Cmentarz w Strzygach, Trąbin - Wieś, Radominie, Radzikach D.

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Cmentarz w Strzygach, Trąbin - Wieś, Radominie, Radzikach D.

Post autor: pawko223 »

Witam serdecznie Państwa

Mam pytanie, a zarazem prośbę odnośnie sprawdzenia cmentarzy w Strzygach,Trąbin - Wieś Radominie, Radzikach Dużych.

Najbardziej interesuje mnie cmentarz w Strzygach i Trąbinie, w Wąpielsku zmarł mój pradziadek Władysław Machciński / Machczyński, data zgonu 1916 (urodz. 1874), jego ojciec Franciszek (urodz. 1844) mieszkał w Długie, być może także jest pochowany na tym cmentarzu. Jeśli ktoś z Państwa odwiedza te cmentarze miałbym prośbę o sprawdzenie szczególnie Strzygi, Trąbin Wieś pod kątem nagrobków w/w osób. Za wszelką pomoc bardzo dziękuję. Paweł
Ostatnio zmieniony pt 08 paź 2010, 10:02 przez pawko223, łącznie zmieniany 4 razy.
adcis

Sympatyk

Cmentarz w Wąpielsku, Radominie, Radzikach Dużych

Post autor: adcis »

Witam,
wydaje mi sie ze w Wąpielsku nie istnieje zaden cmentarz, ale 100% pewnosci nie mam. W ostatnie wakacje przemierzylem dawne rodzinne strony, w tym bylem w Wapielsku, gdyz w istniejacym (w kiepskim stanie osbecnie) palacu mieszkali Siemiątkowscy, rodzina skoligacona z moja. Radomin to rowniez bardzo dobrze znane mi miejsce, tam cmentarz istnieje, raczej dobrze zachowany, osoby pochowane od ok 1875 r., az po wspolczesnych. W Radzikach Duzych rowniez widzialem cmentarz, znajduje sie na dosc wysokim wzniesieniu, co powoduje ze niektore troche przez to niszczeja, alle ogolnie jest dobrze zachowany. Na tym cmentarzu wlasnie pochowane sa 3 osoby z rodziny Siemiatkowskich.
Nie mieszkam jednak w tamtych stronach, a jedynie je odwiedzam raz na jakis czas.
Pozdrawiam,
Adam
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Dziękuję za informacje, mój pradziadek był związany także z tym dworem w Wąpielsku, należącym do Siemiątkowskich, pracował tam jako stróż dworski. W 1916 r. zmarł, próbuję ustalić, na którym cmentarzu został pochowany, jak również, gdzie został pochowany jego ojciec Franciszek, który mieszkał w Długie, gm. Wąpielsk. Paweł
adcis

Sympatyk

Rozumiem, czasem najlepiej jest zlapac kontakt z kims z miejscowych. Niestety parafie w tych malych miasteczkach czy wioskach nie maja stron internetowych, a proboszczowie nie zawsze sa chetni do pomocy.
A co do Dlugiego to palac tamtejszy wybudowal Marian Cissowski, a potem mieszkali tam dlugo Broel-Platerowie, gdyz jego corka wniosla Dlugie w posagu.
Bede musial w wolnej chwili siegnac do aktow metrykalnych Siemiatkowskich, czy przypadkiem Twoj krewny nie wystepuje tam np. jako świadek.
Adam
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Z Parafiami już przerabiałem, na kilkanaście listów, telefonów, dostałem może 2 odpowiedzi. Ogólnie ciężko o współpracę w tym zakresie, cyt. słowa "my na takie bzdety nie mamy czasu". Za sprawdzenie będę wdzięczny, może zachowały się fotografie z dworu Siemiątkowskich i Twoich krewnych, tj.: stare zdjęcia z pracownikami itp.

Liczę jeszcze, że może ich nagrobki się zachowały, tylko nie wiem, na którym cmentarzu. Paweł
adcis

Sympatyk

O fotografiach nic mi nie wiadomo, przynajmniej tego typu, zwlaszcza ze samych zdjec poszczegolnych osob jest jak na lekarstwo. Potomkow Siemiatkowskich o tym nazwisku z tej linii nie ma, natomiast sa inne osoby po kadzieli, ktorych genealogie posiadam, kontakt jednak nie przyniosl mi zadnych informacji o takich "skarbach". Jesli chodzi o cmentarz to sadze ze Radziki Duze.
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Dziękuję za informacje. Może znajdziesz coś w swoich zasobach. Na stronie UG Wąpielsk jest mowa o tamtejszym cmentarzu, tylko nie wiadomo, od którego roku funkcjonuje. Paweł
zciszewicz

Sympatyk

Post autor: zciszewicz »

