Kluki powiat bełchatowski, kiedyś woj. Piotrkowskie

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Serotoninka

Sympatyk

Kluki powiat bełchatowski, kiedyś woj. Piotrkowskie

Post autor: Serotoninka »

Dzień dobry,

Poszukując informacji o przodkach trafiłam na trop, który prowadzi mnie w rejon dotąd mi nie znany.

W akcie zgonu mojego przodka Jana Artowicza z 1920 roku zapisano, że był "zapisany do ksiąg ludności stałej gminy Klugi powiatu Piotrkowskiego". Chodzi zapewne o gminę Kluki. W akcie ślubu jego córki z 1930 roku zapisano z kolei, że "przynależała do stałej ludności magistratu miasta Piotrkowa".

Czy to może być wskazanie tego samego miejsca, tzn. czy ludność gminy Kluki zawierała się w szerszym pojęciu ludności magistratu miasta Piotrkowa? Pytałam w AP w Piotrkowie Trybunalskim o KLS gminy Kluki, ale ponoć nie mają tej KLS bo nie dysponują aktami gminy Kluki. Czy to już sprawa przegrana czy jeszcze gdzieś mogłabym tego materiału szukać? Pytać w innych archiwach? W wyszukiwarce SzwA nie widzę, ale może źle szukam...

I jeszcze pytanie o parafie. Jakie parafie były na terenie gminy Kluki przed 1920 rokiem? Na pewno Parzno, Kaszewice, czy jakieś jeszcze?

Może ktoś bardziej obeznany z rejonem coś podpowie! Będę ogromnie wdzięczna.

Pozdrawiam
Ola W
Chojak_Jacek

Sympatyk
Adept

Gmina Kluki powiat bełchatowski, kiedyś woj. Piotrkowskie

Post autor: Chojak_Jacek »

Dzień dobry
Czyim synem był Jan?
W parafii Chabielice w 1862r. ślub bierze Jan Artowicz syn Karola z Józefą Talmą. Ponieważ pracują w hucie szkła to często zmieniają miejsce zamieszkania. Dzieci rodzą im się w parafii Chabielice, później Osjaków, Parzno.
Może to Twoi przodkowie?
Pozdrawiam
Jacek Chojak
Serotoninka

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedź. Mój Jan był bratankiem wspomnianego wyżej Jana. Hutników tropię od dawna, mierząc się z ich przeprowadzkami. Teraz poszukuję informacji o teściach Jana i stąd ważne jest dla mnie ustalenie, gdzie po 1909 roku mieszkali Jan z żoną Bronisławą i dziećmi. Istotny trop wskazuję na miejsca z pierwszego postu w temacie - gminę Kluki, magistrat miasta Piotrkowa. Na terenie gminy Kluki jest m. in Parzno w którym faktycznie miało miejsce sporo wcześniejszych wydarzeń z życia rodziny.

Pozdrawiam
Ola W.
Gadecki.Bogusław

Członek PTG
Legenda

Post autor: Gadecki.Bogusław »

Witam,
Kluki a magistrat Piotrkowa to dwie zupełnie odrębne sprawy ,
o miejscowościach ze współczesnej gminie Kluki mamy tu dużo informacji historycznych :
http://kluki.pl/strona-3317-gmina_kluki ... torii.html
są tutaj informacje o parafiach na tym terenie .
W AM córki Jana napisano ,że "przynależała do stałej ludności magistratu miasta Piotrkowa" tzn że musiała wcześniej mieszkać w Piotrkowie i tu figurowała w KLS-ie . Nie piszesz gdzie był ten ślub , ale w ówczesnych aktach pisano taką informację , dzisiaj byśmy powiedzieli o stałym miejscu zameldowania , .
Proponuje przejrzeć indeksy do tych ksiąg piotrkowskich . Jeśli ślub był w którejś parafii gminy Kluki i tam nupturientka zamieszkała po ślubie to wówczas gmina Kluki powinna wystąpić do Piotrkowa o dokumenty na przeniesienie , w księgach piotrkowskich powinien być ślad tej operacji ,
https://www.piotrkow-tryb.ap.gov.pl/p,77,indeksy

gmina Kluki i parafie rzymskokatolickie : dzisiaj mogą to być parafie z dekanatu Szczerców , Zelów i Bełchatów.
szczegółowe informacje w Pracach i materiałach historycznych AA w Łodzi .... ,
szczególnie tom X zawiera szczegółowe informacje o parafiach z informacją o dacie erygowania ,

pozdrawiam
Bogusław
Serotoninka

Sympatyk

Dziękuję Bogusławie za cenne informacje. Poszukam zatem Stefanii w Piotrkowie, stamtąd są zachowane KLS, w odróżnieniu do gminy Kluki... (chyba)

