Pochodzenie nazwiska cz.9

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Nazwisko Opuchlik

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Opuchlik - pochodzi od opuch ‘opuchnięcie’, opuchnąć.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
Łukaszek_Mlonek

Sympatyk

Nazwisko Sygnarowski

Post autor: Łukaszek_Mlonek »

Ja znałam kiedyś osoby o nazwisku Sygnarowicz, może źrodlodłosłow ten sam, ale nie będę gdybać.
Pozdrawiam - Lanka

Żądasz przekładu z obcego języka - napisz wszystko co już wiesz i co jest w indeksach
Jak skutecznie napisać prośbę o tłumaczenie
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Nazwisko Sygnarowski

Sygnarowski - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy signar-, por. sygnarek ‘mały dzwonek, sygnaturka’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Cienkiewicz

Pochodzenie czeskiego nazwiska Kolonder

Post autor: Cienkiewicz »

Dzień dobry!

Dziękuję Panu Tadeuszowi, Panu Januszowi i Pani Ewie za odpowiedź!

Ustaliłem łańcuch przodków, od urodzonych w XX wieku do tych, którzy żyli w połowie XVIII wieku. Na podstawie informacji zawartych w inwentarzach okazuje się, że najprawdopodobniej trzej bracia: Marko, Fesko, Fedor przybyli w Starostvo Haienskie między 1738 a 1765 rokiem, prawdopodobnie bliżej 1740 roku. Mieszkali w 1765 roku w trzech podwórkach wsi Slizyn, Haienskiego Starostvo, Mińsk Povet, Województwo Mińskie. Przypuszczalnie byli to rzemieślnicy - bednarze. Około 1737 r. wódz Haienskim został Michał Wołodkowicz, syn mińskiego stolnika. Następnie skład mieszkańców starostwa zaczął się diametralnie zmieniać. Biskup chełmski w tym czasie był synem innego mińskiego stolnika, Felicjan Wołodkowicz. Dotychczas zindeksowane wpisy ukazują najwcześniejsze wpisy w województwie lubelskim. Nieco później nazwisko znajduje się na Wołyniu, terytorium współczesnej Ukrainy. Sporadycznie spotykany w innych wschodnich województwach Polski. Na terenach współczesnej Białorusi pod koniec XVIII wieku były one zlokalizowane głównie w trzech miejscach, w pobliżu miasteczka Hayno, Wołożyn i Smolany. Znam spisy parafian cerkwi greckokatolickiej w Januszkowicach i w Hayno z 1765 r. Nie ma tam Cienkiewiczów, co oznacza, że w tym czasie byli rzymskokatolicy. Nie widziałem jeszcze ksiąg metrykalnych kościoła w Hayne. Zachowały się do XVIII wieku, ale do tej pory nie mam jak się do nich dostać. Być może tam, w metrykach ślubów braci, znajdzie się informacja, ale szanse na to są niewielkie.

Jest bardzo mało informacji o rodzinie, który mieszkała pobliżu Hayny. Przypuszczalnie przodek nosił imię Paweł. Jeden z trzech braci dożyje okupacji rosyjskiej w 1793 r., a podczas spisu powszechnego w 1795 r. będzie nosił imię ojca - Paweł. Rozmawiałem z potomkami różnych braci, którzy przybyli do Starostwa Haienskiego w XVIII wieku. Wszyscy twierdzą, że nasi przodkowie byli polacy, jedna rodzina pamiętała, że byli rzemieślnicy, którzy robili przybory kuchenne i wszelkiego rodzaju pojemniki.

Teraz dowiedziałem się, że w latach 1937/38 komuniści rozstrzelali, jako polskich agenci, co najmniej 30 krewnych o różnym stopniu pokrewieństwa, noszących nazwiska Cynkiewicz, Lipski, Kunicki, Masłowski i innych. Granica z Polską przechodziła wówczas kilka kilometrów od miejsc, w których mieszkali moi przodkowie. Ojciec, który urodził się zaraz po zakończeniu II wojny światowej, powiedział, że dzieci nie miały zwyczaju mówić o pochodzeniu rodziny, wiedział tylko, że jesteśmy Polakami, ale powiedział mi o tym kilka miesięcy temu. przed jego śmiercią, kiedy przyjechałem na Białoruś, aby go odwiedzić w 2019 roku.
Po jego śmierci zainstalowałem już sporo. Jak również według Cynkiewicz, ona także według przodków noszących nazwiska Lipsky, Kunitsky, Maslovsky. W celu dalszych badań próbuję ustalić, skąd mogli pochodzić w połowie XVIII wieku do Haienskiego Starostvo? Z której części Rzeczypospolitej nazwisko może wskazać prawdopodobny kierunek poszukiwań? To tereny współczesnej Polski, Ukrainy czy Białorusi, macie jakieś przypuszczenia?

