Oziemscy/Ozimscy/Ozimkowie z parafii Belsk Duzy/Wieniawa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

legsalive

Oziemscy/Ozimscy/Ozimkowie z parafii Belsk Duzy/Wieniawa

Post autor: legsalive »

Prośba o pomoc:
W związku z przedstawionymi poniżej materiałami, chciałbym prosić o pomoc wszystkich miłośników genealogii, etymologii, historii i heraldyki. Czy jesteście w stanie podzielić się swoimi metodami lub źródłami, które pomogłyby mi w dalszych poszukiwaniach? Chciałbym dotrzeć dalej i rozwiać wszelkie wątpliwości co do pochodzenia mojej rodziny. Może warto skorzystać z usług zawodowców? Kogo byście polecili. Czy jest ktoś, kto wyrobił sobie w tej dziedzinie swego rodzaju renomę? Nigdy nie zagłębiałem się w ten temat. Materiały archiwalne oraz pełne drzewo genealogiczne z chęcią udostepnie wszystkim zainteresowanym. Życzę miłej lektury!

Rodzinne przekazy:
W mej rodzinie od dawna krążą opowieści o szlacheckim pochodzeniu. Babka i ciotka mojego ojca opowiadały historię o bezimiennym przodku, który przybył na Mazowsze z daleka, uciekając przed prześladowaniami. Był to rosły i silny mężczyzna o szlachetnych korzeniach. Tutaj legenda się kończy. Wiadomo również, że dziadek lub pradziadek mojego ojca przechowywał na strychu tajemniczy kuferek z dokumentami, które spalił pewnego dnia w przypływie złości lub w wyniku upojenia alkoholowego. Z kolei mój dziadek był zagadkowo milczący w tej kwestii i nie chciał jej poruszać. Zmarł ponad dekadę temu, więc rodzinną tajemnicę zabrał do grobu.

Dochodzenie:
Przez lata nazwisko zmieniało się i bywało zapisywane jako Oziemek, Ozimski, Ozimek, Ozymski oraz Oziemski. W aktach oraz metrykach te same osoby widnieją pod różnymi wersjami tych nazwisk. Więcej niż kilka pokoleń wstecz do Oziemskich vel Ozimskich należało wiele wsi, lasów i innych terenów, których łączna powierzchnia utworzyłaby pokaźnych rozmiarów gminę wiejską. Osobą, która osiedliła się w parafii Belsk Duży jako pierwsza był Izydor Szymon Ozimski (1793 - 1856). Podejrzewam, że mógł on pochodzić z terenów Wieniawy na Mazowszu, gdyż jego rodzice - Tomasz Ozimek vel Ozimski (ur. 1767) oraz Marianna Kapuściak vel Kapuścińska (ur. 1762) figurują również jako rodzice Anastazji, Mikołaja oraz Gertrudy - urodzonych w Rykowie pod Wieniawą. Ponadto Mikołaj przebywał przez długi okres w nieodległym Przybyszewie, by ostatecznie osiedlić się w parafii Belsk Duży razem ze wspomnianym już Izydorem Szymonem, swoim siostrzeńcem. Pochowano go jednak w Przybyszewie. Miejscowość, w której od tej pory toczyło się życie przyszłych pokoleń mojej linii to Wola Pogroszewska, powstała na początku XIX wieku. Co ciekawe, częścią gminy Wieniawa jest wieś Pogroszyn. Wydaje się więc, że Wola Pogroszewska wzięła swoją nazwę od Pogroszyna, z terenów którego pochodzili moi przodkowie oraz ich krewni. Kolejnym interesującym zbiegiem okoliczności jest nazwisko jednej z synowych Izydora Szymona, Chmielewskiej. Herb niektórych członków Chmielewskich to… Wieniawa. Odkryłem także prawdopodobnych rodziców Tomasza (dziadków Izydora Szymona) - Macieja i Franciszkę (nazwisko panieńskie nieustalone). Niestety, na tym etapie moje śledztwo utknęło. Zarówno Maciej, jak i jego syn Tomasz (dziadek i ojciec Izydora Szymona) występują w metrykach jako Ozimek. Tymczasem na terenie Wieniawy żyło kilku innych Ozimków i Oziemskich z tego samego okresu, takich jak Stanisław Oziemski, Krzysztof Oziemski, Antoni Ozimek czy Walenty Ozimek. Nie jest dla mnie jasne, jakie są ich relacje z moją rodziną oraz dlaczego nazwiska te były tak często zmieniane. Czy to przez niedbałość, czy przez celowe działanie – tego nie wiem. Może ktoś zechce mi wytłumaczyć ten fenomen. Czy ludzie w tamtych czasach nie przywiązywali uwagi do nazwisk jakimi się posługiwali? Czy jest to może dowód na celowe ukrywanie tożsamości w związku z prześladowaniem, o którym wspomina rodzinna legenda? Proszę o rzeczowe opinie na ten temat.
Ostatnio zmieniony czw 13 kwie 2023, 07:02 przez legsalive, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Zapomniany ród - Oziemscy (h. nieznany)

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie widać żadnego wsparcia dla hipotezy zbudowanej na opowieści.
Nie masz powodów by "podejrzewać" - odpis chrztu Izydora świadczy o par. Wieniawa, wieś Ryków
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=1.25
drąż Wieniawę dalej tj głębiej

podpisuj posty
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Zapomniany ród - Oziemscy (h. nieznany)

Post autor: Arek_Bereza »

w odniesieniu do Izydora nie ma czego podejrzewać, odpis jego aktu chrztu jest dostępny
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 434&zoom=1
syn pracowitych Tomasza i Marianny. W tym akcie wg mnie nic nie wskazuje na szlacheckie pochodzenie a jest to rok 1794 więc to nie kwestia legitymacji
a tu zapewne akt chrztu Tomasza
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=3733781
po zalogowaniu po prawej stronie, 3 od góry, syn pracowitych Macieja i Franciszki

a tu metryki z Wieniawy
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
jest nad czym pracować
legsalive

Dziękuję za pomoc w potwierdzeniu mojej hipotezy co do miejsca oraz osób. To początek mojej przygody z genealogią i nie mam jeszcze wystarczającego obycia ze wszystkimi narzędziami oraz źródłami dostępnymi na tym portalu. Liczę na wyrozumiałość. A tymczasem zabieram się do pracy i studiuję wieniawskie metryki!
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: Rafael »

A ja z innej strony.
Czy miałeś krewnych w Kozietułach?
Krzysztof zmarł w 1986r
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
legsalive

Rafael pisze:A ja z innej strony.
Czy miałeś krewnych w Kozietułach?
Krzysztof zmarł w 1986r
Zgadza się, choć potrzebowałbym więcej informacji na ten temat. Moja rodzina pochodzi z okolic Kozietuł, Lewiczyna oraz Błędowa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”