Złota Rzeka

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
cezar

Sympatyk

Złota Rzeka

Post autor: cezar »

W książce E. Sęczys, Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim w latach 1831-61 wymienione jest wśród innych nazwisko: Nowakowski herbu Złota Rzeka. Tradycja mojej rodziny mówi, że taki właśnie herb mieli moi przodkowie. Nigdzie nie udało mi się jednak ustalić jak ten herb wyglądał. Czy ktoś pomoże?
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Złota Rzeka

Post autor: Szczerbiński »

Witaj Cezar!
Podejrzewam, że jest to oboczność nazwy herbu Złotorzek (rodu Giessler nob. 1790) pokazanego na str. 400 Herbarza Polskiego Tadeusza Gajla
(na tarczy czerwono-żółte pasy biegnące prawoskośnie, w klejnocie ręka zbrojna w miecz) oraz w "Herby nobilitacji i indygenatów" Lublin 2001 - Barbara Trelińska także w 'Materiały genealogiczne nobilitacje, indygenaty w zbiorach AGAD w Warszawie' - Anna Wajs W-wa 2001 str. 46. Jan i Bogusław Giesslerowie byli wyższymi oficerami Skarbu Koronnego.
Pozdrawiam Jerzy
PS. Może być także inny herb, o nazwie jednak Złota Rzeka, ponieważ ród tych Nowakowskich opisany jest jedynie w Der Polnische Adel - E. Żernicki - Hamburg 1900 t. 2 s.141 i wymieniony jest w spisie Dariusza Wiszniewskiego, ma swój szlachecki początek w r. 1825. W tym okresie czasu spotkałem wiele zaskakujących nowych herbów (u tzw. nuworyszy), nigdy do tej pory nie opisanych w heraldyce.
Jeszcze jedno Cezarze - już o ten herb pytałeś 23-01-2012 r. i odpowiedzi udzielił Ci wtedy Pan Jerzy Aftanas ...
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... ht=#112462
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Czołem Cezar

Nazwisko Nowakowski herbu ZŁOTARZEKA (pisane łącznie) wymienione jest w opracowaniu "Spis Szlachty Królestwa Polskiego" z 1851 r.:
- Seweryn Faustyn, syn Jana (60)
- Jan, syn Seweryna (204)

Liczba podana przy imieniu oznacza numer, pod którym w księdze szlacheckiej osoby są zapisane.
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Awatar użytkownika
cezar

Sympatyk

Post autor: cezar »

Dziękuję za przekazane informacje! Pytałem, faktycznie, już raz w tej sprawie, lecz teraz otrzymałem wyjaśnienia pełniejsze. Pozdrawiam serdecznie.
plewandowski

Post autor: plewandowski »

Witaj Cezar

Okazuje się, że mamy tych samych przodków. Herb "Złota rzeka" niestety nie jest nigdzie opublikowany, ale udało mi się znaleźć informacje o nim. w 1764 roku herb został nadany Franciszkowi Mateuszowi Nowakowskiemu przez Króla Stanisława Poniatowskiego. Możesz go znaleźć w ADAD Księgi Kanclerskie.

Pozdrawiam
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”