 1939" Tom 17 to 14 pułk ułanów.
Ja na Allegro kupłam "3 pułk ułanów". Jest dużo nazwisk głównie jednak dowódców.
Małgorzata
Jest taka seria "Wielka księga kawalerii polskiej 1918 - 1939" Tom 17 to 14 pułk ułanów.
Ja na Allegro kupłam "3 pułk ułanów". Jest dużo nazwisk głównie jednak dowódców.
Małgorzata
Niewiadomski_Robert pisze:Czy jest jakich kompletny spis ulanow z 14 Pułk Ułanów Jazłowieckich z okresu miedzywojennego? Szukalem online ale kompletnego spicu nie znalazlem. Moze ktos z forumowiczow ma jakies informacje na ten temat. Dzieki, Robert
-
Bańkowski_Leszek

Dzień dobry,
nawet odtworzenie listy oficerów służących w pułku jest prawie niemożliwe. Próbowałem to zrobić dla innego, dobrze znanego mi pułku kawalerii. Doszedłem do 89 nazwisk oficerów, a to i tak dalekie było od kompletności. Podoficerów zawodowych było znacznie więcej. O szeregowych ułanach nie ma co nawet mówić. To szara, anonimowa masa poborowych. No chyba że któryś znalazł się w rozkazie dziennym z pochwałą, albo skierowaniem do paki.
Leszek Bańkowski
nawet odtworzenie listy oficerów służących w pułku jest prawie niemożliwe. Próbowałem to zrobić dla innego, dobrze znanego mi pułku kawalerii. Doszedłem do 89 nazwisk oficerów, a to i tak dalekie było od kompletności. Podoficerów zawodowych było znacznie więcej. O szeregowych ułanach nie ma co nawet mówić. To szara, anonimowa masa poborowych. No chyba że któryś znalazł się w rozkazie dziennym z pochwałą, albo skierowaniem do paki.
Leszek Bańkowski
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Dokładnie tak. Akta oficerów zawodowych i rezerwistów są w WBH. Kiedyś zostaną kompletnie opracowane. Przebieg służby zawodowych można odtworzyć wg rozkazów, ale pozostają rezerwiści. Przeglądałem również sporadycznie akta podoficerów zawodowych, które występują w pewnej skali w archiwum. Ale spisy ułanów i w ogóle żołnierzy z okresu 1922 do wybuchu wojny? Dokumentem podstawowym służby żołnierskiej była jego wojskowa książeczka i akta w PKU.Bańkowski_Leszek pisze:Dzień dobry,
Leszek Bańkowski
-
Sroczyński_Włodzimierz

Przy czym:
- PKU zostały zmienione na komendy rejonów uzupełnień (tę nazwę też warto znać) w 1937
- stan zachowania PUK niby jest znany (patrz inwentarz WBH-CAW) i nie rodzi większych nadziei...ale może warto zestawić (w innym wątku) informacje, o tych których w CAW nie ma, bo pozostały za nową granicą, na przykład
https://dziedzictwo.archiwa.gov.pl/pl/b ... h/page/49/
więc w pewnych zakresach sprawy nie są beznadziejne - tzn jest nadzieja na "w przyszłości" lub nawet - dla tych którzy zdecydowaliby się w nieodległej przyszłości
ale to nie klucz "jednostka", a "rejestracja/zamieszkanie konkretnej osoby" tj w tytułowym temacie nie "może warto Lwów sprawdzić bo tam 14 pułk ułanów był", a "może warto sprawdzić w zagranicznych archiwach jeśli zamieszkanie poszukiwanego na to wskazuje
- PKU zostały zmienione na komendy rejonów uzupełnień (tę nazwę też warto znać) w 1937
- stan zachowania PUK niby jest znany (patrz inwentarz WBH-CAW) i nie rodzi większych nadziei...ale może warto zestawić (w innym wątku) informacje, o tych których w CAW nie ma, bo pozostały za nową granicą, na przykład
https://dziedzictwo.archiwa.gov.pl/pl/b ... h/page/49/
więc w pewnych zakresach sprawy nie są beznadziejne - tzn jest nadzieja na "w przyszłości" lub nawet - dla tych którzy zdecydowaliby się w nieodległej przyszłości
ale to nie klucz "jednostka", a "rejestracja/zamieszkanie konkretnej osoby" tj w tytułowym temacie nie "może warto Lwów sprawdzić bo tam 14 pułk ułanów był", a "może warto sprawdzić w zagranicznych archiwach jeśli zamieszkanie poszukiwanego na to wskazuje
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
PKU etc. zostały na miejscu w 1939 i zapewne ich akta uległy zniszczeniu. Dotychczas w handlu widziałem szczątkowe akta zdaje się z Grudziądza
-
Sroczyński_Włodzimierz

