Pochodzenie nazwiska cz.9

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Piotr1991

Pochodzenie nazwisk Sarap i Sarapata.

Post autor: Piotr1991 »

Dziękuję Panie Władysławowie.

Czyli początek nazwiska to 1788?

Piotr
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Re: Pochodzenie nazwisk Sarap i Sarapata.

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Piotr1991 pisze:Dziękuję Panie Władysławowie.

Czyli początek nazwiska to 1788?

Piotr
Odnotowanie w dokumencie to nie poczatek.
Bartlomiej mial ojca/rodzicow, dziadka ...
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=

Pozdrawiam - Wladyslaw
Piotr1991

Post autor: Piotr1991 »

Czyli 1624 to nie jest koniec ?

Piotrek
nika676767

Nazwisko Wietrzniak

Post autor: nika676767 »

Witam, w mojej rodzinie występuje nazwisko Wietrzniak. Jest to dość rzadkie nazwisko i w internecie nie potrafiłam znaleźć żadnych informacji na ten temat. Jestem bardzo ciekawa jakie jest pochodzenie tego nazwiska. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc :)
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Nazwisko Wietrzniak

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Wietrzniak - od wiatr ‘poziomy ruch powietrza’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
sankasparek

Sympatyk

Pochodzenie czeskiego nazwiska Kolonder

Post autor: sankasparek »

Tadeuszu! Bardzo dziękuje za odpowiedź, pięknie to opisałeś.
Pochodzę z Cieszyna, przy czym moja przodkini nosząca to nazwisko urodziła się w Stonawie w 1847 roku (obecnie Czeska Republika), wobec czego również pochodziła ze Śląska Cieszyńskiego. Będę kontynuować poszukiwania zgodnie z Twoimi wskazówkami.

Pozdrowienia
Sandra
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Sandro droga,
I ja dziękuję.

Każde nazwisko niesie ze sobą wartość etniczną i kulturową (o tym książkę napisała prof. Zofia Kaleta), i wieki przodków - oni tak dzielnie walczyli, żeby do dziś przetrwało. Ale nie zawsze w tym samym brzmieniu, ile to przygód po drodze przeżywało - a to prowadzący księgi parafialne wpis rankiem, czy w poobiednim czasie pomylił, a to tym samym rankiem w parafii zgłaszający ojciec z przyjaciółmi w wielkiej radości i euforii nazwisko fonetycznie przekręcił (pamiętam z forum, że nawet imię dziecka podał inne, a po powrocie do domu ukochana matka dziecka go za to prawie nie zabiła i kazała lecieć do parafii po korektę - a tu nic nie do zmiany - jak w księgi wpisane, to święte!, no to musiało być potem w domu wesoło), a to nazwisko musiało przeżyć w tłumaczeniach z łaciny, czy z języka rosyjskiego, potem rozliczne przygody, przez wszystkie zabory, potem cały XX wiek z 45 latami komuny po WW2, potem odzyskanie niepodległości, wreszcie dożyło naszych czasów, uff... :)

Sandro, przepraszam za te kilka zdań, ale to tak dla rozbarwienia dnia, pozdrawiam forum,
Tadeusz
igaleria NARODOWA GA.PA www.narodowa.pl
Cienkiewicz

Post autor: Cienkiewicz »

Dobry wieczór

Jakie może być pochodzenie i etymologia nazwiska Cienkiewicz? Nazwisko w XVIII wieku nie jest często spotykane, sądząc po zindeksowanych dokumentach. W 1711 istnieje np. w województwie lubelskim w parafii Janowiec, później w innych miejscowościach. Czy można ustalić z jakiego terenu mogli pochodzić przodkowie o tym nazwisku?

Pozdrawiam – Aleksander
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Kębłowo. Tam było Cienkiewiczów dostatek. To wiem z poznan-project.psnc.pl

Pozdrawiam
Janusz
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Cienkiewicz - od cienki.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Aleksandrze,

Droga Przyjaciółka Ewa odpowiedziała jak zwykle pięknie i cieplutko, ja tylko dodam - jestem wyznawcą teorii, że każde, ale to każde nazwisko niesie ze sobą informacje "genetyczne". Pochodzimy od przodka w określony sposób nazwanego i rodzinne nazwisko niesie przez wieki jej/jego cechy.

