Emigrant 1863 we Francji

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Asolarewicz

Sympatyk

Emigrant 1863 we Francji

Post autor: Asolarewicz »

Drodzy.
Mój przodek Aleksander Władysław Nałęcz-Rychłowski (1840-1900) był emisariuszem na terenie Królewca i Augustowskiego, a po powstaniu ze 20 lat przebywał na emigracji we Francji. Gdzie mogę znaleźć jakieś informacje, dokąd onj dokladnie wyjechał i co robił we Francji? Przed laty brat natknął się na jego nazwisko w gazetce polskich przemysłowców we Francji, ale nie zapisał źródła, no i nie mamy. Wiem, że przodek się dorobił, kupił potem kamienicę w Krakowie, czyli musiał mieć jakiś biznes.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Emigrant 1863 we Francji

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Przeszukaj prasę z poziomu Polona.pl i academica.edu.pl, choć to kwestia kombinacji w wyszukiwaniu i nie zawsze wychodzi. Kartoteka Bio-bibliograficzna BN. Jeśli działał w Krakowie to masz księgi meldunkowe juź w XIX w. w Krakowie w ANKr Od tego bym zaczął. Figuruje w Bieleckim i Krosnowskim?
Asolarewicz

Sympatyk

Emigrant 1863 we Francji

Dzięki, te serwisy akurat przeszukałam. Bielecki i Krosnowski - co to za książki?
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Emigrant 1863 we Francji

Bielecki - Słownik oficerów powstania listopadowego, doprowadzony drukiem do litery R
Krosnowski Thabasz - dwie edycje Almanach historique - dostępne w cyfrówce
Asolarewicz

Sympatyk

Emigrant 1863 we Francji

Aj, ale on był styczniowym, a nie listopafdowym powstańcem
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Emigrant 1863 we Francji

Najmocniej przepraszam. To z tymi jest gorzej, zwłaszcza, że nie ma go u Bartkowskiego. Proszę spróbować napisać do Biblioteki Polskiej w Paryżu. I ruszyć Kraków.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”