Cmentarz w Strzygach, Trąbin - Wieś, Radominie, Radzikach D.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Cmentarz w Strzygach, Trąbin - Wieś, Radominie, Radzikach D.
Witam serdecznie Państwa
Mam pytanie, a zarazem prośbę odnośnie sprawdzenia cmentarzy w Strzygach,Trąbin - Wieś Radominie, Radzikach Dużych.
Najbardziej interesuje mnie cmentarz w Strzygach i Trąbinie, w Wąpielsku zmarł mój pradziadek Władysław Machciński / Machczyński, data zgonu 1916 (urodz. 1874), jego ojciec Franciszek (urodz. 1844) mieszkał w Długie, być może także jest pochowany na tym cmentarzu. Jeśli ktoś z Państwa odwiedza te cmentarze miałbym prośbę o sprawdzenie szczególnie Strzygi, Trąbin Wieś pod kątem nagrobków w/w osób. Za wszelką pomoc bardzo dziękuję. Paweł
Mam pytanie, a zarazem prośbę odnośnie sprawdzenia cmentarzy w Strzygach,Trąbin - Wieś Radominie, Radzikach Dużych.
Najbardziej interesuje mnie cmentarz w Strzygach i Trąbinie, w Wąpielsku zmarł mój pradziadek Władysław Machciński / Machczyński, data zgonu 1916 (urodz. 1874), jego ojciec Franciszek (urodz. 1844) mieszkał w Długie, być może także jest pochowany na tym cmentarzu. Jeśli ktoś z Państwa odwiedza te cmentarze miałbym prośbę o sprawdzenie szczególnie Strzygi, Trąbin Wieś pod kątem nagrobków w/w osób. Za wszelką pomoc bardzo dziękuję. Paweł
Ostatnio zmieniony pt 08 paź 2010, 10:02 przez pawko223, łącznie zmieniany 4 razy.
Cmentarz w Wąpielsku, Radominie, Radzikach Dużych
Witam,
wydaje mi sie ze w Wąpielsku nie istnieje zaden cmentarz, ale 100% pewnosci nie mam. W ostatnie wakacje przemierzylem dawne rodzinne strony, w tym bylem w Wapielsku, gdyz w istniejacym (w kiepskim stanie osbecnie) palacu mieszkali Siemiątkowscy, rodzina skoligacona z moja. Radomin to rowniez bardzo dobrze znane mi miejsce, tam cmentarz istnieje, raczej dobrze zachowany, osoby pochowane od ok 1875 r., az po wspolczesnych. W Radzikach Duzych rowniez widzialem cmentarz, znajduje sie na dosc wysokim wzniesieniu, co powoduje ze niektore troche przez to niszczeja, alle ogolnie jest dobrze zachowany. Na tym cmentarzu wlasnie pochowane sa 3 osoby z rodziny Siemiatkowskich.
Nie mieszkam jednak w tamtych stronach, a jedynie je odwiedzam raz na jakis czas.
Pozdrawiam,
Adam
wydaje mi sie ze w Wąpielsku nie istnieje zaden cmentarz, ale 100% pewnosci nie mam. W ostatnie wakacje przemierzylem dawne rodzinne strony, w tym bylem w Wapielsku, gdyz w istniejacym (w kiepskim stanie osbecnie) palacu mieszkali Siemiątkowscy, rodzina skoligacona z moja. Radomin to rowniez bardzo dobrze znane mi miejsce, tam cmentarz istnieje, raczej dobrze zachowany, osoby pochowane od ok 1875 r., az po wspolczesnych. W Radzikach Duzych rowniez widzialem cmentarz, znajduje sie na dosc wysokim wzniesieniu, co powoduje ze niektore troche przez to niszczeja, alle ogolnie jest dobrze zachowany. Na tym cmentarzu wlasnie pochowane sa 3 osoby z rodziny Siemiatkowskich.
Nie mieszkam jednak w tamtych stronach, a jedynie je odwiedzam raz na jakis czas.