Poniżej uporządkowany opis mojej sprawy z linkami do aktów:

Była to rodzina hutników szkła. Małżonkowie Jan Hartowicz i Bronisława z domu Szmigiel na pewno do roku 1909 mieszkali na terenie parafii Uhrusk w rejonie Włodawy (urodziły się wtedy ich kolejne dzieci: Władysław w 1907 i Michalina Stefania w 1909). Potem jeszcze jeden syn urodził się im w 1912 w pobliskiej parafii Sawin.

Następne dane jakie mam to dopiero zgon Jana Hartowicza (Artowicza) w Radomiu w 1920 roku. I wówczas podano w akcie zgonu, że był zapisany do KLS Kluki. Tu akt:

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 751801b411

Jan pochowany jest w Radomiu. Jego żona Bronisława pozostała wdową i w późniejszych latach na pewno żyła i mieszkała w Radomiu.

To teraz dzieci:

1. W roku 1924 w Radomiu w parafii NSJ jako mieszkanka Radomia ślub bierze 19-letnia córka Marianna. W akcie nic więcej nie ma o tym gdzie wcześniej mieszkała.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1407440

2. W 1930 ślub bierze Stefania, też córka Jana i Bronisławy i też mieszkanka Radomia. Ma 21 lat. W akcie ślubu jest zapis o przynależności do magistratu miasta Piotrkowa.

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1407440

3. w 1938 żeni się syn Władysław w Skaryszewie, podano że był mieszkańcem Radomia, nie ma w akcie nic o przynależności do jakiegoś innego rejonu (linku nie mam, informacje z aktu odczytano mi grzecznościowo).

4. Dokumentów dot. najmłodszego syna Aleksandra nie znalazłam na razie, ale wygląda na to, że jest pochowany z żoną Albiną w Radomiu.

To tyle jeśli chodzi o dzieci "radomskie" choć to w kontekście dalej opisanych okoliczności mało fortunna nazwa... Radomskie = z Radomia :)Bo teraz będą dzieci Radomszczańskie - z Radomska ;)

5. Najstarszy Ignacy, z I małżeństwa Jana, urodzony w 1893 roku objawia się w Radomsku w momencie zgonu jego synka w 1923 roku. W akcie zapisano, że rodzice zmarłego dziecka są stałymi mieszkańcami gminy Kluki. Tu link:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1930309

6. 25-letni Bronisław ożenił się w Łodzi w 1924 roku (link do ślubu poniżej), w akcie zapisano że mieszkał w Łodzi. Ale potem na pewno żył w Radomsku, był udziałowcem huty, tam jest pochowany.
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 94-495.jpg

7. Kolejny syn Bolesław ożenił się w 1926 w Radomsku (aktu ślubu na razie nie mam, wiem o nim z dopisku przy akcie urodzenia). Też pochowany z żoną w Radomsku.

Próbuję jakoś to poukładać, ustalić gdzie w jakim okresie mogli mieszkać całą rodziną, gdy jeszcze byli w komplecie, przed śmiercią Jana. I co było później, po zgonie głowy rodziny. Zakładałam, może błędnie, że skoro Jan zmarł w 1921 w Radomiu i potem córki brały śluby jako mieszkanki Radomia, to że jeszcze przed śmiercią Jana wszyscy zamieszkali w Radomiu, ewentualnie bez najstarszych synów. Ale wtedy nie pasują Kluki u Jana i magistrat miasta Piotrkowa u Stefanii, która w momencie śmierci ojca miała 12 lat i raczej nie mieszkała oddzielnie... Dlatego pytałam, czy mieszkańcy gminy Kluki mogli stanowić podzbiór mieszkańców magistratu Piotrkowa.

Co do synów to przyjmuję, że najstarszy Ignacy, hutnik, mógł po śmierci ojca wziąć pod swe skrzydła młodszych braci i zostali w rejonie łódzkim. No ale znowu jest i Radomsko i Łódź...

Jakoś to się wszystko mi się kupy nie trzyma... Może ktoś podpowie coś...

Serdecznie pozdrawiam.
Ola W.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”