Paweł Szymoniak - interpretacja aktów

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

shogun1637

Sympatyk

Post autor: shogun1637 »

Witam,

Potrzebuję pomocy odnośnie aktów mojego przodka Pawła Szymoniaka.

Na razie na lubgens odnalazłem:

- akt ślubu, 18.06.1769, Paweł Szymoniak i Marianna Marcacichna, parafia Bystrzyca
http://ksiegimetrykalne.pl/viewer/#byst ... 2_0016.jpg

- akt zgonu nr 7, 15.08.1811, Paweł Szymoniak, lat 70, O: Szymon, M: Marianna Niewiadomska
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 3068214517

- dodatkowo, akty urodzeń ich dzieci w parafii Serniki

I teraz mam pytanie jak interpretować powyższe dane:
- czy nazwisko Niewiadomska oznacza konkretne nazwisko, czy raczej oświadczający nie znali nazwiska?
- od jakiego nazwiska może pochodzić forma "Marcacichna"? takiego nazwiska nie ma w całym lubgens z tego co widzę
- nie umiem znaleźć żadnego Szymona Szymoniaka - czy jest możliwe, że nazwisko Szymoniak dostał od imienia ojca i to znaczy, że raczej już nie odnajdę prawdziwego nazwiska?
Pozdrawiam,
Paweł
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Krzysiek_ »

1. W parafii występuje nazwisko Marciniak, ale nie wykluczałbym też opcji Marzec, może żona była przyjezdna.
2. W mojej opinii nie znali danych jego rodziców. W 1738 r. rodzi się Paweł Szymoniak, syn Marcina i Barbary. Brak innych dzieci tej pary, za to w tej samej miejscowości rodzą się dzieci Marcina i Barbary Góreckich/Górniaszków oraz Głowackich. Dla mnie to jakiś trop. Czy słuszny, ciężko stwierdzić, ale warto przejrzeć akty, popatrzeć kto był chrzestnym, może jakieś poszlaki się pojawią. Byla jeszcze para Maciej Szymoniak i Anna Grabarczyk, pomimo braku aktu chrztu Jakuba od takich rodziców też bym ich nie wykluczał.
3. Szymoniak może być i prawdopodobnie jest starym przezwiskiem, pochodzącym może nawet z poprzedniego stulecia.
shogun1637

Sympatyk

Post autor: shogun1637 »

Dziękuję za odpowiedź. Też mi się wydaje, że Niewiadomska to raczej takie "zastępcze" nazwisko. Szymon Szymoniak też brzmi podejrzanie. Niestety w akcie ślubu jest zbyt mało informacji.

W parafii Bystrzyca dla nazwiska Marciniak i podobnych stosowano odmiany "Marcinkowna", "Marcinkuwna", "Marciniaczka", "Marciniakowna", "Markowna", a dla nazwiska Marzec w innych parafiach widzę "Marcówna", "Marcycha". Jakoś trudno mi dopasować "Marcacichna" do tych przykładów.
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Łukaszek_Mlonek

Sympatyk

Post autor: Łukaszek_Mlonek »

Marzec
Marcacichna
Pozdrawiam - Lanka

Żądasz przekładu z obcego języka - napisz wszystko co już wiesz i co jest w indeksach
Jak skutecznie napisać prośbę o tłumaczenie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”