Organista w Lipnicy Wielkiej, decyzja tarnowska

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

maxwolf1910

Sympatyk

Organista w Lipnicy Wielkiej, decyzja tarnowska

Post autor: maxwolf1910 »

Witam

Zwracam się z zapytaniem ponieważ poszukuje informacji kto był przedwojennym organistą w Lipnicy Wielkiej k Grybowa decyzja tarnowska. Czy jest możliwe np. ostatnia wizyta kanoniczna była w roku 1930 i w takim dokumencie z tej wizyty może być zapis kto był organista"(ADT)?

Z góry dziękuje za informację
Pozdrawiam
Mariusz
swigut

Sympatyk

Re: Organista w Lipnicy Wielkiej, decyzja tarnowska

Post autor: swigut »

Nie znam odpowiedzi ale przejrzałbym w metrykach urodzeń rodziców i chrzestnych, prawie na pewno organista będzie wymieniony z zawodu. Archiwum diecezji wydaje się mieć metryki z tego okresu
Tomek
maxwolf1910

Sympatyk

Re: Organista w Lipnicy Wielkiej, decyzja tarnowska

Ten trop sprawdzałem znalazłem za sprawą metryk tylko organistę który umarł w 1913 a później w latach 20 i 30 ani śladu wiec chyba mała szansa bo nie posiadam metryk ślubów z lat 20 i 30 z Lipnicy Wielkiej

Pozdrawiam
Mariusz
Ted_B

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Ted_B »

Witam!
Mariusz!
Tak jak myślisz. W protokołach w wizytacji kanonicznych (biskupich) często wymieniany jest urzędujący organista. Możesz go też spotkać w protokołach z wizytacji dziekańskich - ale to rzadziej. Natomiast metryki, czy akty stanu cywilnego - to tylko wtedy, gdy jest świadkiem, czy też chrzestnym, bądź sam bezpośrednio bierze udział w danym obrzędzie.
Pozdrawiam!
Tadek
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 6 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Archiwum diecezjalne powinno posiadać jakiś zbiór ogólnych akt parafialnych z tego okresu, zawierający sprawy obsadzenia beneficjów, sprawy budowlane, etaty w parafii. Tam są umowy zawierane przez proboszcza z wikariuszami, organistami, kościelnymi itp.
Bartek
maxwolf1910

Sympatyk

Właśnie otrzymałem informację z ATD ze prowadzę kwerendy ale tylko do roku 1923 (RODO). Z interesującego okresu jest zasób do roku 1933 (metryki chrztów) nie ma możliwości. Organista mógł występować jako ojciec chrzęstny ale to tylko domysł. Miałem możliwość tylko zbadać metryki śmierci do roku 1938 i tam odnalazłem organistę ale rok śmierci 1913. A co do dokumentów z wizyt kanonicznych to możliwość wglądu mają osoby naukowe i tak sprawa wygląda.

Pozdrawiam
Mariusz

Pozdrawiam
Mariusz
Ted_B

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Ted_B »

Witam!
Mariusz! Pierwszy raz spotykam się z sytuacją, żeby dostęp do protokołów z wizyt kanonicznych miały osoby tylko w celach naukowych. Ja osobiście przejrzałem wszystkie protokoły od chwili powstania parafii (1923 r.) do roku 2022 roku (za wyjątkiem jednego. którego fizycznie brak). Do lat 80-tych te które były dostępne w archiwum, pozostałe lata na plebanii. Podobnie z wizytacjami dziekańskimi - do 1990 roku, bo później od 1992 roku już inna diecezja, inny dekanat. O ile pamiętam to akta dziekańskie były dostępne w księgach zbiorczych w archiwum nawet do ok. 2010 roku. Archiwa kościelne mają wytyczne określające okres ochronny dla każdego rodzaju dokumentów. Bodajże o ile pamiętam, od 5 do 100 lat, ale tego teraz już nie sprawdzę, bo nie mam w planach nowych wizyt w archiwum.
Podobnie wygląda sprawa z aktami dotyczącymi spraw ogólnych danej parafii, o których wspomniał Bartek. Dla tego okresu (okres międzywojenny) mogą być nawet oddzielne akta kurialne i akta konsystorskie. Z nimi również nie powinno być problemu w kwestii dostępu.
Spytaj AD w Tarnowie o podstawę takiego postępowania (o ile tak jest rzeczywiście).
Pozdrawiam!
Tadek
Awatar użytkownika
Stradowski_Jacek

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 3 times

Post autor: Stradowski_Jacek »

"decyzja tarnowska"?:D - chyba diecezja!

Jacek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”