CDIAL Zbiory Tadeusza Sauczey`a

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Panasiuk_Radosław

Sympatyk

CDIAL Zbiory Tadeusza Sauczey`a

Post autor: Panasiuk_Radosław »

Dobry wieczór,
chciałam zapytać o pewną kwestię dotyczącą mojej rodziny. Jestem rodzinnym genealogiem z prawdziwego zamiłowania i próbuję dotrzeć do wszelkich dostępnych dokumentów związanych z moimi przodkami. Niestety czasem możliwości są ograniczone, np. granicami państw. Stąd też mojej pytanie, które można interpretować również jako prośbę.
Otóż, bratanek mojego drugiego pradziadka - Lucjan Władysław Stencel, napisał w początkach XX w. (niestety nie potrafię określić bliżej daty powstania tegoż "dzieła") "Pamiętnik rodziny Stenclów i Tokarskich". W 1928 roku wydano w Warszawie "Bibliografię pamiętników polskich i Polski dotyczących". Wymieniono w niej "Pamiętnik rodziny Stenclów i Tokarskich" napisany przez Lucjana Stencla (odpis, stron 7, w zbiorze T. Sauczey`a w Bibliotece Miejskiej we Lwowie). Biblioteka Miejska istniała we Lwowie od 1917 roku, a składały się na nią liczne dary prywatne: E. Barewicza, M. Gawalewicza, T. Rutowskiego, T. Sauczeya, K. Bruchnalskiego, Z. Drągowskiego i in. Księgozbiór mieścił się wówczas przy Archiwum Miejskim w ratuszu lwowskim i nie tworząc zorganizowanej, odrębnej całości, był raczej trudno, niż publicznie dostępny. Pod wpływem znanego okólnika premiera Składkowskiego o bibliotekach samorządowych postanowił Zarząd m. Lwowa udostępnić posiadane zbiory w Bibliotece Publicznej. Księgozbiór Biblioteki Miejskiej we Lwowie został więc około roku 1938 przejęty przez Bibliotekę Publiczną Miasta Lwowa. Prowizorycznie umieszczono Bibliotekę w czterech pokojach niskiego parteru gmachu Muzeum Przemysłu Artystycznego przy ul. Hetmańskiej nr 20. Bibliotekę zamierzano przenieść do budynku byłej łaźni Ducheńskiego, który położony był w śródmieściu, przy zacisznym placu Dąbrowskiego. Prawdopodobnie wojna uniemożliwiła te zamiary.
Zbiory Tadeusza Sauczey`a (ok. 1000 tomów, głównie dotyczących powstania styczniowego) przechowywane są aktualnie w Centralnym Państwowym Archiwum Historycznym Ukrainy we Lwowie. Podejrzewam, że mój przodek w swoich wspomnieniach opisał udział mojej rodziny w powstaniu styczniowym. W bitwie pod Małogoszczą (24 lutego 1863 r.) zginęła moja ciotka - Zofia Antonina Eufemia Dobronoki z d. Stencel, ponadto w powstaniu brało udział jej rodzeństwo: Wiktor Stencel i Łucja Maria Stokowska z d. Stencel. Tak wygląda kontekst mojego pytania / prośby.
A teraz sedno sprawy. Odwołując się do Państwa wiedzy na temat funkcjonowania ukraińskich archiwów chciałabym zapytać jak widzicie możliwość pozyskania informacji o poszukiwanym przeze mnie "Pamiętniku rodziny Stencel i Tokarskich" a być może ktoś jest w posiadaniu owego pamiętnika, lub wie kto takowy posiada?
Na koniec jeszcze wyjaśnienie. Otóż korzystam z konta mojego męża Radosława, gdyż sama nie posiadam takowego. A mąż mój, pochodzący z Podlasia, żywo interesuje się odkrywanymi na Kresach metrykami w związku ze swoimi korzeniami.
Marlena Bednarska-Panasiuk
Pozdrawiam
Radek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”