OK, weźmy na warsztat badań nazwisko CIENKIEWICZ. Tak, Ewa ma rację, Profesor Rymut wskazał pochodzenie od słowa CIENKI. Notowane w Polsce od 1505 roku. Teraz uruchommy grę pamięci i wyobraźni. Uprzedzam, to będą moje dywagacje:

Twoje nazwisko mówi, że twoi przodkowie i teraz w rodzinie jesteście "delikatni, wysmukli", dlaczego? -sięgamy do dzieła "Słownik Najstarszych Nazwisk Polskich Pochodzenie Językowe (XII - XV wiek) Profesor Zofia Kowalik-Kaleta, Leonadra Dacewicz, Beata Raszewska-Żurek, tom I, Slawistyczny Ośrodek Wydawniczy, Warszaw, 2007 rok, a tam na stronie 27 odnajdujemy przybliżone nazwania - nazwiska CIENIAWA, CIENIEWA, CIENIEC - a te pochodziły od słowa "cienki". No dobrze, wybierzmy cienki - CIENIAWA - od "cienki - delikatny, niegruby, wysmukły", jest odnośnik do strony 162 w tomie II, a tam jest podane, może to kiedyś się przyda w twoich badaniach historii rodziny, że zapis pochodzi od źródła: "...honesti Petri Czenyewa de Ponte Regali alias Stradomia 1436...".

Przepraszam za te długie opisania, ale przecież ta ogromna praca zespołu ośrodka slawistyki nie może pójść na marne.

Teraz moja część końcowa:

Nazwisko CIENKIEWICZ z jego końcówką wskazuje, że pochodzi z terenów wschodniej Polski, suffix -ewicz znaczył syna Cien... - no właśnie, jakiego nazwania - nazwiska? Ja nie wiem. Rzecz wymaga twojego głębszego badania. Na początek spróbuj z naszą Geneteką i Lubgensem i różnymi rodzajami podanych nazwisk. Cierpliwie badaj podane nazwiska i metryki. Jeśli określisz miejsce pochodzenia, to będzie łatwiej i metryki i inne źródła np sądowe będą kopalnią wiedzy.

W każdym razie, w tej naszej genealogii, mamy też grę wyobraźni i przyjęcie, że każde, ale to każde nazwisko niesie ze sobą przodków cechy w naszych genach. Ja wiem, że to cześć genealogii "lekka" i przez wielu nieakceptowalna, ale może komuś do gry z wyobraźnią o historii rodziny się przyda.

Powodzenia Aleksandrze,

Tadeusz
igaleria Narodowa GA.PA www.narodowa.pl
tomkrzywanski

Sympatyk

Nazwisko Pichet, Pijet

Post autor: tomkrzywanski »

Witam,
w Czestochowie wystepuje nazwisko Pijet lub Pichet ( transkrypcja ?). Czy to nazwisko ma polskie pochodzenie czy raczej hiszpanskie badz francuskie? Jakie jest jego znaczenie?
geneawdziek

Sympatyk

Nazwisko Pichet, Pijet

Post autor: geneawdziek »

Dzień dobry,

Pichet to rzadko spotykane francuskie nazwisko (1190 urodzeń w okresie 1890-1990 we Francji). Po polsku to dzbanek.
tomkrzywanski

Sympatyk

Nazwisko Pichet, Pijet

Post autor: tomkrzywanski »

dziekuje bardzo
Elzbieta_Koester

Sympatyk

Nazwisko Opuchlik

Post autor: Elzbieta_Koester »

Hallo,

czy ktoś będzie wiedział coś na temat nazwisko OPUCHLIK?

Przede wszystkim czy ma jakieś znaczenie?

pozdrawiam
Elżbieta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”