Dziennik Inwigilacyjny dla Generalnego Gubernatorstwa

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

marrta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marrta »

Znalazłam ostatnio na Polonie skany z Dziennika Inwigilacyjnego dla Generalnego Gubernatorstwa (Fahndungsnachweis für das Generalgouvernement), a w nich wpisy dotyczące mojego dziadka i jego brata. Wpisów jest kilka bo wydawano to co miesiąc. Moje dotyczą lat 1943-44.
https://images90.fotosik.pl/658/9d8135dc59de5286gen.jpg Tu jest przykład z czerwca 1944. Jak rozumiem pomagając sobie skrótami https://images92.fotosik.pl/660/15377ba2cde69c57gen.jpg mój dziadek Stefan trafił na tą listę właśnie w czerwcu i jest poszukiwany w Warszawie żeby go aresztować. Natomiast Zdzisława szuka prokuratura i sąd dla spraw nadzwyczajnych. Czy poprawnie interpretuję te zapisy, niestety nie znam języka niemieckiego?. Zastanawia mnie też co mogą oznaczać te wpisy na końcu IV C2 271/14 i 2 Js 320/43. Czy to jakiś rodzaj sygnatur? jak tak to czego mogą dotyczyć.
Z informacji jakie mam dziadek Stefan na pewno był na robotach w Niemczech w październiku 1940r. w Hanoverze bo przysłał stamtąd zdjęcie do rodziny. Z opowieści rodzinnych podobno stamtąd uciekł, miał też przebywać w Stutthof, ale nic z tego nie udało mi się potwierdzić. On sam o wojnie opowiadał mało, a mi nie mówił ni bo jak zmarł to byłam dzieckiem.
O Zdzisławie wiem tylko tyle, że wojny nie przeżył, a prababcia szukała go po wojnie przez PCK bez skutku.
Czy ktoś w was miał styczność z tymi listami i mógłby mi pomóc wyjaśnić te wpisy oraz jak ludzie mogli na nie trafić?
Pozdrawiam
Marta
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Analizowałem kiedyś życiorys człowieka, który trafił na tę listę. Zachowała sie nawet jego teczka więzienna z Tarnowa. Pierwszy raz został skazany za czyny kryminalne na początku lat 40. Skazany przez sąd polski sądzący takie kryminalne sprawy. Zdaje się odsiedział. Po roku czy dwóch trafił do tego dziennika juź nie wiem z jakiego tytułu. W końcu musiano go złapać, bo trafił ostatecznie do KL i zmarł nie doczekawszy wyzwolenia na terenie Niemiec w 1945 r. W sumie uznałem, że nie brał udziału w konspiracji. Pochodził z rodziny ziemiańskiej, z której kilku z jego generacji straciło źycie, niekoniecznie z powodu konspiracji. Sygnatury jakie tam są to są zapewne policyjne wewnętrzne, mające odzwierciedlenie w archiwach urzędu niemieckiego w GG. Zapewne je ewakuowano jeśli nie zniszczono. Proszę poszukać w szukajwarchiwach.pl jaki jest stan zachowania takich archiwaliów z GG.
Lakiluk

Sympatyk

Re: Dziennik Inwigilacyjny dla Generalnego Gubernatorstwa

Post autor: Lakiluk »

marrta pisze:mój dziadek Stefan trafił na tą listę właśnie w czerwcu i jest poszukiwany w Warszawie żeby go aresztować. Natomiast Zdzisława szuka prokuratura i sąd dla spraw nadzwyczajnych. Czy poprawnie interpretuję te zapisy, niestety nie znam języka niemieckiego?. Zastanawia mnie też co mogą oznaczać te wpisy na końcu IV C2 271/14 i 2 Js 320/43. Czy to jakiś rodzaj sygnatur? jak tak to czego mogą dotyczyć.
Ja rozumiem tak jak ty, przy czym przy Stefanie jest "Pol[izei]Gewahrsam", czyli w celu zatrzymania w areszcie policyjnym.
Natomiast przy Zdzisławie jest napisane St[aatsanw]A[ltschaft] b.[eim] Sond[er]Ger[icht], czyli w celu, jak rozumiem, doprowadzenia do prokuratury przy tym sądzie.
Łukasz
marrta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marrta »

Dziękuję wam obu. Będę szukać na Szwa czy coś mogło się zachować.
Pozdrawiam
Marta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Raczej tylko na miejscu albo zapytanie do APW mailem/pocztą tradycyjną.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”