Kwiatkowski z Łodzi

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

akta stanu cywilnego czyli metryki
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Iwono,
mała12 pisze:CO TO TAKIEGO JEST ASC PRZODKÓW
POCZTAJ!! inne posty na forum. Z twoich wynika, że masz podstawowe braki.

Skąd masz daty dotyczące Stanisława i Longiny z pomnika, a jeśli są błędne te daty urodzin?
kat_pas pisze: 2.Domniemywam, że na akcie zgonu Ojca podano rodziców jako Stanisława i Longinę bez ( nazwiska panieńskiego) małżonków Kwiatkowskich.
3.Ale mając choć taki dokument zgonu w Parafii ewangelickiej w Łodzi może pani dowiedzieć się kto jest dysponentem grobu Dziadków i kto nim się opiekuje. Może Pani ponadto zostawić informację w foli na grobie i poprosić o kontakt do siebie.
Mam wątpliwości co do sugerowania się ich miejsce pochówku, zadzwoniłam do kancelarii tego cmentarza, chociaż jest ewangelicko-augsburski chowane są osoby innych wyznań też.

Jesli nie masz aktu urodzenia ojca to spróbuj tutaj "w urzędzie stanu cywilnego można uzyskać odpisy aktów urodzeń z ostatnich 100 lat, małżeństw i zgonów z ostatnich 80 lat" https://bip.uml.lodz.pl/urzad-miasta/za ... /ka-01137/
______
Krystyna
mała12

Sympatyk

Post autor: mała12 »

posiadam akty zgonów mojego ojca matki i wszelkie informacje ,które są prawdziwe ,wiem jakiego wyznania byli dziadkowie też pisałam do kancelarii podając wszystkie daty imiona z małżeństw i rodowe i wszystko sie zgadza jedyne na co teraz czekam to na odzew kto opiekuje się grobem moich dziadków
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kat_pas »

Tak dla ciekawość, bo w mojej rodzinie Kwiatkowscy z okolic Łodzi dużo namieszali, czy ma Pani dane rodziców dziadka i babci?
Katarzyna
mała12

Sympatyk

nie Kasiu nie posiadam takich danych jak dane rodziców babci czy dziadka jedynie moich a z mamy strony ,którzy mieszkali jak i moja mama w Łasku tyle wiem ,bardzo mi przykro ze spotkało cię coś nie przyjemnego ze strony Kwiatkowskich :cry:

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
mała12

Sympatyk

nie Kasiu nie posiadam takich danych jak dane rodziców babci czy dziadka jedynie moich a z mamy strony ,którzy mieszkali jak i moja mama w Łasku tyle wiem ,bardzo mi przykro ze spotkało cię coś nie przyjemnego ze strony Kwiatkowskich
Iwona Kwiatkowska
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Nie napisałam, że spotkało mnie coś nieprzyjemnego ze strony Kwiatkowski, tylko że namieszali pod względem genealogicznym.
Teraz mam pytanie, czy mówi Ci coś nazwisko Targańska i Wasiak?
Ktoś w MhHeritage w prowadził twoich dziadków jest syn z żoną Targańską.
Są takie same lata urodzenia dziadek Stanisław Kwiatkowski urodził się ponoć w Płocku a Babcia we Włocławku, ale trochę zmienione jest nazwisko Babci - Szybska
Szukam aktów urodzenia, by te informację sprawdzić.
Stanisław Kwiatkowski faktycznie urodził się w Płocku katolickim akt 479 - rodzice Stefan Kwiatkowski 30 l i Władysława Piotrowska lat 28. Na akcie jest napisane, ze ożenił się 13.03.1930 w Płocku z Anastazją Przybyszewską . Czyli faktycznie matką Artura Kwiatkowskiego była Anastazja Przybyszewska - szukam dalej, gdyż pojawiające się nazwiska są mi również znane
Katarzyna
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Mój Kwiatkowski ożenił się z matką swojego syna po 6 latach od jego urodzenia.
Longina Kwiatkowska zd Szubska / Szybska Szymalak ( nazwisko pisano różnie na różnych aktach) urodziła się we Włocławku jako córka Jana i Stefani Dworakowskiej, wnuczka Józefa Szubskiego i Marianny Szymańskiej ( Głogowiec) i wnuczka Jana Dworakowskiego i Jadwigi Bodzińskiej. Aktu urodznie Longiny nie mam, ale są akty innych dzieci od 1903 roku- od ślubu rodziców, który był w Szpetalu Górnym.
Jan i Stefania Szubscy są pochowani na cmentarzu we Włocławku.
Rodzice Stanisława Kwiatkowskiego Stefan i Władysława Piotrowska – ślub 1895 – Płock
Ich rodzice to Antoni Kwiatkowski i Józefa Małkowska oraz Antoni Piotrowski i Antonina Zawadzka
Nie znalazłam w Płocku do 1914 aktu urodzenia Anastazji Przybyszewskiej choć w tym czasie są dwie rodziny Przybyszewskich – ale mogłam też przeoczyć ten akt.
Katarzyna
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

