Potoł

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Potoł

Post autor: Płowik_Hubert »

Poszukuję nazwiska Potoł, które już prawie całkiem wyginęło w linii męskiej. Znam tylko dwie osoby, które mogłyby przekazać nazwisko.
Interesuje mnie także czy to nazwisko jest szlacheckie. Wiem, że istnieje miejscowość Potołówek.
Czy ktoś może spotkał się z tym nazwiskiem?
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Post autor: pawko223 »

http://books.google.pl/books?id=X4wEAAA ... CEoQ6AEwCA

Potoł - od potulić, potuł ‘uległość’, dawniej tolić.

Archiwum Państwowe m.st. Warszawy Oddział w Grodzisku Mazowieckim
ul. Poniatowskiego 14
05-825 Grodzisk Mazowiecki
tel: (22) 724-38-61
fax: 724-38-62
email: apw.grodzisk@warszawa.ap.gov.pl

nr zespołu: 134 / 0 Karta: A i B

seria: Część III
sygnatura: 73/134/0/2066
tytuł i daty: Księga hipoteczna - hip.434, Błonie; 1936-1939[2004]
hasła indeksu: Babulewicz Katarzyna; Babulewicz Władysław; Biedrzycka Helena; Biedrzycki Roman; Błonie - miasto; Dominiak Andrzej; Dominiak Franciszka; Gontarczyk Julian; Gontarczyk Julianna; Gontarczyk Kazimierz; Gośka Antonina; Kalinowska Katarzyna; Kalinowski Henryk; Kalinowski Jan; Kołodziejska Antonina; Kotarska Marianna; Kotarski Franciszek; Kowalska Józefa; Kowalski Stanisław; Kraśniewska Władysława; Kraśniewski Stanisław; Łukasiewicz Marianna; Łukasiewicz Władysław; nieruchomości miejskie; Pierakowska Janina; Pierakowski Władysław; Potoł Marianna; Potoł Piotr
opis: księga; stan dobry; mieszana; ; polski; s.23; ; ; 2922;

Paweł
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Marianna i Piotr to moi prapradziadkowie, czy można się o nich czegoś więcej dowidzieć? Imiona rodziców, miejsce narodzin itp.
Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Być może w tej księdze hipotecznej są także dane o ich rodzicach, miejscach urodzeń. Są to także lata 1936-1939, znając m.in. ich daty i miejsce zgonu można odnaleźć ich akta zgonu we właściwym USC. Zgodnie z miejscowością księgi hipotecznej - Błonie - Grodzisk Mazowiecki, jeśli Twoi przodkowie zmarli w Błonie, to ich akta zgonu powinny być w tamtejszym USC, a z nich dowiesz się o ich rodzicach itd. Paweł
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

A ten Iwan Potoł. Czy mogę jakoś przeczytać całą tę stronę, kim był dla Mikołaja Radziwiłła?
Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Ciężko mi stwierdzić, a nie chcę strzelać, być może to Twój daleki przodek. Trzeba by było dotrzeć do tej książki. Paweł
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

"Obszerne informacje dotyczą Iwana Potołowicza, sługi Mikołaja Radziwiłła, którego ojciec Iwan Potoł....." Musisz także zwrócić uwagę na nazwisko Potołowicz. Paweł
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Gdzie mogę szukac tej książki?
Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Może napisz do: Wrocławskie Towarzystwo Naukowe
poniżej ich strona, spytasz się o dostępność tej publikacji, która jest dla Ciebie ważna z uwagi na występujące w niej rodzinne nazwiska.

http://www.wtn.wroc.pl/

Paweł
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Srawdziłem występowanie nazwiska Potoł w Polsce, od 6 do 10 osób występuje w "zachodni Warzawa". Wobec powyższego jest to bardzo rzadkie nazwisko, być może w/w IWAN Potoł syn Potołowicza to Twój daleki przodek. Serwis moikrewni.pl nie odnalazł nazwiska Potołowicz. Nazwisko Potołowicz odnalazłem poniżej:

Wilno - par. św. Jana

księgi chrztów 1879 - 1906

Grabowska Paulina - - - 12.11.1880 - ojciec nieznany - Klara - Grabowska - ch - Wincenty Potołowicz - Kazimiera Dąbrowska - panna - 132

Spis Nauczycieli Szkół Wyższych, Średnich, Zawodowych i Seminarjow Nauczycielskich zestawione Pod Redakcją Zygmunta Zagórowskiego Książnica Polska Towarzystwa Nauczycieli Szkół Średnich I Wyższych Akc. Sp. Kartograficzna I Wydawnicza Lwów-Warszawa 1924:

Potołowski

Sądzę, że Twoja rodzina Potoł, uwzględniając Iwana i nazwisko Potołowicz wywodzi się z Litwy.

Paweł
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Czy istnieją jakieś zapisy nazwisk na Ukrainie, Białorusi bądź Litwie? Ostatnio dowiedziałem się, że to moje nazwisko naprawdę wywodzi się ze wschodu. Ciekaw jestem, czy ktoś o takim nazwisku jeszcze tam mieszka.
Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Ciekawa sprawa! Nazwiska pochodne od Potoł (Потол) występują dzisiaj na Ukrainie i chyba na Białorusi i w Rosji. Sprawdziłem tylko Ukrainę, zostawiając autorowi tego tematu całą przyjemność poszukiwań z użyciem wyszukiwarki/-ek adresów. Oto wynik z jednej wyszukiwarki http://www.nomer.org/allukraina/
ПОТОЛЬСКИЙ СЕРГЕЙ ЮРИЕВИЧ 0 1977-03-08 СЕНКЕВИЧІВКА БУДКИ 58 0 0
ПОТОЛЬСКИЙ АЛЕКСАНДР МИХАЙЛОВИЧ 0 1941-02-27 БВМП СОНЯЧНИЙ 27А 0 27

A oto poniżej tekst etymologii słowa ПОТОЛОК wg Fasmera
(Этимологический русскоязычный словарь Фасмера):
ПОТОЛОК
род. п. -лка, диал. род. п. потолока, ср. также блр. потолок. Вероятно, из *потолъкъ от *тьло "дно". Ср. лит. рatаlаs "кровать", др.-прусск. talus "пол", др.-инд. tаlаm ср. р. "плоскость, равнина", tаlаs – то же, д.-в.-н. dillа "доска, половица", лат. tellus ж. "земля, почва", ирл. tаlаm – то же (Траутман, ВSW 321; Зубатый, AfslPh 16, 417; Педерсен, Kelt. Gr. 1, 132; Шпехт 23). Ср. притолока, тло. [Пизани (Ricerche linguistiche, 1, 1950, стр. 271 и сл.) пытается объяснить это слово влиянием слова потолочь – из *полатокъ от *полатъ = лат. palatum, первонач. "свод", и приводит примеры совмещения знач. "(небо)свод", и "потолок" в греч., лат., англ.; объяснение, вслед за Миклошичем и Далем, потолок: потлъкнти, русск. толочить "топтать"; см. Л е п и с ь е, сб. "Проблемы истории и диалектологии славянских языков", М., 1971, стр. 170 и сл. – Т.]
Jest to więc ciekawa etymologia tej słowiańskiej nazwy osobowej Potoł od "tło" (dno), w znaczeniu: 'potłuc, podeptać'
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”