Kwiatkowski z Łodzi
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Kwiatkowski z Łodzi
T: poszukuję rodziny
Witam na imie mam iwona szukam rodziny moich dziadków Stanisława i Longiny Kwiatkowskich z Łodzi ,którzy zmarli dziadek Stanisław ur.1916-11-15 zm.1998-11-24 babcia Longina ur.1916-01-25 zm.2008-09-10 oboje są pochowanie na cmentarzu EWANGELICKO-AUSBURSKIM W ŁODZI na UL; ogrodowej 43 ,wiem że ktos sie opiekuje tym grobem bo dzwoniłam i jest opłacany jestem jego wnuczką mój ojciec to Artór Kwiatkowski syn Stanisława i Longiny Kwiatkowskich ur.14.01.1930 w Łodzi8 jeżeli ktos ma jakie kolwiek informację o rodzinę proszę o kontakt z góry dziękuję Iwona Kwiatkowska
Witam na imie mam iwona szukam rodziny moich dziadków Stanisława i Longiny Kwiatkowskich z Łodzi ,którzy zmarli dziadek Stanisław ur.1916-11-15 zm.1998-11-24 babcia Longina ur.1916-01-25 zm.2008-09-10 oboje są pochowanie na cmentarzu EWANGELICKO-AUSBURSKIM W ŁODZI na UL; ogrodowej 43 ,wiem że ktos sie opiekuje tym grobem bo dzwoniłam i jest opłacany jestem jego wnuczką mój ojciec to Artór Kwiatkowski syn Stanisława i Longiny Kwiatkowskich ur.14.01.1930 w Łodzi8 jeżeli ktos ma jakie kolwiek informację o rodzinę proszę o kontakt z góry dziękuję Iwona Kwiatkowska
- Łukaszek_Mlonek

poszukuję rodziny
https://genealodzy.pl/poszukiwanie-przodkow/
5.Przejrzyj rodzinne dokumenty: Odszukaj i przeanalizuj akty urodzenia/ chrztu/ ślubu/ śmierci, dowody osobiste, paszporty, umowy o pracę, akty własności/ zakupu/ sprzedaży, legitymacje szkolne/ służbowe/ ubezpieczeniowe/ inne, fotografie, wycinki artykułów, listy, pamiętniki i wszystkie inne. Mogą one dostarczyć wielu cennych informacji, będących punktem zaczepienia do dalszych poszukiwań.
6. Rozmawiaj z rodziną.
Zacznij od najbliższych i najstarszych. Nie odkładaj tego na kiedyś. Możesz nie zdążyć bezpowrotnie tracąc możliwość zdobycia bardzo wielu cennych informacji. To najważniejsze ich źródło i ono może ukierunkować Twoje badania. Porozmawiaj z rodzicami, rodzeństwem, dziadkami, pradziadkami, wujami, ciotkami i kuzynami, a więc z wszystkimi członkami rodziny do jakich dotrzesz. Zapisuj wszystkie informacje notując skąd pochodzą. Zbierz też adresy i telefony do kolejnych osób. Sprawdź czy ktoś inny w rodzinie nie prowadził badań genealogicznych Twojej rodziny
5.Przejrzyj rodzinne dokumenty: Odszukaj i przeanalizuj akty urodzenia/ chrztu/ ślubu/ śmierci, dowody osobiste, paszporty, umowy o pracę, akty własności/ zakupu/ sprzedaży, legitymacje szkolne/ służbowe/ ubezpieczeniowe/ inne, fotografie, wycinki artykułów, listy, pamiętniki i wszystkie inne. Mogą one dostarczyć wielu cennych informacji, będących punktem zaczepienia do dalszych poszukiwań.
6. Rozmawiaj z rodziną.
Zacznij od najbliższych i najstarszych. Nie odkładaj tego na kiedyś. Możesz nie zdążyć bezpowrotnie tracąc możliwość zdobycia bardzo wielu cennych informacji. To najważniejsze ich źródło i ono może ukierunkować Twoje badania. Porozmawiaj z rodzicami, rodzeństwem, dziadkami, pradziadkami, wujami, ciotkami i kuzynami, a więc z wszystkimi członkami rodziny do jakich dotrzesz. Zapisuj wszystkie informacje notując skąd pochodzą. Zbierz też adresy i telefony do kolejnych osób. Sprawdź czy ktoś inny w rodzinie nie prowadził badań genealogicznych Twojej rodziny
Pozdrawiam - Lanka
Żądasz przekładu z obcego języka - napisz wszystko co już wiesz i co jest w indeksach
Jak skutecznie napisać prośbę o tłumaczenie
Żądasz przekładu z obcego języka - napisz wszystko co już wiesz i co jest w indeksach
Jak skutecznie napisać prośbę o tłumaczenie
-
Sroczyński_Włodzimierz