żeby mieć pewność, że to ten Stanisław Kwiatkowski konieczny jest ślub z Longiną
pozdrawiam
BasiaS
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

A to już powinna zrobić sama Iwona Kwiatkowska, jeśli ma chęć dochodzić prawdy.
Stanisław Kwiatkowski ur. 15.11. 1903 w Płocku i zmarł 24.11.1998 w Łodzi.
W Płocku jest akt ślubu 13.03.1930 z Anastazją Przybyszewską i prawdopodobnie akt urodzenia Artura Kwiatkowskiego z 14.01.1930, który może uzyskać bez problemów
We Włocławku jest akt urodzenia Longiny Szubskiej 25.01.1916, na którym może być adnotacja o ślubie lub zgonie, również może uzyskać go bez problemów
Można też poprosić o otworzenie wpisów z MyHeritage gdzie są informację ze zdjęciami i o synie tej pary oraz potomkach, ja nie mam takiej możliwości
https://www.myheritage.pl/site-family-t ... ID=2000094
Katarzyna
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Nie wiem czy to nie jak z rokiem urodzenia, ale
"....w matryce urodzenia jak i zgonu mój ojciec ma wpisane nazwisko swojej matki Kwiatkowska z domu Szymalak"
czyli "metryka urodzenia" - odpis jest (niekoniecznie kopia). Miejsce powinno być, inne rzeczy pewnie pozwalające namierzyć dokument - też. I szukać innych dokumentów - w tym dostępnych on-line.

Ale wydaje się, że w całym wątku chodzi o ogłoszenie
"szukam żyjących zstępnych Stanisława i Longiny Kwiatkowskich pochowanych w Łodzi na cmentarzu EA w Łodzi"
mała12

Sympatyk

rodzina

szukam dalszej rodziny mojego ojca Artura Kwiatkowskiego ur.14.02.1930 w Łodzi syn Stanisława i Longiny Kwiatkowskich ,nie wiem nic o jego rodzicach a moich dziadkach znalazłam nagrobek z takimi osobami lecz to nie oni proszę o pomoc wieżę w moc Internetu i osób na tej stronie Iwona

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Postaraj się o kopie aktu urodzenia Artura.
Dlaczego odrzucasz znaleziony grób jako miejsce pochówku rodziców Artura? Konkretnie z jakich powodów. Rozumiem niepewność co do tego, że to szukani, ale pewności, że to nie oni - nie. Dasz radę przybliżyć skąd "to nie oni "
mała12

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Postaraj się o kopie aktu urodzenia Artura.
Dlaczego odrzucasz znaleziony grób jako miejsce pochówku rodziców Artura? Konkretnie z jakich powodów. Rozumiem niepewność co do tego, że to szukani, ale pewności, że to nie oni - nie. Dasz radę przybliżyć skąd "to nie oni "
Włodek jestem pewna że to nie oni ponieważ jest to niemożliwe dlatego iż Longina Kwiatkowska ,którą widnieje na pomniku wraz ze Stanisławem Kwiatkowskim ur.1916-01-25 nie mogła by być matka mojego ojca bo w roku 1930 kiedy urodził sie mój ojciec nie miała nawet 14 wię to ją wyklucza całkowicie dlatego szukam nadal moż w końcu trafie na jakiś ślad
Iwona Kwiatkowska
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”