Wypis z Xsiąg Szlacheckich Obwodu Białostockiego

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Re: Wypis z Xsiąg Szlacheckich Obwodu Białostockiego

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Ale badania genetyczne mogą odnosić się jedynie do genealogii genetycznej, a nie pozbawiać kogoś pochodzenia szlacheckiego nabytego drogą prawną czy wynikającą z metryk. Proszę sobie sięgnąć do lektury Nocy i dni, co Bogumił Niechcic mówi o swoim pochodzeniu na rewelacje stryja. I tu tkwi częściowa niechęć do badań genetycznych. To jakaś nowa zabawa? Żaden Związek Szlachecki w świecie nie kieruje się tymi kryteriami. Mówimy oczywiście o pochodzeniu po mieczu, wynikającym z przepisów prawa. Niech Pan naprawdę coś napisze i opublikuje, bo to nic teraz nie kosztuje.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

wlodarek pisze:Bardzo proszę o przeniesienie dyskusji niezwiązanej z moim pytanie na inne forum.

Panom Tomaszowi i Jerzemu jeszcze raz dziękuję za merytoryczne odpowiedzi.

Jarek Włodarczyk
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Do Włodarka
W ferworze bezsensownej słownej młócki uciekło pytanie Pana, twórcy wątku , jaka jest wiarygodność tego typu dokumentów w kontekście wywodu genealogicznego?
Postanowiłem posprawdzać metryki i taryfy podatkowe . Wygląda że przynajmniej w ciągu pokoleniowym Walenty >Stanisław > Łukasz >Sylwester i Józef; po Sylwestrze Paweł a po Józefie Szymon , resztę sobie daruje bo wymienieni są w informacji z poniższego linku
http://www.wyszki.pl/o-gminie/historia- ... dlewo.html
wywód jet rzetelny
Wymienieni w wywodzie z 1817 roku pokrywają się z tymi z 1804 . Budlewscy w 1804 zapisani zostali do listy szlachty grodzieńskie (nie było wtedy jeszcze obwodu białostockiego) Podejrzewam ze dokument z 1817 powstał w wyniku jakiejś procedury potwierdzenia)
W genetece z grubsza ten wywód się potwierdza zapisami zindeksowanych metryk ,potwierdzają to także zapisy taryf podatkowych.
Zatem ten dokument należy uznać za wiarygodny co nie oznacza że wszystkie przedkładane różnym Heroldiom takie były.
wlodarek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: wlodarek »

jamiolkowski_jerzy pisze:Do Włodarka
.
Bardzo Panu dziękuję za to potwierdzenie. Dodam, jaki był powód zadania tego pytania, bo przywołano tu także dr. Jaszczołta. Otóż dawno temu stwierdziłem na facebooku w grupie podlaskiej, że w „Monografii parafii Kożuchówek na Podlasiu” jest prawdopodobnie błąd dotyczący naszych przodków i powołałem się na dokumenty rodzinne, nie wskazując o jakie dokumenty chodzi. Dr. Jaszczołt stwierdził, że wiele dokumentów, nawet sądowych, może zawierać nieprawdę. Ja mam właśnie taki wypis Ksiąg Szlacheckich Obwodu Białostockiego sporządzony także w 1817 roku dotyczący naszej rodziny Remiszewskich. Dotyczy m.in. Jana i jego braci, ich ojca Krzysztofa i dziada Grzegorza. Ten dokument to jedna z niewielu rzeczy, jakie dziadkowie zabrali z Warszawy po Powstaniu. Niestety, dokument jest w bardzo złym stanie i zastanawiam się, gdzie mogę poddać go konserwacji i ew. pomocy w odczytaniu.
Ale Pana potwierdzenie prawdopodobieństwa prawdziwości dokumentów wystawionych przez marszałka Dominika Ciecierskiego ukierunkowuje moje dalsze poszukiwania metryk, do których w zasadzie nie mam dostępu. Zdaje się, że są w AD w Drochiczynie. Ale nie mam czasu tam pojechać.
Czy może Pan powiedzieć coś więcej na temat taryf podatkowych, o których Pan pisze?

Jarek Włodarczyk
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Rozumiem ,ze pyta Pan o taryfy podatkowe ziemi drohickiej?
Moja wiedza o ziemi drohickiej jest przypadkowa. Wiem tylko o tym co jest w Archiwum Skarbu Koronnego dla województwa podlaskiego
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... Plid=20136
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... Plid=20136
Wiem, że zachował się także rejestr podymnego z 1791 ale w internecie go nie widzę.
Lecz zdaje się problem jest poważniejszy bo czy w ogóle zachowały się księgi metrykalne z potrzebnego okresu ? Z opisu historii parafii
https://drohiczynska.pl/parafie/kozucho ... istoryczny
wynika że w 1802 kościół spłonął. Tego typu zdarzenie najczęściej oznaczało utratę ksiąg
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Post autor: Jaro_Chudzik »