M.in. z powodu świadomości, że taki pogląd (o zniszczeniu) dominuje dałem linki w poście, linki, które dokumentują, że nie jest to prawdą w odniesienie do całości terytorium II RP. Nasuwa się, że decydujące może być czyja okupacja w 1939.
Opracowań podsumowujących źródła dostępne obecnie na Litwie, Ukrainie, Białorusi - nie znam.
Te kilka zespołów z wykazu dot. białoruskich archiwów mogą dawać nadzieję - i na to, że w innych miejscach są i na to, że nie były zamknięte w archiwach specjalnych - wiec są relatywnie dostępne.
Opracowań podsumowujących źródła dostępne obecnie na Litwie, Ukrainie, Białorusi - nie znam.
Te kilka zespołów z wykazu dot. białoruskich archiwów mogą dawać nadzieję - i na to, że w innych miejscach są i na to, że nie były zamknięte w archiwach specjalnych - wiec są relatywnie dostępne.
-
Bańkowski_Leszek

Niestety jak zwykle pytanie na początku wątku jest mało konkretne. Gdybyśmy wiedzieli o kogo chodzi, może dałoby się coś zrobić. Gdyby chodziło o oficera, można próbować szukać choćby w Dziennikach Personalnych.
Nie żyje już niestety od lat inż. Lesław Kukawski, wybitny znawca polskiej kawalerii, lwowiak, miłośnik barw jazłowieckich. Jest też Paweł Rozdżestienski, autor książki o 14 puł. ostatnio p.o. dyrektora Oddziału IPN we Wrocławiu, wcześniej dyrektor muzeum Bitwy na Bzurą w Sochaczewie.
Na mój nos poborowi do 14 pułku pochodzili z rejonu Lwowa. Zupełnie inaczej było w pułkach stacjonujących na wschodnich i zachodnich krańcach II RP. Np do 2 pszwol. w Starogadzie powoływano wielu Białorusinów.
Z mojego dość skromnego doświadczenia w grzebaniu w CAW wynika, że zachowały się raczej akta odznaczeniowe, wywiezione przez Niemców do archowum Wermachtu w Gdańsku-Oliwie. Gorzej jest z aktami personalnymi. Akta odznaczeniowe są o tyle cenne, że zawierają własnoręcznie spisane życiorysy oficerów.
Leszek Bańkowski
Nie żyje już niestety od lat inż. Lesław Kukawski, wybitny znawca polskiej kawalerii, lwowiak, miłośnik barw jazłowieckich. Jest też Paweł Rozdżestienski, autor książki o 14 puł. ostatnio p.o. dyrektora Oddziału IPN we Wrocławiu, wcześniej dyrektor muzeum Bitwy na Bzurą w Sochaczewie.
Na mój nos poborowi do 14 pułku pochodzili z rejonu Lwowa. Zupełnie inaczej było w pułkach stacjonujących na wschodnich i zachodnich krańcach II RP. Np do 2 pszwol. w Starogadzie powoływano wielu Białorusinów.
Z mojego dość skromnego doświadczenia w grzebaniu w CAW wynika, że zachowały się raczej akta odznaczeniowe, wywiezione przez Niemców do archowum Wermachtu w Gdańsku-Oliwie. Gorzej jest z aktami personalnymi. Akta odznaczeniowe są o tyle cenne, że zawierają własnoręcznie spisane życiorysy oficerów.
Leszek Bańkowski
Dziękuję za rzeczową dyskusję.
Moje pytanie było ogólne, bo sama posiadam tylko ogólniki, a sam temat wojska, komend uzupełnień etc. jest mi jeszcze zupełnie obcy.
Co do "mojego" ułana: Stanisław Tadeusz Kania urodzony w 1911 roku w Laszkach Górnych, zmarł w 1938 roku. Przez wojenną zawieruchę ostały się niestety tylko wspomnienia, że służył w 14. pułku ułanów jazłowieckich i raz odwiedził rodzinną wieś prezentując się w pełnym rynsztunku. To wszystko, co wiem.
Są takie tropy, których już nie zweryfikuję i dokumenty, których nie znajdę, ale uważam, że zawsze warto zapytać i posłuchać, co wiedzą inni
Spokojnej niedzieli!
Pozdrawiam
Natalia
Moje pytanie było ogólne, bo sama posiadam tylko ogólniki, a sam temat wojska, komend uzupełnień etc. jest mi jeszcze zupełnie obcy.
Co do "mojego" ułana: Stanisław Tadeusz Kania urodzony w 1911 roku w Laszkach Górnych, zmarł w 1938 roku. Przez wojenną zawieruchę ostały się niestety tylko wspomnienia, że służył w 14. pułku ułanów jazłowieckich i raz odwiedził rodzinną wieś prezentując się w pełnym rynsztunku. To wszystko, co wiem.
Są takie tropy, których już nie zweryfikuję i dokumenty, których nie znajdę, ale uważam, że zawsze warto zapytać i posłuchać, co wiedzą inni
Spokojnej niedzieli!
Pozdrawiam
Natalia
-
Sroczyński_Włodzimierz