Nazwisko zostało przekształcone, po tym jak zakazano prowadzenia dokumentacji w języku polskim w 1836 r. pisano po rosyjsku tak Ценкевич (Cienkiewicz ) do około 1860 r. Następnie Цинкевич (Cinkiewicz)/ Pod koniec XIX wieku niektórzy przedstawiciele rodzaju pisali jako Цынкевич (Cynkiewicz). Prowadził także księgi metrykalnew cerkwi greckokatolickiej, ale w kościółe, z tego co wiem, pisano tak, jak w inwentarzu – Cienkiewicz.

Pozdrawiam
Aleksander
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Gocha_D »

Witam!

Poszukuję etymologii nazwiska Drytko. Prawdopodobnie pochodzi z Małopolski.
Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Gocha_D
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Drytko - nue znalazłam :(
swigut

Sympatyk

Post autor: swigut »

Drytko - także Dretko w starych księgach, wydaje się pochodzić od dret/dryt - raczej nie polski i nie słowiański wyraz (chyba że drzyć/drzeć/dřít - drzeć/ciężko pracować). Spekulatywnie, może pochodzić od "trzeci" (jidisz) "prosty/prawy" (języki romańskie) "brud" (języki germańskie), "swiatlo" (język albański - Drit jest imieniem).
Tomek
sable

Sympatyk

Post autor: sable »

Drytko, to typowe nazwisko ukraińskie z końcówką - ko, jak np.:
Bojko,
Kliczko,
Andrejko,
Dniprenko.......itd

Niestety nie wiem, jaka jest etymologia tego nazwiska. Najlepiej spytać na ukraińskim portalu genealogicznym, gdyż może wywodzić się od starego słownictwa ukraińskiego, obecnie już zapomnianego.
Powodzenia,
Amelia L.
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Dziękuje za wszystkie podpowiedzi i sugestie. Błażej i Franciszka Drytko to rodzice mojego prapradziadka. Urodził się około 1830 roku (na podstawie aktu zgonu), gdzie - nie wiem.

Podrawiam
Gocha_D
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witaj Małgorzato,

Jest takie narzędzie detektywistyczne do genealogicznych poszukiwań z nazwiskiem, najlepsze w kraju, to... Geneszukacz. Uprzedzam, będzie długie wyjaśnienie, ponieważ każdemu należy się jak największa pomoc w jego badaniach. Jeśli wiodę na manowce, to usilnie proszę o przebaczenie :)

A więc zaczynajmy. Chwała temu, kto Geneszukacza zaprogramował tak, aby było można wyszukiwać dokładnie, ale też bez zaznaczania tej funkcji. I mamy pierwsze dwie grupy wyników:

Dokładne z nazwiskiem Drytko: 81 Urodzeń, 80 Zgonów i 63 Małżeństw - i uwaga - wszystkie, ale to wszystkie w parafii Szczurowa! (Małopolskie). Szukamy Błażeja Drytko (bardzo rzadkie) i... jest Błażej, urodzony 31.01.1821, z zapisów w Genetece:
1821 5 Błażej Drytko Thomas Regina Giemza Szczurowa Rylowa

Ich gniazdo rodzinne w parafii Szczurowa to Rylowa. Jeśli to prawidłowo odnaleziony przodek Błażej (oczywiście tego nie jestem pewien!), to można w tej Genetece wyszukać innych członków jego rodziny (np rodzeństwo, rodzinę mamy Reginy Giemza, itd.). A pppbabkę Franciszkę i jej rodzinę również.

Ale, twoje główne pytanie było o pochodzenie nazwiska Drytko. Dobrze, to wykorzystajmy w Geneszukaczu drugą opcję poszukiwań, tj bez zaznaczania nazwiska dokładnie i po uzyskaniu wyników kliknijmy na Małopolskę - i wtedy mamy też parafię Szczurowa i np z urodzeniami - najstarsze nazwisko nie Drytko ale... Dretko - notowane aż z 1708 roku:
1708 Sebastian Dretko Jakub Anna Szczurowa

Ciekawe, że urodzony pierwszy jako Drytko był Paweł Drytko ur. 1760 r. Ale było też nazwisko Dratko:
1790 Szymon Dratko Jan Ewa

Jak to było u Starszych Panów - "Wniosek?" Nazwiska Drytko, Dretko, Dratko itp wywodzą się z jednego etymologicznego korzenia, może pochodzić, tak jak podpowiada Amelia z terenów wschodnich (tak, -suffix -ko, a może tak jak podpowiada Tomek z innych języków), ale jeszcze głębiej może z... języka niemieckiego. Otóż Profesor Rymut i jego zespół podaje w ich dziele "Nazwiska Polaków Słownik Etymologiczno-Historyczny" tom I str. 147: nazwanie/nazwisko Drat - od niemieckiej nazwy osobowej Draht - ta od ap. Draht - oznaczająca 'drut, dratwa'.

