Trybunał Cywilny w Warszawie

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dzień dobry,

czy ktoś może przeglądał ten zasób lub zna jego zawartość?
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol/97388

Interesuję się tym zespołem w kontekście odszukania wyroku, na mocy którego małżonkowie uzyskali rozwód cywilny w szacowanym okresie 1810-1818 roku.

Pozdrawiam
Aneta
x_Jurand

Sympatyk

Post autor: x_Jurand »

Polecam następującą pozycję. Na jej podstawie odnalazłem interesujący mnie rozwód.
Poza tym warto skontaktować się z Autorem. Może pomóc.

https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/ ... sAllowed=y

Pozdrawiam
x. Jurand
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Doskonała praca - dziękuję bardzo!

Niestety, nie widzę w niej interesujących mnie nazwisk - istotne dla mnie - czy to opracowanie wymienia wszystkie zachowane akta tego typu...

Spróbuję zasięgnąć więcej informacji.

Pozdrawiam
Aneta
x_Jurand

Sympatyk

Post autor: x_Jurand »

Warto szukać po imionach. W przypadku poszukiwanej przeze mnie pary, oba nazwiska były przekręcone...
Udało się dopiero znaleźć po imionach i miejscu - Kalisz;)

Pozdrawiam
x. Jurand
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Czytając pracę dra Pomianowskiego, dochodzę do wniosku, że z zasobem warszawskim jest chyba najgorzej:

cyt. "Podstawowym wykorzystanym materiałem są wyroki trybunałów cywilnych pierwszej instancji działających w Bydgoszczy, Kaliszu, Krakowie i Warszawie, jako że to właśnie te sądy były właściwe do rozpoznawania spraw rozwodowych. Akta pozostałych sądów tego szczebla nie zachowały się lub przetrwały jedynie szczątkowo. Nie dysponujemy też aktami sądów odwoławczych, które działały w Księstwie Warszawskim i w Królestwie Polskim. Spuścizny czterech wymienionych trybunałów dotrwały do naszych czasów w bardzo różnym stanie. Względnie kompletne są jedynie akta kaliskie, które liczą ponad 1200 tomów (acz ze względu na stan zachowania nie wszystkie księgi są udostępniane)15. Akta krakowskie z okresu Księstwa zaginęły, te z czasów Rzeczypospolitej Krakowskiej natomiast są kompletne (lub prawie kompletne – niektóre księgi zawieruszyły się, ale można mieć nadzieję, że się odnajdą). Liczą one około 500 tomów 16. Właściwa spuścizna aktowa z Bydgoszczy zachowała się jedynie częściowo – w postaci kilkunastu tomów.
Ponadto, mimo że Niemcy spalili w czasie ostatniej wojny całość ksiąg warszawskich, możemy odtworzyć funkcjonowanie stołecznego sądu na podstawie wyroków rozwodowych, które znalazły się w archiwach urzędników stanu cywilnego"

Cóż poradzić.
Spróbuję jeszcze zweryfikować te dane z AP w Warszawie.

Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”