a sprawdzisz (we Lwowie?) czy ostały się jakieś papier z Powiatowej Komendy Uzupełnień?
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Akta odznaczeniowe czyli głównie VM, KN, MN, KW, OOP, tudzież odznaki pamiątkowe więźniów ideowych i kilka innychBańkowski_Leszek pisze:Niestety jak zwykle pytanie na początku wątku jest mało konkretne. Gdybyśmy wiedzieli o kogo chodzi, może dałoby się coś zrobić. Gdyby chodziło o oficera, można próbować szukać choćby w Dziennikach Personalnych.
Leszek Bańkowski
Ale akta personalne czyli AP są generalnie dobrze zachowane, co do oficerów. Tylko nieuporządkowane. Jeśli na sto teczek w 10 z nich znajduję nazwiska takie same lub po sobie następujące to właśnie to. Niektórych teczek brakuje, bo zachowała sie z nich jedna karta. Mówię głównie o oficerach rezerwy, bo prowadziłem poszukiwania uzupełniające pod katem ich udziału w pewnym stowarzyszeniu. Czasami oprócz klasycznej teczki personalnej młodszego oficera, te starsze oficerów, którzy przeszli do rezerwy zawierają dobrze zachowane dokumenty austriackie lub rosyjskie, a nawet pruskie. Ciekawe są wśród nich zmiany nazwisk po wojnie, związane z ich uszlachetnieniem …
Prawdopodobnie były i akta podoficerów zawodowych, ale dotąd przejrzałem zaledwie kilkanaście
Ostatnio zmieniony pn 20 mar 2023, 13:56 przez Tomasz_Lenczewski, łącznie zmieniany 1 raz.
pomoc
Dla wszystkich chętnych w temacie 14 Pułku Ułanów Jazłowieckich proszę o kontakt na priv. Podam email do mojego brata, który jest wg mnie najlepszym specjalistą w Polsce w temacie 14 Pułku. Mam już jego zgodę na podawanie email.
pozdrawiam
Piotr
pozdrawiam
Piotr
-
mmaziarski

pomoc
Mój stryj FELIKS MAZIARSKI ur. 11 V 1917 r., syna Jana i Ewy Zdunek. . Razem z bratem Adamem wychowywał się w Domu Dziecka w Drohowyszu. Stamtąd dostał się do 14 pułku Ułanów Jazłowieckich, gdzie go traktowano jako syna pułku. Wsławił się w Kampanii Wrześniowej 1939 roku w trakcie słynnej szarży kawalerii i obrony sztandaru pułku.
Piszą o nim w książkach. Z zawodu był kolejarzem i w czasie wojny działał w AK i WIN
Piszą o nim w książkach. Z zawodu był kolejarzem i w czasie wojny działał w AK i WIN
MMaziarski