Wojsko rosyjskie czy polskie?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Maciej1111

Witam,
borykam się z problemem takim jak w pytanie w nagłówku.
Mianowicie odnalazłem osobę z rodziny, która jest wpisana na listę poborowych do armii carskiej z lubelskiego. W akcie notarialnym jest wpisane, że nie powrócił z wojska polskiego. Oba dokumenty dotyczą roku 1832. Czy może być to ten sam człowiek?
Pozdrawiam,
Maciej.
Mianowicie odnalazłem osobę z rodziny, która jest wpisana na listę poborowych do armii carskiej z lubelskiego. W akcie notarialnym jest wpisane, że nie powrócił z wojska polskiego. Oba dokumenty dotyczą roku 1832. Czy może być to ten sam człowiek?
Pozdrawiam,
Maciej.
Po upadku powstania listopadowego polskie wojsko zostało zlikwidowane, a żołnierze byli wcielani do wojska rosyjskiego.
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz
-
Irena_Powiśle

- Otrzymał podziękowania: 4 times
Re: Wojsko rosyjskie czy polskie?
Dlaczego nie? Rok 1832?Maciej1111 pisze:Witam,
Pozdrawiam,
Maciej.
Ułani polscy w wojsku carskim:
1801-1807 - Polski pułk konny, 1807-1833 ten pułk pod nazwą Polski pułk ułanów.
Pozdrawiam,
Irena
Irena
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Dlatego, że czasem trudno przyjąć za własne obecne w literaturze poglądy - szczególnie, gdy są wzajemnie się wykluczające.
Tzn moim zdaniem pojęcie "polskie" dla tego okresu ma prawo być różnie rozumiane (teraz też:) i można dywagować nt niepowrotu w 1832 z czego nie wrócił.
Tzn moim zdaniem pojęcie "polskie" dla tego okresu ma prawo być różnie rozumiane (teraz też:) i można dywagować nt niepowrotu w 1832 z czego nie wrócił.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Irena_Powiśle

odnalazłem osobę z rodziny, która jest wpisana na listę poborowych do armii carskieSroczyński_Włodzimierz pisze:Dlatego, że czasem trudno przyjąć za własne obecne w literaturze poglądy - szczególnie, gdy są wzajemnie się wykluczające.
Ułani to była jednostka polska w wojsku carskim.
A propos widziałam metrykę roku 1815 z Wołynia gdzie ojcem chrzestnym był zapisany właśnie żołnierz jednostki polskiej - i był to na ile pamiętam właśnie ułan.
Po Powstaniu Listopadowym/ w czasie zgodziła bym się z Twoim zdaniem. Przed, ale tu rok 1832, no nie wiem.
Pozdrawiam,
Irena
Irena
-
Sroczyński_Włodzimierz

Ale pomiędzy 1815 (hasłowo), a 1832 był okres gdy było wojsko polskie, nie carskie.
Dyskusyjne kiedy się zaczął, ale był.
Dyskusyjne kiedy się zaczął, ale był.
-
Irena_Powiśle

-
Sroczyński_Włodzimierz

Mi pasuje od początku, ale rozumiem zaniepokojenie, dysonans odczuwany.
W każdym możliwym scenariuszu jest "ale" , uzasadnione w dużym stopniu.
W każdym możliwym scenariuszu jest "ale" , uzasadnione w dużym stopniu.
Lubelszczyzna należała do Królestwa Polskiego od 1815. Przedtem było to Księstwo Warszawskie , a przed 1810 Cesarstwo Austriackie.Nie była więc w Rosji , bo zabór rosyjski w 1795 sięgał tylko do Bugu. Wojsko polskie powstałe w Księstwie Warszawskim miało kontynuację w Królestwie Polskim i dopiero po powstaniu listopadowym zostało rozwiązane . Tysiące żołnierzy zostało wcielonych do armii carskiej i wysłanych w głąb Rosji. Adnotacja , że nie powrócił może oznaczać , że zginął lub wyemigrował (Wielka Emigracja), a dopóki losy jego nie były wyjaśnione , to był wpisany na listę poborowych.
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz
- historyk1920

Witam !
Chciałbym prosić Szanowne Grono o pomoc !
Mam informację dotyczącą osoby , która urodziła się w 1876 roku a w 1921 zaginęła , miejsce zdarzenia to Kresy Wschodnie powiat podhajecki , województwo tarnopolskie.
Czy z tych skromnych informacji da się coś ustalić? Pewnikiem jest, iż ten osobnik służył w wojsku, i tu pojawia się zagwozdka! Do jakiej armii został wcielony ? Czy Znacie jakieś listy z nazwiskami poborowych z tych stron? z tego okresu? Dziękuję za wszelkie informację i okazaną pomoc!
Pozdrawiam
Marek
Chciałbym prosić Szanowne Grono o pomoc !
Mam informację dotyczącą osoby , która urodziła się w 1876 roku a w 1921 zaginęła , miejsce zdarzenia to Kresy Wschodnie powiat podhajecki , województwo tarnopolskie.
Czy z tych skromnych informacji da się coś ustalić? Pewnikiem jest, iż ten osobnik służył w wojsku, i tu pojawia się zagwozdka! Do jakiej armii został wcielony ? Czy Znacie jakieś listy z nazwiskami poborowych z tych stron? z tego okresu? Dziękuję za wszelkie informację i okazaną pomoc!
Pozdrawiam
Marek