Pochodzenie nazwiska
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Pochodzenie nazwiska
Witam!
Piszę z prośbą o podanie jakiś informacji na temat pochodzenia nazwiska Wlazeł, gdyż nie potrafię znaleźć zbyt wielu informacji na ten temat. Rodzina pochodzi z woj. Łódzkiego
Piszę z prośbą o podanie jakiś informacji na temat pochodzenia nazwiska Wlazeł, gdyż nie potrafię znaleźć zbyt wielu informacji na ten temat. Rodzina pochodzi z woj. Łódzkiego
Pochodzenie nazwiska
Myślę , że to jedna z odmian nazwisk typu Wlazło , Wlazły ; od słowa włazić pochodzących.
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz
Pochodzenie nazwiska
w moich poszukiwaniach natrafiłam na nazwisko Materdey, Materdej, Maciej Kowalski vel Materdej, tak zapisał ksiądz w parafii Rokitno koło Błonia w 1805 roku.
fonetyczny zapis Mother's Day?
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
Re: Pochodzenie nazwiska
Pierwszy strzał to https://pl.wiktionary.org/wiki/Mater_Deisbasiacz pisze:w moich poszukiwaniach natrafiłam na nazwisko Materdey, Materdej, Maciej Kowalski vel Materdej, tak zapisał ksiądz w parafii Rokitno koło Błonia w 1805 roku.
Łukasz
To bardzo dziwne pytanie -skąd pochodzi nazwisko . Bowiem zawsze trzeba wziąć po uwagę to iż przodek mógł nazwisko wymyśleć " z sufitu " .
Ja mam 12 takich przypadków .
A już przodka nie zapytam o motyw -bo od 200 lat nie żyje .
No to jaki sens mają dociekania onomastyków ii prace naukowe na ten temat ?
PO prostu tak mu się chciało .
I tyle
Pozdrawiam
Mariusz
Ja mam 12 takich przypadków .
A już przodka nie zapytam o motyw -bo od 200 lat nie żyje .
No to jaki sens mają dociekania onomastyków ii prace naukowe na ten temat ?
PO prostu tak mu się chciało .
I tyle
Pozdrawiam
Mariusz
fakt, może był gorliwym wyznawcą kultu Matki Bożej i ksiądz go tak nazwał 
Był sołtysem wsi, w której mieszkał.
Był sołtysem wsi, w której mieszkał.
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
;Ja przez 10 lat poszukiwałem w jednej z parafii takiego człowieka jak Tomasz Spychalski.
i mogłem szukać jeszcze 30 lat i wszystkich onomastów pytać skąd pochodzi nazwisko .
Po wpisaniu 112 metryk gdzie tenże Tomasz Spychalski był chrzestnym w jednej z 112 metryk ksiądz drobnymi literkami wpisał na marginesie Spychalski alias Srech .
Ojciec miał Srech na nazwisko .
No to musiałbym sie wrózek pytać a nie onomastyków.
I jak sens ma pytanie o pochodzenie nazwiska Spychalski.
Proste
Sobie wymyślił
i mogłem szukać jeszcze 30 lat i wszystkich onomastów pytać skąd pochodzi nazwisko .
Po wpisaniu 112 metryk gdzie tenże Tomasz Spychalski był chrzestnym w jednej z 112 metryk ksiądz drobnymi literkami wpisał na marginesie Spychalski alias Srech .
Ojciec miał Srech na nazwisko .
No to musiałbym sie wrózek pytać a nie onomastyków.
I jak sens ma pytanie o pochodzenie nazwiska Spychalski.
Proste
Sobie wymyślił
Nazwiska znikąd to stały temat na tym forum.Dlaczego z dnia na dzień Kiciak stał się Żurkiem a Skoczylas Czaplińskim i czy Kiełbicki to po prostu Kiełb? Kiełbickich tam prawie nie ma, a Kiełbów jak mrówków.
I o co chodzi z tymi dziećmi, których nie ma w chrztach, a nagle umierają? Ktoś pewnie zapomniał ochrzcić...
I o co chodzi z tymi dziećmi, których nie ma w chrztach, a nagle umierają? Ktoś pewnie zapomniał ochrzcić...
Katarzyna W.
- Adam_Kalemba

[quote="ZDUN_1071"]
/quote]Nazwisko to jest pochodne od wleźć wejść, włazić. Wlaz-eł,
Wlezło 1446 (Maz).
Żródło: Kazimierz Rymut Słownik Historyczno-etymologiczny tom II.
/quote]Nazwisko to jest pochodne od wleźć wejść, włazić. Wlaz-eł,
Wlezło 1446 (Maz).
Żródło: Kazimierz Rymut Słownik Historyczno-etymologiczny tom II.
Pozdrawiam
Adam
Kalemba
Adam
Kalemba