WiitamI

Mam Pytanie do Adama ,czy posiadasz jakieś wiadomości o Ignacym Siemiątkowskim i jego żony Karolinie z Chłapowskich, oraz o jego ojcu Antonim ?
Pozdrawiam Zbyszek
adcis

Sympatyk

Niestety nie, to chyba nie ta linia Siemiątkowskich. Moja wiedza o tej rodzinie zaczyna sie od Walentego Siemiątkowskigo, syna Felicjana i Salomei de la Grange, ktory byl wlascicielem Wąpielska, męzem Antoniny z Cissowskich.
Pzdr, A.
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Darek1965 »

Witam
może wniosę coś nowego w sprawie Siemiątkowskich z Ziemi Dobrzyńskiej?
Zainteresowanych genealogią Siemiątkowskich herbu Jastrzębiec zapraszam do zapoznania się z książką Piotra Gałkowskiego "Genealogia Ziemiaństwa Ziemi Dobrzyńskiej XiX-XX", wyd. Rypin 1997, dostępna w KPBC kpbc.umk.pl/dlibra/doccontent?id=44467&dirids=1.
Jednakże daję pod rozwagę informację, iż nie każdy Siemiątkowski z powiatu rypińskiego to posiadacz wielkiego majątku czy też herbu.
Na przykład, z inwentarza dóbr strzyskich z 1838 roku wynika, że w zabudowaniach wiejskich we wsi Strzygi mieszkał Marcin Siemiątkowski gospodarz, który posiadał chałupę z szachulcu, stodołę i szopę... (źródło: "Strzygi w Ziemi Dobrzyńskiej", wyd.Brodnica 2006).
Pozdrawiam, Darek
adcis

Sympatyk

Ja osobiscie znam te publikacje od kilku lat, i zarowno w przypadku tej jak i innych rodzin znacznie poglebilem swoja wiedze wzgledem tej publikacji.
Pozdrawiam, A.
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Wzmianki o rodzinach Cissowskich i Siemiątkowskich znajdują się także w poniższej publikacji:

Tytuł Materiały do dziejów rezydencji w Polsce: Ziemia dobrzyńska
Materiały do dziejów rezydencji w Polsce: Ziemia dobrzyńska, Stanisław Kunikowski, ISBN 838811512X, 9788388115127
Tom 2,Część 4 z Materiały do dziejów rezydencji w Polsce, Włocławskie Towarzystwo Naukowe, ISBN 838811512X, 9788388115127
Redaktor Stanisław Kunikowski
Wydanie ilustrowane
Wydawca Lega, 2007
ISBN 8360150435, 9788360150436
Liczba stron 4
Tytuł Materiały do dziejów rezydencji w Polsce: Ziemia dobrzyńska
Materiały do dziejów rezydencji w Polsce: Ziemia dobrzyńska, Stanisław Kunikowski, ISBN 838811512X, 9788388115127
Tom 2,Część 3 z Materiały do dziejów rezydencji w Polsce, Włocławskie Towarzystwo Naukowe, ISBN 838811512X, 9788388115127
Redaktor Stanisław Kunikowski
Wydanie ilustrowane
Wydawca Lega, 2007
ISBN 8360150249, 9788360150245
Liczba stron 3

Paweł
miedzajac

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: miedzajac »

O ile się nie mylę jeśli Twój pradziadek mieszkał w Długim to będzie pochowany w Strzygach, Wąpielsk natomiast należał i należy do parafii Radziki Duże.
miedzajac

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: miedzajac »

Podaj mi więcej informacji tj. imię i nazwisko żony Franciszka, kiedy mogli brać ślub itp. Mam trochę inwentarzy ze Strzyg z XIX w i mogę pomóc w tej kwestii.
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Darek1965 »

Witam
Podaj mi więcej informacji tj. imię i nazwisko żony Franciszka, kiedy mogli brać ślub itp. Mam trochę inwentarzy ze Strzyg z XIX w i mogę pomóc w tej kwestii.
jestem zainteresowany posiadanym przez Ciebie danymi ze Strzyg. Czy posiadasz dane poza niżej wymienonymi?
Ogólny Sumariusz alfabetyczny Metryk Urodzeń, Chrztu, Zaślubin i Zejść
w czterech Księgach Dawnych Metryk Kościelnych
Parafii Strzygi Zapisanych i Uformowanych.
I księga: 11 stycznia 1720r. – styczeń 1752r. (urodzenia, zaślubiny)
II księga: sierpień 1752r. – 23 listopada 1783 (urodzenia, zaślubiny)
III księga: 19 czerwca 1793r. – 5 grudnia 1825 (urodzenia)
IV księga: 9 stycznia 1791r. – 11 grudnia 1820r. (zaślubiny, zejścia)
Jeżeli tak, to jestem zainteresowany Twoją pomocą. Interesuje mnie nazwisko Szpajenka. Z góry dziekuję za pomoc.
Pozdrawiam, Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”