Stankiewicz i Borkowsky

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Selivan_Jan

Sympatyk

Stankiewicz i Borkowsky

Post autor: Selivan_Jan »

Dzień dobry, drodzy użytkownicy forum!

Mam pytanie. Chcę dowiedzieć się więcej informacji o moim prapradziadku Ignacym Stankiewiczu, a konkretniej, skąd pochodzili jego rodzice. Przejrzałem już pierwszy kataster gruntowy Galicji dla wsi, w której się urodził, księgę metrykalną i nawet rejestr wojskowy, ale nie znalazłem tam więcej informacji. Chciałbym dowiedzieć się, jakie inne źródła mogą mi pomóc w poszukiwaniach zapisów o Stankiewiczach i Borkowskich?

Oto co wiem o moim prapradziadku:
Urodził się w 1836 roku we wsi Rakowa (obok Sanoka) w rodzinie rzymskokatolickiej.
Jego rodzicami byli Szymon Stankiewicz (krawiec) i Marcjanna, córka Antoniego Borkowskiego (według metryk byli szlachetnego pochodzenia).
W latach 1856-1857 został powołany do wojska.
W latach 1860-1870 był ekonomem w plebanii we wsi Izdebki.
W 1876 roku poślubił po raz pierwszy grekokatoliczkę we wsi Horodyszcze koło Sambora (Ukraina), gdzie później urodzili się jego dzieci (ten związek był zatwierdzany przez decyzje ukraiński i łacińskiej konsystorii).

Były także rozmowy o tym, że pochodził z Czech. Ale czy to prawda, pozostaje zagadką...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”