Źródła pozametrykalne XVIII w. - par. Imielno/Kije

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

dmirecki

Sympatyk
Kontakt:

Źródła pozametrykalne XVIII w. - par. Imielno/Kije

Post autor: dmirecki »

Dzień dobry,

Podczas poszukiwań genealogicznych za pomocą źródeł metrykalnych, w jednej z gałęzi mojego drzewa dotarłem do okolic połowy XVIII w. Od tego czasu zaczynają się braki w źródłach metrykalnych - interesują mnie głównie parafie Imielno i Kije. Dla tych parafii księgi metrykalne z XVIII w. są już mocno wybrakowane i z dat które mnie interesują brak jest jakichkolwiek dokumentów.

Szukam jakichś źródeł pozametrykalnych z tego okresu (połowa XVIII w.), np. spisów parafian, spisów ludności, które obejmowały tereny parafii Imielno/Kije, ale do tej pory bezskutecznie.

Bardzo proszę o pomoc i pomysły gdzie mógłbym dalej szukać informacji o przodkach z tych lat.

Z góry dziękuję
Pozdrawiam,
Damian

Zobacz moje drzewo genealogiczne oraz indeks osób
sagan

Sympatyk

Post autor: sagan »

Mam nadzieję, że jest Ci znany spis lundości par. Imielno znajdujący się w "Spisy ludności województwa krakowskiego z lat 1790-1791: I. Parafie powiatu ksiąskiego na lit. C-K".
Można go znaleźć w SzwA ( https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ka/3406536 ) lub w Poczekalni ( https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... /Jemielno/ ).

Pozdrawiam,
Paweł
dmirecki

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: dmirecki »

Tak, ten spis już przeglądnąłem dla parafii Imielno. Kije akurat należały do województwa sandomierskiego, gdzie podobnego spisu niestety nie znalazłem.
Pozdrawiam,
Damian

Zobacz moje drzewo genealogiczne oraz indeks osób
sagan

Sympatyk

Post autor: sagan »

Dodam jeszcze okruch informacji dotyczący par. Imielno. W książce "Inwentarze dóbr ziemskich województwa krakowskiego 1576-1700. Wybór z ksiąg relacyj grodu krakowskiego", opr. A. Kamiński, A. Kiełbicka, S. Pańkow, Warszawa 1956, znajduje się "Inwentarz dworu i poddanych części wsi Imielno, Dzierszyn i Sobowice oraz całej wsi Kozłocin, spisany przez dożywotnią posesorkę Zuzannę Rejównę, wdowę po dziedzicu tych wsi Piotrze Tęgoborskim, oblatowany 30 XII 1633." (sporządzony 25 VIII 1633; str. 42 - 44).

Niestety, informacja dotycząca mieszkańców Imielno jest dosyć krótka: "...W Jemielnie rola pusta 1, zagrodników trzej osiadłych: Wojciech Fier, Jakub Bąkała, Stanisław Smok, którego dla pilnowania lassów zostawia i wolno puszcza j. m. p. Tęgoborska. Ci mają budynki dobre, a powinność ich robić 3 dni po jednemu pieszo, stróżą odprawować koleją z inszemi wsiami, sztukę prząść w roku raz zimie. Chałupnik 1, Jędrzej Jaskółka. Ten na grosz robi..."

Materiał źródłowy to Rkp. Castr. Crac. Rel. 57, s. 2274 - 2278, który można od niedawna znaleźć online: https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... i=13466025 (29/5/0/2/701, skany 1154-1156 z 1170)

Pozdrawiam,
Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”