Jagniątkowscy, Wnorowscy, Niemirycz; Radom i okolica

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

krystyna_skawinska

Sympatyk

Jagniątkowscy, Wnorowscy, Niemirycz; Radom i okolica

Post autor: krystyna_skawinska »

Witam,

Jak w temacie - poszukuję śladów powyższych rodzin w rejonie Radomia.

Konkretnie chodzi o rodziny, które wiąże Teresa z Jagniątkowskich Wnorowska zmarła 24 sierpnia 1841 r. w Radomiu. Została pochowana w kościele przy klasztorze oo. Bernardynów (ul. St. Żeromskiego) i tam jest jej epitafium.
Była córką Katarzyny z Niemiryczów i N. Jagniątkowskiego; żoną Franciszka Wnorowskiego. Zastanawiający jest pochówek "w kościele" - tak jest napisane na epitafium.
W akcie zgonu niestety nie zostali wymienieni rodzice, nie wiadomo też gdzie się urodziła.

[Jeśli ktoś miałby okazję i możliwość - będę ogrominie wdzięczna za fot. tablicy pamiątkowej z kościoła]

Krystyna
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 21 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Witaj Krysiu!

Teresa z Jagniątkowskich Wnorowska ,była właścicielką
dworu w Lisowoli koło Skierniewic.

Jesli ktoś sie zdecyduje zrobić zdjęcie ,to dla uściślenia:

Epitafium znajduje się w Kaplicy Adoracyjnej(Św.Anny)
Ściana zachodnia

Wysyłam Krysiu linki na prywatną wiadomośc tu na stronie Genealodzy.pl.

Pozdrawiam
Ela
krystyna_skawinska

Sympatyk

Dziękuję za wiadomości przesłane na pw; po części kiedyś już na nie trafiłam, ale przejrzę jeszcze raz.

Zastanawia mnie pochówk w kościele - zapewne w jakiejś krypcie. I musiał być jakis istotny powód. Z moich dociekań wynika, że Franciszek Wnorowski (mąż Teresy) był prawdopodobnie blisko spokrewniony z biskupem Kazimierzem Wnorowskim. Może to miało wówczas jakieś znaczenie.

Jeszcze raz dziękuję za informacje, linki i uzupełnienie lokalizacji dla epitafium.

Pozdrawiam
Krystyna
krystyna_skawinska

Sympatyk

Witam Wszystkich,
Życząc genealogicznych i sukcesów w Nowym Roku i wszelkich innych pomyślności, odświeżam temat.

Otrzymałam treść tablicy poświęconej Teresie Z Jagniątkowskich Wnorowskiej: ""TERESSIE Z JAGNIĄTKOWSKICH WNOROWSKIEJ PO SZ. P. FRANCISZKU WNOROWSKIM PISARZU TRYBUNAŁU SANDOMIERSKIEGO POZOSTAŁEJ WDOWY PO PRZEŻYCIU LAT 73 NA DNIU 24 sierpnia 1841 ROKU ZMARŁEJ I W TYM KOŚCIELE POCHOWANEJ.
Wnuki i Prawnuk tę pamiątkę czynią Prosząc o westchnienie do Boga". z treści tablicy wynika, że Teresa urodziła się w 1768 roku. Wiadomo, że była córką Katarzyny z Niemiryczów Jagniątkowskiej, a wnuczką Augusta Niemirycza, który miał majątki w okolicy Opatowa. Nie wiem gdzie się urodziła i kim był NN Jagniątkowski - ojciec Teresy, a mąż Katarzyny.
Może ktoś znający dobrze parafie w tym rejonie (metryki) natknął się na wymienione tu nazwiska, osoby.

Krystyna
Awatar użytkownika
sstudzinska

Sympatyk

Post autor: sstudzinska »

Ja mam Jagniątkowskich (szlachta) w drzewie, okolice Kutna, czyli blisko Oporowa, który wymieniłaś, tyle, że to druga połowa XVII wieku. Marianna z domu Jagniątkowska, trzy razy zamężna: z Piotrem Studzińskim, Stanisławem Puśnikiem i Wojciechem Osieckim, córka Krzysztofa Jagniątkowskiego, notariusza grodzkiego łęczyckiego.
Pozdrawiam,Sylwia
tomkrzywanski

Sympatyk

Post autor: tomkrzywanski »

Robert_Kostecki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Robert_Kostecki »

Moim przodkiem miał być August Niemirycz, ale nie wiem, czy o tego samego Augusta tu chodzi:

Stefan Andrzej Niemirycz
(ur. ok. 1585 - zm. przed 1630)
oo Marta Wojnarowska herbu Stołobok
I
Stefan Niemirycz
(ur. przed 1630 – zm. 1684)
oo Gryzelda Wylam
I
Władysław Michał Niemirycz
(ur. ok. 1670 – zm. 1712)
oo Ludwika Skorczycka herbu Jastrzębiec
I
August Niemirycz
(ur. 1710 – zm. 1775)
oo Barbara Łajszczewska herbu Ślepowron
I
Józef Niemirycz
(ur. ok. 1760 - zm. 1802)
oo Franciszka Błociszewska herbu Ostoja
Timus

Sympatyk

Post autor: Timus »

Robert_Kostecki pisze:Moim przodkiem miał być August Niemirycz, ale nie wiem, czy o tego samego Augusta tu chodzi:
(..)
August Niemirycz
(ur. 1710 – zm. 1775)
oo Barbara Łajszczewska herbu Ślepowron
I
Józef Niemirycz
(ur. ok. 1760 - zm. 1802)
oo Franciszka Błociszewska herbu Ostoja
Chodzi o tego samego!
Katarzyna z Niemiryczów Jagniątkowska była córką Augusta Niemirycza i Barbary z Łajszczewskich a siostrą Józefa (zm. 1802) i Tomasza Szymona, który jest z kolei moim przodkiem :)

Pozdrawiam

Piotr
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Nagórski_Bogusław »

Witam z Krakowa!

Józef Niemirycz i Franciszka dd Błociszewska byli fundatorami murowanego kościoła w Jeruzalu (skierniewickim).

Pozdrawiam
Bogusław
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”