Pozdrawiam,
Adam
Dziękuję za informacje, mój pradziadek był związany także z tym dworem w Wąpielsku, należącym do Siemiątkowskich, pracował tam jako stróż dworski. W 1916 r. zmarł, próbuję ustalić, na którym cmentarzu został pochowany, jak również, gdzie został pochowany jego ojciec Franciszek, który mieszkał w Długie, gm. Wąpielsk. Paweł
Rozumiem, czasem najlepiej jest zlapac kontakt z kims z miejscowych. Niestety parafie w tych malych miasteczkach czy wioskach nie maja stron internetowych, a proboszczowie nie zawsze sa chetni do pomocy.
A co do Dlugiego to palac tamtejszy wybudowal Marian Cissowski, a potem mieszkali tam dlugo Broel-Platerowie, gdyz jego corka wniosla Dlugie w posagu.
Bede musial w wolnej chwili siegnac do aktow metrykalnych Siemiatkowskich, czy przypadkiem Twoj krewny nie wystepuje tam np. jako świadek.
Adam
A co do Dlugiego to palac tamtejszy wybudowal Marian Cissowski, a potem mieszkali tam dlugo Broel-Platerowie, gdyz jego corka wniosla Dlugie w posagu.
Bede musial w wolnej chwili siegnac do aktow metrykalnych Siemiatkowskich, czy przypadkiem Twoj krewny nie wystepuje tam np. jako świadek.
Adam
Z Parafiami już przerabiałem, na kilkanaście listów, telefonów, dostałem może 2 odpowiedzi. Ogólnie ciężko o współpracę w tym zakresie, cyt. słowa "my na takie bzdety nie mamy czasu". Za sprawdzenie będę wdzięczny, może zachowały się fotografie z dworu Siemiątkowskich i Twoich krewnych, tj.: stare zdjęcia z pracownikami itp.
Liczę jeszcze, że może ich nagrobki się zachowały, tylko nie wiem, na którym cmentarzu. Paweł
Liczę jeszcze, że może ich nagrobki się zachowały, tylko nie wiem, na którym cmentarzu. Paweł
O fotografiach nic mi nie wiadomo, przynajmniej tego typu, zwlaszcza ze samych zdjec poszczegolnych osob jest jak na lekarstwo. Potomkow Siemiatkowskich o tym nazwisku z tej linii nie ma, natomiast sa inne osoby po kadzieli, ktorych genealogie posiadam, kontakt jednak nie przyniosl mi zadnych informacji o takich "skarbach". Jesli chodzi o cmentarz to sadze ze Radziki Duze.
-
zciszewicz

Witam
może wniosę coś nowego w sprawie Siemiątkowskich z Ziemi Dobrzyńskiej?
Zainteresowanych genealogią Siemiątkowskich herbu Jastrzębiec zapraszam do zapoznania się z książką Piotra Gałkowskiego "Genealogia Ziemiaństwa Ziemi Dobrzyńskiej XiX-XX", wyd. Rypin 1997, dostępna w KPBC kpbc.umk.pl/dlibra/doccontent?id=44467&dirids=1.
Jednakże daję pod rozwagę informację, iż nie każdy Siemiątkowski z powiatu rypińskiego to posiadacz wielkiego majątku czy też herbu.
Na przykład, z inwentarza dóbr strzyskich z 1838 roku wynika, że w zabudowaniach wiejskich we wsi Strzygi mieszkał Marcin Siemiątkowski gospodarz, który posiadał chałupę z szachulcu, stodołę i szopę... (źródło: "Strzygi w Ziemi Dobrzyńskiej", wyd.Brodnica 2006).
Pozdrawiam, Darek
może wniosę coś nowego w sprawie Siemiątkowskich z Ziemi Dobrzyńskiej?
Zainteresowanych genealogią Siemiątkowskich herbu Jastrzębiec zapraszam do zapoznania się z książką Piotra Gałkowskiego "Genealogia Ziemiaństwa Ziemi Dobrzyńskiej XiX-XX", wyd. Rypin 1997, dostępna w KPBC kpbc.umk.pl/dlibra/doccontent?id=44467&dirids=1.
Jednakże daję pod rozwagę informację, iż nie każdy Siemiątkowski z powiatu rypińskiego to posiadacz wielkiego majątku czy też herbu.
