Imigranci saksońscy w Turku

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Krzychu_M

Post autor: Krzychu_M »

Dzień dobry,
poszukuję wszelkich informacji o imigrantach z terenu Saksonii do miejscowości Turek.
Znalazłem na stronie muzeum w Turku informację że posiadają księgi Cechu Tkaczy oraz listy majstrowe, czy te dokumenty dostępne są w AP? jakim?
W szukaj w archiwach jakoś nie udaje mi się znaleźć nic ciekawego.
Może ktoś już mierzył się z tym tematem i mógłby podzielić się doświadczeniami?
Księgi parafialne już przejrzałem i znalazłem przodków, chciałbym jednak dowiedzieć się czegoś więcej o nich, niż suche fakty i daty urodzin/małżeństw/zgonów. Listy majstrowe i deklaracje osiedleńców byłyby czymś interesującym.
Niestety mieszkam trochę za daleko od archiwum w Koninie czy Łodzi aby sobie tam podjechać i poszperać.

Krzysztof
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Post autor: diabolito »

Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Krzychu_M

Tak, informacje ze strony muzeum już widziałem i właśnie poszukuję tych informacji na które się tam powołują.
Poszukuję czegoś takiego co udało mi się znaleźć dla miasta Łodzi tylko dla miejscowości Turek.
Akta tyczące się budowy domów przez tkaczy Sygn. 39/221/0/2.1.1/475
Protokóły deklaracyjne prządków i tkaczy w mieście Łodzi Sygn. 39/221/0/2.1.1/523
Akta w przedmiocie cechu tkaczy sygn. 39/221/0/2.1/59

Krzysztof
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Post autor: diabolito »

To chyba najprościej skontaktować się z muzeum i dopytać czy takie dokumenty istnieją.
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
saturnin

Sympatyk

Post autor: saturnin »

Odsyłam do opracowania Elżbiety Kaczyńskiej pt. Tkacze w Zduńskiej Woli i Turku w końcu XIX w. w III tomie zbioru studiów „Społeczeństwo Królestwa Polskiego” wydanego w 1968 r. przez PWN. Podstawą źródłową tego opracowania była ankieta przeprowadzona w 1892 r. przez Centralny Komitet Statystyczny w Cesarstwie Rosyjskim i z polecenia tego Komitetu – przez Warszawski Komitet Statystyczny w Królestwie Polskim – skierowana do wszystkich zarejestrowanych zakładów rzemieślniczych. Niestety materiał ten w 1968 r. znajdował się w Petersburgu, był niekompletny (dla Turku zachowało się tylko110 ankiet) i ze względu na zły stan zachowania nie był jeszcze opracowany.
Tytuły rozdziałów: Ankieta Centralnego Komitetu Statystycznego. Rozwój historyczny tkactwa w Zduńskiej Woli i okolicach. Liczba tkaczy w Zduńskiej Woli i Turku. Narodowość tkaczy. Wielkość i wiek rzemieślniczych zakładów tkackich. Kwalifikacje tkaczy. Miejsce i rok urodzenia tkaczy. Stan oświaty w środowisku tkackim. Zakończenie.

Pozdrawiam
Piotr
Krzychu_M

Moi przodkowie byli wyjątkowo mobilni, pod koniec XIX w w Turku już nikt nie został. Kolejne pokolenia wyemigrowały dalej do Łodzi, Zgierza, Pabianic i Kalisza, ale za podpowiedź odnośnie książki bardzo dziękuję, postaram się ją przejrzeć.

Krzysztof

P.S. Muzeum jest beznadziejne jeśli chodzi o kontakt. Nie odpowiedziano na żadną wiadomość którą wysłałem. Totalna olewka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”