Artur urodzony w styczniu 1930 synem Stanisława urodzonego 1916 w listopadzie i Longiny (de domo nijak) urodzonej w 1916
Nie to, że niemożliwe...ale raczej warte rozwinięcia jeśli chcesz pomocy w aktywnym szukaniu.
Zmień tytuł wątku na bardziej precyzyjny, dopisz informacje, załącz kopie dokumentów.
Chyba, że założenie takie, że to ogłoszenie i zainteresowaniu sami się znajdą, gdy je wyszukają.
Nie to, że niemożliwe...ale raczej warte rozwinięcia jeśli chcesz pomocy w aktywnym szukaniu.
Zmień tytuł wątku na bardziej precyzyjny, dopisz informacje, załącz kopie dokumentów.
Chyba, że założenie takie, że to ogłoszenie i zainteresowaniu sami się znajdą, gdy je wyszukają.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
poszukuję rodziny
Dziękuję ślicznie za odpowiedzi ,ale nie jestem w stanie zapytać nikogo z rodziny ojca ,bo nie znam nikogo podejrzewam że ojciec mógł być adoptowany przez tą rodzinę i nawet nie wiem a raczej jestem pewna że tak było dlatego iż bardzo łato to policzyłam dziadek czyli Stanisław urodził sie 1916 mój ojciec w 1930 czyli Stanisław został ojcem w wieku 27 lat co jest normalne ,lecz co do babci ,która urodziła sie w 1916 musiała by zostać matka w niespełna 14 lat co jest nie możliwe ,z rozmowy z dziadkami ze strony mojej mamy dowiedziałam sie że ojciec jako chłopiec należał do hitlerjugend. tak miał wpisane w papierach gdy ślubował z moją mamą .Śmiem podejrzewać że został przygarnięty przez to małżeństwo bo gdy miał 9 lat wybuchła wojna ,wszystko zostało zniszczone ,i wychodzi na to nawt to małżeństwo nie znało jego biologicznych rodziców i przypisali mu swoje .Podczas gdy ojciec żył nigdy nie wspominał o rodzicach ,przychodziły listy z niemiec i angli ,które po przeczytaniu niszczył .Ojciec zmarł 4.07.1984 w tym czasie jego rodzice żyłi nigdy do nich nie pojechał nie utrzymywał kontaktów ,dlatego szukam jakiej kolwiek rodziny ze strony dziadków czyli STANISŁAWA I lONGINY kWIATKOWSKICH
-
Sroczyński_Włodzimierz

"Stanisław urodził sie 1916 mój ojciec w 1930 czyli Stanisław został ojcem w wieku 27 lat co jest normalne"
tak nie do końca
zdobądź dokumenty, bo może nie tego Stanisława szukasz i inne możliwości też wchodzą w grę
tak nie do końca
zdobądź dokumenty, bo może nie tego Stanisława szukasz i inne możliwości też wchodzą w grę
poszukuję rodziny
Witam Pani Kasiu mój dziadek Stanisław ur.sie 15-11-1903 a babcia 25-01-1916 nie wiem gdzie mogę znaleźć krewnych czy dalszą rodzinę i nawet nie wiem jak to zrobić bo gdzie nie zapukam to słyszę rodo i koło sie zamyka
poszukuję rodziny
Panie Włodku mój dziadek urodził sie w 1903 roku a ojciec w 1930 i jest to różnica nie tak jak Pan to napisał
- Krystyna.waw