To wszystko poświadcza jak nazwiska przez wieki żyją, zmieniają się, nawet w jednej rodzinie potrafiły przekształcać się w rozbieżne, inaczej brzmiące, zależne od geografii miejsca zamieszkania, itd.

Małgorzato, powodzenia w twoich genealogicznych poszukiwaniach,

Tadeusz
igaleria GA.PA www.narodowa.pl
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Dziękuję Tadeuszu.

Po odczytaniu nazwiska Drytko pierwszą czynnością było skorzystanie z geneszukacza - stąd moja sugestia, że może pochodzić z Małopolski (niestety, skany są niedostępne). Sprawdziłam też oboczności Dryłko i Drylko i poprawność ich odczytu ze skanu - 1 ślub w Krakowie i 1 w Sanoku. To bardzo rzadkie nazwisko. Szczurową lokowano w 1338, był tam też kościł - może zachowały się starsze metryki, może uda się do nich dotrzeć. Była to wieś kościelna. Niemieckie pochodzenie nazwiska jest chyba najbardziej prawdopodobne.
Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam
Gocha_D
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Małgorzato,

Twoja ostatnia wiadomość przyniosła rzecz cenną, chyba mamy pochodzenie, źródło, zaczyn rodowego nazwiska - zapewne to Dryl, a od niego Drył - a potem to piękne i rzadkie nazwisko zaczęło wędrować po tej ziemi - a więc też na wschód, kierunek Sanok i dalej, gdzie, zgodnie z obyczajem zaczęto zapisywać w księgach Dryl, Drył jako Drylko, Dryłko, etc, a potem nazwisko to wróciło do Małopolski i zaczęto je zapisywać też jako Drytko, Dretko, Dratko, i tak dalej - a o tym dalej podpowie Geneteka z parafią Szczurowa - ot, przykład wędrówki nazwisk.

A teraz wróćmy do bazy Dryl, Drył z księgami zespołu Profesora Rymuta, dzięki którym te dywagacje - otóż jest w księgach dokładnie nazwisko Dryl jako baza - tom I Słownika Nazwisk, strona 153 podaje:
Dryl - od 'dryl' - 'narzędzie do robienia dziur, lub od niemieckiej nazwy osobowej Drill - nazwiska pochodne to np Dryla, Drylak, Drylas, Drylczuk, Drył, Drylewicz 1222, Drytko, Dryłko, Drela, Drelak, i jeszcze kilkanaście innych nazwisk.

I cóż można z tego jednego zapisu podywagować, ja sobie pozwolę na 2 przypuszczenia:
1. Wiek nazwiska/nazwania - jeśli Rymut podaje pochodną Drylewicz i rok 1222 (a przy bazie Dryl roku nie ma), to można przypuszczać, że nazwanie/nazwisko Dryl jest bardzo stare i sięga XI - XIII wieku.
2. Czy można coś powiedzieć z tego nazwiska o protoplaście rodu? Nazwisko być może pochodzi z Germanii (alegoria Niemiec) i imienia Drill, ale jeśli ze staropolskiego języka i słowa dryl - to protoplasta był fachowcem od drylowania - przecież nie wisien, ale zapewne studni - i stąd jego wędrówki po kraju i docieranie na wschód, skąd przychodziły na te studnie zamówienia - i uwaga - kopanie studni to nie było prostą sprawą - to wymagało bardzo dużej fachowości.

No i to by było na tyle, jak mawiał Profesor Stanisławski - wydrylowaliśmy - wycisnęliśmy z tych zapisów co się dało, jak cytrynę :)

Pozdrawiam
Tadeusz
galeria Narodowa GA.PA www.narodowa.pl - do przesyłania swoich pamiątek wszystkich zapraszam.
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Bardzo dziękuję, to cenne wyjaśnienia!

Pozdrawiam
Gocha_D
Wacek_Kram

pochodzenie nazwiska Janusz

Post autor: Wacek_Kram »

Witam!
Interesuje mnie niemiecko brzmiące nazwisko JANUSCH, które pewniezostało spolszczone jako nazwisko JANUSZ. Być może moi przodkowie, którzy byli prawdopodobnie kolonistami, a ok. XVI wieku osiedlili się na terenie ówczesnej północnej części Galicji (obecne tereny m.in. powiatu kolbuszowskiego), mogli tu przywędrować z Austro-Węgier. Za wszelkie te historyczne wiadomości będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam!
Wacek_Kram
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Łukasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”