Pojęcia dla genealoga-amatora, Poradniki

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

Szanowny panie Jacku
Widzę, że codziennie przybywa na forum gości, zainteresowanych sympatyków itp. Ja sama tez jestem od niedawna i właściwie do dziś mam blade pojęcie o podstawowych dla forumowiczów sformułowaniach. Oczywiście domyślam się znaczenia poszczególnych pojęć, znaczenia szczegółowe wyszukałam sobie w odpowiednich Słownikach, ale czy na pewno znam ich znaczenie, to przyjęte w genealogii? A takich wyjaśnień jakoś nie znalazłam na forum (może źle szukałam). Jeśli znajdzie więc Pan chwile czasu proszę "łopatologicznie" wyjaśnić podstawowe pojęcia genealoga-amatora, takiego bez doświadczenia: indeksacja, digitalizacja, sumariusze .... itp
Mam nadzieję, że moja prośba spotka się ze zrozumieniem, a nie śmiechem.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Awatar użytkownika
Mierzejewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Mierzejewski »

Nie wiem czy mam prawo zabrać głos, bo są tutaj ludzie z dużo większym doświadczeniem.
Jednak przemilczenie gdy ktoś potrzebuje pomocy wydaje się gorszym rozwiązaniem, tak więc

Indeksacja - to skrótowe spisanie z ksiąg np kościelnych zapisów dot. urodzeń, śmierci, małżeństw z podaniem imion, nazwisk i dat w formie Indeksu czyli coś jakby spis "głównych bohaterów" w nich występujących

Digitalizacja - oznacza nic innego jak zrobienie czytelnych fotografii dokumentów aby nie dopuszczać do dewastacji oryginałów w skutek ich normalnego użytkowania. Pozwala również w łatwy sposób przekazywać sobie te treści np za pomocą plików w internecie

Sumariusze - są formą oryginalnego, pierwotnego zindeksowania ksiąg metrykalnych zawierającą imiona i nazwiska spisane np. wg roczników

Proszę się nie martwić i pytać. Każdy kiedyś zaczynał i nikt nie rodzi się z kompletem wiedzy w każdej dziedzinie.
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz
Podziękował: 18 times
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: maria.j.nie »

Witam

Zapraszam do "Nasze Bazy"...
np.: Katalog on-line Kategoria : Genealogia- Poradniki

W poradnikach są wskazówki, gdzie i jak szukać zasobów... oraz wyjaśnienia używanych terminów genealogicznych…

LEKSYKON GENEALOGICZNY - http://www.genealogia.okiem.pl/glossary ... =systemowe

Pozdrawiam serdecznie Maria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”