Na prośbę osoby rozpoczynającej swoje poszukiwania, mam pytanie do osób, które indeksowały parafię Okuniew.
W Genetece jest 6 rekordów dotyczących tego dość rzadkiego nazwiska (Łuczniewski):
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... ac=&w=07mz
w tym miedzy innymi indeksy aktów z ksiąg/roczników, których nie ma w bazie Pradziad:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
Gdzie znajdę te niewymienione w bazie Pradziad roczniki ksiąg lub po prostu czy jest szansa na kopie tych kilku sztuk aktów z Okuniewa?
z ukłonami,
Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
Okuniew
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Parafia Okuniew
Witam,
większość ksiąg duplikatów tej parafii nie zachowała się, dlatego niewiele z nich znajduje się w archiwach państwowych (i, co za tym idzie, bazie Pradziad). Na szczęście są księgi - unikaty, w Archiwum Archidiecezjalnym Warszawsko-Praskim.
Właśnie stamtąd pochodzi materiał wyjściowy do indeksacji tej parafii.
Dodam jeszcze, że w ADWP można zamówić sobie cyfrową kopię aktów (wg informacji z Geneteki, zdigitalizowane są akta od II poł. XVIII w. do 1912 r.) Ponadto jest jeszcze starszy indeks (taką informację znalazłem w Katalogu Zasobów Metrykalnych). Same metrykalia, według moich informacji, są natomiast zachowane od początku XVII wieku (z brakami).
Pozdrawiam,
Markus
większość ksiąg duplikatów tej parafii nie zachowała się, dlatego niewiele z nich znajduje się w archiwach państwowych (i, co za tym idzie, bazie Pradziad). Na szczęście są księgi - unikaty, w Archiwum Archidiecezjalnym Warszawsko-Praskim.
Dodam jeszcze, że w ADWP można zamówić sobie cyfrową kopię aktów (wg informacji z Geneteki, zdigitalizowane są akta od II poł. XVIII w. do 1912 r.) Ponadto jest jeszcze starszy indeks (taką informację znalazłem w Katalogu Zasobów Metrykalnych). Same metrykalia, według moich informacji, są natomiast zachowane od początku XVII wieku (z brakami).
Pozdrawiam,
Markus
Re: Parafia Okuniew
Re-We-La-Cja! Dziękuję!! Znajomy ucieszył się jak dziecko! zwłaszcza, że do ADWP ma dosłownie dwa rzuty beretem, a PN w AP Warszawa od której chciał rozpocząć swoje potyczki z genealogią jest zamknięta od dzisiaj do odwołania...Markus pisze:Witam,
Pozdrawiam,
Markus
"05.10.2010 r.
Szanowni Państwo, w związku z wyłączeniem centralnego ogrzewania na skutek prac remontowych prowadzonych w sąsiednich budynkach Archiwum Państwowe m.st. Warszawy z siedzibą przy ul. Krzywe Koło 7 będzie nieczynne od 6 października 2010 r. do odwołania.
Za utrudnienia przepraszamy."
Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
Pamiętam, jak sam się ucieszyłem, bo przez dłuższy czas myślałem, że dokumenty są stracone:) Cieszę się, że mogłem pomóc:)
Z aktów z AP można korzystać w Grodzisku Mazowieckim (gdzie znajduje się jedna część) oraz Otwocku (druga). Ale to już nie ma większego sensu, skoro jest dostęp do wszystkiego pod jednym dachem w ADWP:)
Z aktów z AP można korzystać w Grodzisku Mazowieckim (gdzie znajduje się jedna część) oraz Otwocku (druga). Ale to już nie ma większego sensu, skoro jest dostęp do wszystkiego pod jednym dachem w ADWP:)