Rodzina Maruszewskich z Płocka .

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
ewaewa49

Sympatyk

Post autor: ewaewa49 »

Dzień dobry . Gdzie mogę znaleźć księgi metrykalne wyznania mojżeszowego z Płocka ? Na stronie archiwum w Płocku znalazłam akt zawarcia małżeństwa mojego prapradziadka Franciszka Maruszewskiego z Teresą Przybyszewską . Rodzicami Teresy byli Michał i Katarzyna . Natomiast problem mam z rodzicami Franciszka - Lajzerem Maruszewskim i Judą Zuchamn . Doczytałam się ( w bardzo niewyraźnie napisanym akcie ślubu ) że byli oni wyznania mojżeszowego . Syn ich Franciszek był neofitą . Myślę że ze względu ma przyszłą żonę "przeszedł" na jej wiarę . Od dłuższego czasu szukam jakichkolwiek wiadomości o Lajzerze i jego żonie Judzie . Niestety do dziś nic nie znalazłam . Nie wiem kim byli , czy oprócz Franciszka mieli jeszcze jakieś dzieci ? Czy ich przodkowie też mieszkali w Płocku ? Może ktoś ma jakieś wiadomości na ten temat ? Będę wdzięczna .
Pozdrawiam . Ewa .
Awatar użytkownika
Łukaszek_Mlonek

Sympatyk

Post autor: Łukaszek_Mlonek »

Chyba szukasz ksiąg z Płońska?
Bowiem tam urodził się Franek Maruszewski z Lajzera i Judy, również Teresa jest pochodząca z płońskiej parafii z Cieciorek.
A pisarz Piotr Janicki miał piękne pismo, to prawie mój znajomy 🙂 tyle aktów dla mnie napisał.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... te=&near=1
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... c45163b811
Może ktoś jeszcze coś podpowie, bo ja się nie znam na neofitach a ten jeszcze uprzednie w wyznaniu mojżeszowym zaślubiony .
Powodzenia
Ostatnio zmieniony śr 03 maja 2023, 15:11 przez Łukaszek_Mlonek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam - Lanka

Żądasz przekładu z obcego języka - napisz wszystko co już wiesz i co jest w indeksach
Jak skutecznie napisać prośbę o tłumaczenie
Awatar użytkownika
ewaewa49

Sympatyk

Wyszłam z założenia że skoro ślub brali w Płocku to tam się urodzili i mieszkali . Widzę że to był błąd . Dzięki za informacje . Teraz będę szukała w Płońsku .
Ten akt ( nr 30 ) mam . Wczoraj go znalazłam . Natomiast nie mogę nigdzie znaleźć aktu urodzenia Franka oraz żadnych informacji o jego rodzicach ( Juda i Lajzer ) . Nawet nie wiem gdzie tego szukać :(
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: puszek »

Zwróć uwagę na ten akt zgonu nr 3 z 1830r./par. wyznania mojżeszowego w Płońsku - umiera Lejzer Zuchman 33 lata, zostawia żonę Judes z Jakubów Zuchmanową i troje dzieci: syna Mordka 18 lat, córkę Perel Szayne 11 lat. syna Abrama 3 lata (nie jestem pewna imion dzieci)
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... 6912751678
Może Franciszek nazwisko Maruszewski przybrał przy zmianie wiary.
Bożena
Awatar użytkownika
ewaewa49

Sympatyk

To już nic z tego nie rozumiem . Według aktu ślubu Franciszka Maruszewskiego jego ojcem był Lajzer a matka to Juda ( Zuchamn ) . Jeżeli w tym akcie (nr 3 ) Lajzer mam na nazwisko Zuchman to dlaczego Franciszek Maruszewski ? No chyba że to nie są rodzice Franka .
Zakładając że Franciszek przybrał nazwisko Maruszewski po zmianie wiary to musi być na to chyba jakiś dokument . Gdzie tego szukać ?
puszek

Sympatyk

Może napisz do archiwum w Płocku o aneksy do ślubu Franciszka
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/17254458
Bożena
Awatar użytkownika
ewaewa49

Sympatyk

Może i to jest jakieś wyjście .
Zauważyłam jedną rzecz . W większości aktów ślubów pisano że pan młody dajmy na to Jan Kowalski z ojca Jerzego i matki Marii z Nowaków małżonków Kowalskich . W akcie ślubu Franciszka napisane jest tylko " małżonków wyznania mojżeszowego " . Nie ma jasności czy Lajzer miał na nazwisko Maruszewski .

Teraz na spokojnie to wszystko przemyślałam i doszłam do wniosku że ten Lajzer nie może być ojcem Franciszka . Skoro zmarł w wieku 33 lata w 1830 roku to urodził się w 1797 . Natomiast Franciszek ożenił się w 1851 roku mając 45 lat . Wynika z tego że urodził się ok. 1806 r. Czyli mogę wykluczyć domniemane ojcostwo Lajzera .
Awatar użytkownika
Łukaszek_Mlonek

Sympatyk

Nie przywiązuj się zbyt do arytmetyki...
Jak umarł 33letni został jego syn 18 letni

i nie zapomnij o https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/wyszukiwarka
ja wpisuję tylko Płońsk
Pozdrawiam - Lanka

Żądasz przekładu z obcego języka - napisz wszystko co już wiesz i co jest w indeksach
Awatar użytkownika
ewaewa49

Sympatyk

W sumie masz rację bo wychodzi na to że syn się urodził jak ojciec miał 15 lat .

Niestety na tą chwilę chyba nic nie poszukam bo wyświetla się komunikat " Portlety jest tymczasowo niedostępny ".
Awatar użytkownika
Łukaszek_Mlonek

Sympatyk

A 18 + 21 (bo1851) to prawie 45... :lol:
Jak to bywa w genealogii.
Ostatnio zmieniony czw 04 maja 2023, 03:25 przez Łukaszek_Mlonek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam - Lanka

Awatar użytkownika
ewaewa49

Sympatyk

Zaciekawiłeś mnie . Czyżby osiemnastoletni syn Mordka to Franciszek Maruszewski ? Porąbane w tej rodzinie jest dokładnie .
Dzięki temu że się "grzebię" w przodkach poznałam brata ciotecznego mojego taty . To od niego dowiedziałam się że moim pradziadkiem jest prawdopodobnie Stanisław Przybyszewski , pisarz , poeta Młodej Polski , hulaka i dzieciorób .
puszek

Sympatyk

W akcie zgonu Franciszka Maruszewskiego 20.VII.1876r./Płock (akt nr 168) napisano, iż był synem Lejzera i Judy z Zuchmanów. Zostawił żonę Teresę z Przybyszewskich.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 7e1ca4781f
Bożena
Awatar użytkownika
ewaewa49

Sympatyk

Niestety ale sama nie przetłumaczę tego aktu a jedynie co rozumiem to nazwiska napisane po polsku :(
puszek

Sympatyk

Wejdź w tłumaczenia, wybierz j. rosyjski, załącz plik z aktem zgonu i poproś o tłumaczenie
Bożena
Awatar użytkownika
ewaewa49

Sympatyk

Dzięki :) tak zrobię .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”