jamiolkowski_jerzy pisze: Postanowiłem posprawdzać metryki i taryfy podatkowe . Wygląda że przynajmniej w ciągu pokoleniowym Walenty >Stanisław > Łukasz >Sylwester i Józef; po Sylwestrze Paweł a po Józefie Szymon , resztę sobie daruje bo wymienieni są w informacji z poniższego linku
http://www.wyszki.pl/o-gminie/historia- ... dlewo.html
wywód jet rzetelny
Wymienieni w wywodzie z 1817 roku pokrywają się z tymi z 1804 . Budlewscy w 1804 zapisani zostali do listy szlachty grodzieńskie (nie było wtedy jeszcze obwodu białostockiego) Podejrzewam ze dokument z 1817 powstał w wyniku jakiejś procedury potwierdzenia)
W genetece z grubsza ten wywód się potwierdza zapisami zindeksowanych metryk ,potwierdzają to także zapisy taryf podatkowych.
Zatem ten dokument należy uznać za wiarygodny co nie oznacza że wszystkie przedkładane różnym Heroldiom takie były.
Na ile znam historię to wieś Budlewo do 1807 roku pozostawała pod zaborem pruskim, nie rosyjskim. Pytanie, dlaczego Budlewscy z Budlewa w Prusach mieliby wywodzić się w 1804 roku ze szlachectwa w Rosji, jako poddani cara Rosji. Coś w tym wszystkim nie pasuje.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Pełna zgoda co do historii. Na swoje usprawiedliwienie ja tylko przywołałem informację z gminnego opracowania na stronie gminy Wyszki o dokumencie z 1804 roku . Nie potrafię zweryfikować źródeł tym bardziej zasadności przywołanej kontrowersyjnej daty.
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Z herbami, to była pełna dowolność i wszyscy zajmujący się heraldyką doskonale, o tym wiedzą. Takie "widzi mi się" herbowe, możemy podejrzewać szczególnie u rodzin tego samego nazwiska, a różnych herbów, co dało się zauważyć w XIX wieku i być może było związane z legitymacjami szlachectwa (bo zaborcy zażądali podania herbu). Z doświadczenia wiem (odnotowano kilkanaście rodzin Kosteckich różnych herbów), że "papsiurkami" niezmiernie trudno jest porządek heraldyczny przywrócić, chociaż zauważam, że takie tendencje w świadku naukowym występują. Podobno w sukurs przychodzi tu genetyka, ale to nie moja wiedza. Natomiast, można zadać sobie pytanie - Czy Kalinowscy herbu Kalinowa i Kalinowscy herbu Ślepowron/Korwin, są genetycznie powiązani, poprzez DNA-Y.
Co prawda, w opracowaniu E. Sęczys, SZLACHTA GUBERNI AUGUSTOWSKIEJ, LUBELSKIEJ I RADOMSKIEJ WYLEGITYMOWANA W KRÓLESTWIE POLSKIM W LATACH 1836–1861 znajdujemy:
KALINOWSKI h. Kalinowa
Karol leg. 1846 i Tomasz leg. 1848 (s-owie Wojciecha i Anieli Mościckiej). Zapisani do Ks.
Szl. Gub. Aug. p. 308, 338.
AGAD, OZWDRzS, syg. 5 s. 396; syg. 7 s. 274; APB, AGDS, syg. 28 p. 308, 338
Od Adama, posła winnickiego, który w r. 1623 został wyznaczony na komisarza wojsk
zaporoskich – pochodzący Marcin, podpisarz Sądu Pokoju Pow. Ostrołęckiego, Wincenty i Łukasz (s-owie Wojciecha i Franciszki Olszewskiej), prawnuki Stanisława prawnuka Adama (jw.)
leg. 1840. Zapisani do Ks. Szl. Gub. Aug. p. 115–117.

Jednak w herbarzu A. Bonieckiego Kalinowscy herbu Kalinowa są historycznie powiązani z Rusią Czerwoną, natomiast Kalinowscy herbu Ślepowron z okolicą szlachecką Kalinowa na Podlasiu. Mogło być tak, że niektórzy Kalinowscy z obwodu łomżyńskiego "strategicznie" w 1 poł. XIX wieku podawali się i wywiedli z herbem Kalinowa, a genetycznie byli jednak związani z lokalnymi Kalinowskimi. Ale, to tylko hipoteza. Myślę, że trzeba by znaleźć autentycznych przedstawicieli Kalinowskich herbu Kalinowa z Rusi Czerwonej i wówczas porównać garnitur genowy. Może się też okazać, że jedna z rodzin czerwonoruskich przybyła na Podlasie, a przeważnie odwrotnie postrzegamy migracje.
Mariusz14

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Mariusz14 »