Na przykład, z inwentarza dóbr strzyskich z 1838 roku wynika, że w zabudowaniach wiejskich we wsi Strzygi mieszkał Marcin Siemiątkowski gospodarz, który posiadał chałupę z szachulcu, stodołę i szopę... (źródło: "Strzygi w Ziemi Dobrzyńskiej", wyd.Brodnica 2006).
Pozdrawiam, Darek
Wzmianki o rodzinach Cissowskich i Siemiątkowskich znajdują się także w poniższej publikacji:
Tytuł Materiały do dziejów rezydencji w Polsce: Ziemia dobrzyńska
Materiały do dziejów rezydencji w Polsce: Ziemia dobrzyńska, Stanisław Kunikowski, ISBN 838811512X, 9788388115127
Tom 2,Część 4 z Materiały do dziejów rezydencji w Polsce, Włocławskie Towarzystwo Naukowe, ISBN 838811512X, 9788388115127
Redaktor Stanisław Kunikowski
Wydanie ilustrowane
Wydawca Lega, 2007
ISBN 8360150435, 9788360150436
Liczba stron 4
Materiały do dziejów rezydencji w Polsce: Ziemia dobrzyńska, Stanisław Kunikowski, ISBN 838811512X, 9788388115127
Tom 2,Część 3 z Materiały do dziejów rezydencji w Polsce, Włocławskie Towarzystwo Naukowe, ISBN 838811512X, 9788388115127
Wydanie ilustrowane
Wydawca Lega, 2007
ISBN 8360150249, 9788360150245
Liczba stron 3
Paweł
Tom 2,Część 4 z Materiały do dziejów rezydencji w Polsce, Włocławskie Towarzystwo Naukowe, ISBN 838811512X, 9788388115127
Wydanie ilustrowane
Wydawca Lega, 2007
ISBN 8360150435, 9788360150436
Liczba stron 4
Tom 2,Część 3 z Materiały do dziejów rezydencji w Polsce, Włocławskie Towarzystwo Naukowe, ISBN 838811512X, 9788388115127
Wydanie ilustrowane
Wydawca Lega, 2007
ISBN 8360150249, 9788360150245
Liczba stron 3
Paweł
Witam
Ogólny Sumariusz alfabetyczny Metryk Urodzeń, Chrztu, Zaślubin i Zejść
w czterech Księgach Dawnych Metryk Kościelnych
Parafii Strzygi Zapisanych i Uformowanych.
I księga: 11 stycznia 1720r. – styczeń 1752r. (urodzenia, zaślubiny)
II księga: sierpień 1752r. – 23 listopada 1783 (urodzenia, zaślubiny)
III księga: 19 czerwca 1793r. – 5 grudnia 1825 (urodzenia)
IV księga: 9 stycznia 1791r. – 11 grudnia 1820r. (zaślubiny, zejścia)
Jeżeli tak, to jestem zainteresowany Twoją pomocą. Interesuje mnie nazwisko Szpajenka. Z góry dziekuję za pomoc.
Pozdrawiam, Darek
jestem zainteresowany posiadanym przez Ciebie danymi ze Strzyg. Czy posiadasz dane poza niżej wymienonymi?Podaj mi więcej informacji tj. imię i nazwisko żony Franciszka, kiedy mogli brać ślub itp. Mam trochę inwentarzy ze Strzyg z XIX w i mogę pomóc w tej kwestii.
Ogólny Sumariusz alfabetyczny Metryk Urodzeń, Chrztu, Zaślubin i Zejść
w czterech Księgach Dawnych Metryk Kościelnych
Parafii Strzygi Zapisanych i Uformowanych.
I księga: 11 stycznia 1720r. – styczeń 1752r. (urodzenia, zaślubiny)
II księga: sierpień 1752r. – 23 listopada 1783 (urodzenia, zaślubiny)
III księga: 19 czerwca 1793r. – 5 grudnia 1825 (urodzenia)
IV księga: 9 stycznia 1791r. – 11 grudnia 1820r. (zaślubiny, zejścia)
Jeżeli tak, to jestem zainteresowany Twoją pomocą. Interesuje mnie nazwisko Szpajenka. Z góry dziekuję za pomoc.
Pozdrawiam, Darek