Re: poszukuję rodziny
A gdzie pukałaś?mała12 pisze:gdzie nie zapukam to słyszę rodo i koło sie zamyka
RODO nie dotyczy osób zmarłych.
Wystąp do Urzędu Stanu Cywilnego w Łodzi (przez e-puap albo za pośrednictwem twojego najbliższego) o kopie/pełne odpisy aktów zgonu Longiny i Stanisława. Będziesz musiała udowodnić, że to twoi dziadkowie.
Wiesz gdzie brali ślub? Wystąp o kopie aktu małżeństwa.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Kiedy i gdzie zmarł Twój ojciec? Może zachowała się jeszcze koperta dowodowa. Jeżeli w Łodzi to pracowała tam wspaniała pani, która bez problemu skopiowała dokumenty znajdujące się w kopertach nawet dalszych krewnych.
Pozdrawiam
Agnieszka
Agnieszka
Jest wiele możliwości:
1. W USC w Łodzi albo USC gdzie Pani mieszka należy poprosić o akt urodzenia Ojca.
Ma Pani dokładną datę miejsce i ma Pani Dowód osobisty z potwierdzeniem, że jest Pani córką. Tu żadne RODO nie przeszkodzi. Tu ważne jest by uzyskać dane Matki.
2. Domniemywam, że na akcie zgonu Ojca podano rodziców jako Stanisława i Longinę bez ( nazwiska panieńskiego) małżonków Kwiatkowskich.
3. Ale mając choć taki dokument zgonu w Parafii ewangelickiej w Łodzi może pani dowiedzieć się kto jest dysponentem grobu Dziadków i kto nim się opiekuje. Może Pani ponadto zostawić informację w foli na grobie i poprosić o kontakt do siebie.
Bez aktu Urodzenia jest tylko gdybanie. Faktycznie Longina była za młoda by być matką Artura. Ale też mogła być drugą żoną Stanisława, a dzieci podawały to co pamiętały czyli kto ich wychował. Istnieje też możliwość adopcji. Ale powoli " po nitce do kłębka"
1. W USC w Łodzi albo USC gdzie Pani mieszka należy poprosić o akt urodzenia Ojca.
Ma Pani dokładną datę miejsce i ma Pani Dowód osobisty z potwierdzeniem, że jest Pani córką. Tu żadne RODO nie przeszkodzi. Tu ważne jest by uzyskać dane Matki.
2. Domniemywam, że na akcie zgonu Ojca podano rodziców jako Stanisława i Longinę bez ( nazwiska panieńskiego) małżonków Kwiatkowskich.
3. Ale mając choć taki dokument zgonu w Parafii ewangelickiej w Łodzi może pani dowiedzieć się kto jest dysponentem grobu Dziadków i kto nim się opiekuje. Może Pani ponadto zostawić informację w foli na grobie i poprosić o kontakt do siebie.
Bez aktu Urodzenia jest tylko gdybanie. Faktycznie Longina była za młoda by być matką Artura. Ale też mogła być drugą żoną Stanisława, a dzieci podawały to co pamiętały czyli kto ich wychował. Istnieje też możliwość adopcji. Ale powoli " po nitce do kłębka"
Katarzyna
witam mój ojciec urodził sie w Łodzi ale mieszkał i zmarł w Zachodniopomorskimkrakers pisze:Kiedy i gdzie zmarł Twój ojciec? Może zachowała się jeszcze koperta dowodowa. Jeżeli w Łodzi to pracowała tam wspaniała pani, która bez problemu skopiowała dokumenty znajdujące się w kopertach nawet dalszych krewnych.
poszukuję rodziny
Witam Pani Kasiu w matryce urodzenia jak i zgonu mój ojciec ma wpisane nazwisko swojej matki Kwiatkowska z domu Szymalak
moderacja (elgra)
Aby dodać nowy post do tego tematu, zrób to przez ikonkę "odpowiedz" (a nie "nowy temat")
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
moderacja (elgra)
Aby dodać nowy post do tego tematu, zrób to przez ikonkę "odpowiedz" (a nie "nowy temat")
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
-
Sroczyński_Włodzimierz

Ja przytoczyłem Twoje słowa, nie jestem źródłem informacji o 1916 - to Ty pisałaś.mała12 pisze:Panie Włodku mój dziadek urodził sie w 1903 roku a ojciec w 1930 i jest to różnica nie tak jak Pan to napisał
Podobnie z 1903 - nie potwierdzam, nie zaprzeczam. Masz na to dokument?
Zamów w USC odpisy ASC Twoich przodków.