Stary cmentarz w Pińsku

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

krakers

Sympatyk

Stary cmentarz w Pińsku

Post autor: krakers »

Dzień dobry,

Czy ktoś z Państwa mieszka w Pińsku albo wybiera się do Pińska? Potrzebuję pomocy z magiczną kredą. Znalazłam w internecie grób moich bliskich ( i nawet mniej więcej lokalizację na cmentarzu), tylko inskrypcja jest bardzo niewyraźna i nie moge odczytać tego co najważniejsze, czyli dat .

Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam

Agnieszka
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Stary cmentarz w Pińsku

Post autor: Wladzislaw »

W grupie Bialoruskej genealogicznej na FB zapytac:
https://www.facebook.com/groups/2096055887339905
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
krakers

Sympatyk

Stary cmentarz w Pińsku

Dziękuję bardzo
Pozdrawiam

Agnieszka
adamrw

Sympatyk

Stary cmentarz w Pińsku

Post autor: adamrw »

O jakie daty chodzi? Nie zna Pani chyba tylko daty urodzenia Bernarda (1865).

Podana w opisie zdjęcia data 9.07.1950 jest źle odczytana - powinno być 9.07.1930 i jest to data zgonu Bernarda (przy okazji - mieszkał przy ul. Pańskiej 10 i zmarł po operacji na raka żołądka).

Druga osoba tam pochowana - Wincenty - zmarła w 1907 (metrykę podlinkowałem w innym wątku) i do niej zapewne odnosi się wiek 72 lata podany na graves.by . Wincenty urodził się w miejscowości Wysokolitowsk ok. 1832-1835 i tam trzeba szukać dokładnej daty urodzenia.
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
krakers

Sympatyk

Stary cmentarz w Pińsku

Znowu mi Pan pomaga. Serdeczne dzięki Panie Adamie

A przy okazji: skad Pan wie gdzie mieszkał i na co umarł?
A na akcie zgonu Wincentego jest informacja, żę był wdowcem i wciąz nie wiem jak sie żona nazywała...

Jeszcze raz dziekuję.
Pozdrawiam

Agnieszka
adamrw

Sympatyk

Stary cmentarz w Pińsku

Post autor: adamrw »

Miejsce zamieszkania i przyczyna zgonu Bernarda pochodzi z aktu zgonu z 1930 roku.
Żoną Wincentego była Aniela Koleda. Niestety nie mam więcej informacji na jej temat.

Proszę też sprawdzić pw.
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”