Robert_Kostecki pisze:Z herbami, to była pełna dowolność i wszyscy zajmujący się heraldyką doskonale, o tym wiedzą. Takie "widzi mi się" herbowe, możemy podejrzewać szczególnie u rodzin tego samego nazwiska, a różnych herbów, co dało się zauważyć w XIX wieku i być może było związane z legitymacjami szlachectwa (bo zaborcy zażądali podania herbu). Z doświadczenia wiem (odnotowano kilkanaście rodzin Kosteckich różnych herbów), że "papsiurkami" niezmiernie trudno jest porządek heraldyczny przywrócić, chociaż zauważam, że takie tendencje w świadku naukowym występują. Podobno w sukurs przychodzi tu genetyka, ale to nie moja wiedza. Natomiast, można zadać sobie pytanie - Czy Kalinowscy herbu Kalinowa i Kalinowscy herbu Ślepowron/Korwin, są genetycznie powiązani, poprzez DNA-Y.
Co prawda, w opracowaniu E. Sęczys, SZLACHTA GUBERNI AUGUSTOWSKIEJ, LUBELSKIEJ I RADOMSKIEJ WYLEGITYMOWANA W KRÓLESTWIE POLSKIM W LATACH 1836–1861 znajdujemy:
KALINOWSKI h. Kalinowa
Karol leg. 1846 i Tomasz leg. 1848 (s-owie Wojciecha i Anieli Mościckiej). Zapisani do Ks.
Szl. Gub. Aug. p. 308, 338.
AGAD, OZWDRzS, syg. 5 s. 396; syg. 7 s. 274; APB, AGDS, syg. 28 p. 308, 338
Od Adama, posła winnickiego, który w r. 1623 został wyznaczony na komisarza wojsk
zaporoskich – pochodzący Marcin, podpisarz Sądu Pokoju Pow. Ostrołęckiego, Wincenty i Łukasz (s-owie Wojciecha i Franciszki Olszewskiej), prawnuki Stanisława prawnuka Adama (jw.)
leg. 1840. Zapisani do Ks. Szl. Gub. Aug. p. 115–117.

Jednak w herbarzu A. Bonieckiego Kalinowscy herbu Kalinowa są historycznie powiązani z Rusią Czerwoną, natomiast Kalinowscy herbu Ślepowron z okolicą szlachecką Kalinowa na Podlasiu. Mogło być tak, że niektórzy Kalinowscy z obwodu łomżyńskiego "strategicznie" w 1 poł. XIX wieku podawali się i wywiedli z herbem Kalinowa, a genetycznie byli jednak związani z lokalnymi Kalinowskimi. Ale, to tylko hipoteza. Myślę, że trzeba by znaleźć autentycznych przedstawicieli Kalinowskich herbu Kalinowa z Rusi Czerwonej i wówczas porównać garnitur genowy. Może się też okazać, że jedna z rodzin czerwonoruskich przybyła na Podlasie, a przeważnie odwrotnie postrzegamy migracje.
Robercie

W obu przypadkach genetycznym i metrykalnym są bezpośrednie dowody na wywodzenie się od Kalinowitów. I to we wszystkich liniach po Rafale Kalinowskim / obecnym świętym/ numer legitymacji z deputacji białostockiej w dokumentach Kaczanowskiego, Konstantym powstańcu. Tu jest Y DNA porównawcze wykonane za pozwoleniem "prezydenta" Łukaszenki i awanturą w Dumie rosyjskiej.

Po roku 1305 wszyscy Kalinowscy pochodzą z Kalinowa na Podlasiu jak również w mazowieckiej części z Kalinówki parafii Rutki Kossaki. Obie te majętności w XVII zostały sprzedane a członkowie rodziny osiedliły się w innych częściach Polski.

Kalinowscy z Kalinowa Czosnowa i Kalinowa Sulek to ta sama rodzina, której jedna część osiedliła się na Rusi Czerwonej / koło Lwowa/ - na co jest w kapicjanach dowód w Którym Stanisław Samuel robi kwerendę genealogiczną podając miejsce stałego przebywania - Tużyłów. Nie wspomnę o innych dokumentach w tym metrykach z Rutek Kossak. W tej dziedzinie kwerenda pana Marcina Kowala załatwiła sprawę .

To że w herbarzach są poszczególni członkowie rodziny tak umieszczeni to jest sprawą redakcji. Nie wiem przecież jakie części dokumentów w herbarzach nie zostały umieszczone.

Już nawet nie chodzi o herb taki lub inny ale mając haplogrupę R1b jasno pokazuje ona niesłowiańskie pochodzenie. Trudno nie skojarzyć tego z zapisami herbarzy które wskazują iż rodzina Kalinowskich herbu Kalinowa była osiedlona w Czechach skąd przyszła na Śląsk a potem do Polski. A jak się okazuje na Podlasie.

Robercie - pamiętaj też genealogia nie daje miejsca na domysły. Jest to nauka ścisła. Jeśli kiedyś sporządzone zostało drzewo genealogiczne, które może i jest potwierdzone dziś przy pomocy tych samych dokumentów to tak jest. W przypadku Kalinowskich każdy zapis ma odzwierciedlenie w dokumentach . No może poza Kalinowskim Dominikiem Kajetanem , którego wywód sporządził Wielądek w oparciu o metrykalia parafii Błonie pod Warszawą a którego Uruski nie umiał do końca określić. Te części które są - są prawdziwe.

Pozostałe zapisy w herbarzu Wielądka opisują współczesne artykuły dotyczące przedmiotu.

Mariusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”