Ślub z bratem ojca - czy to możliwe? mazowieckie

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kola16 »

Dzień dobry,

Mam małą zagwozdkę:
Siostra mojej prababci wyszła w 1920 za mąż:

29. Kot Jan (63) - wdowiec po Mariannie z Wiącków, ur. w Grzebowilku, zam. w Stodzewiu, gospodarz, rodzice już nieżyjący - rodz.: Jan i Franciszka Piętka oraz Kot Józefa (24) - panna ur. w Grzebowilku, zam. w Stodzewiu przy rodzicach gospodarzach - rodz.: Marcin i Marianna Szostak.

Moje wątpliwości polegają na tym, że wspomniany powyżej Jan Kot to wg metryk... brat ojca panny młodej.

Czy to było wtedy możliwe?

Akt urodzenia Jana zawiera dane:
Chrzty Parysów 1856: 106. Grzebowilk. Kot Jan. Rodz.: Jan - gospodarz - (26) i Franciszka Pieta (27).

Rok urodzenia się zgadza, rodzice również...
Kiedyś ciocia mi wspominała, że coś takiego było ale czy możliwe, że aż tak bliskie pokrewieństwo?
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Ewafra

Sympatyk

Post autor: Ewafra »

Wtedy było możliwe i chyba teraz też jest. Sprawdź czy są zachowane alegaty. Jeśli to rzeczywiście stryj i bratanica to powinna być dyspensa.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie sądzę.
Jeśli pytanie ogólne, o zasady - polecam istniejące wątki o przeszkodach pokrewieństwa
Jeśli szczegółowe (case) - polecam operować na kopiach aktów.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
kminek

Sympatyk

Post autor: kminek »

Ale czy przy tak bliskim pokrewieństwie w ogóle jest możliwa dyspensa?Genetycznie to prawie jak ślub z własnym ojcem. W mojej rodzinie zdarzył się ślub wnuków dwóch sióstr i też potrzebowali dyspensy, ale to jednak dużo większa różnica.
Katarzyna W.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Nie jest i nie była możliwa, ale o tym "trochę postów" z przytaczaniem konkretnych wyliczeń, artykułów i kanonów na forum jest.
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Post autor: Heropolitanska_Izabela »

W mojej bardzo szeroko pojętej rodzinie młodzian poślubił młodszą siostrę swego ojca. Na Mazowszu w roku 1895.
Ostatnio zmieniony wt 09 maja 2023, 19:28 przez Heropolitanska_Izabela, łącznie zmieniany 1 raz.
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Nie wiem, czy w 1920 w Polsce to było możliwe i zgodne z prawem cywilnym czy kanonicznym, ale w 1873 na Kijowszczyźnie (czyli w Rosji) było możliwe. Wuj ożenił się z córką rodzonej siostry. Słyszałam tę historię przekazaną ustnie i dokumenty potwierdziły ją w 100%.
Pozdrawiam
Joanna
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Re: Ślub z bratem ojca - czy to możliwe? mazowieckie

Post autor: marcin_kowal »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Nie sądzę.
Jeśli pytanie ogólne, o zasady - polecam istniejące wątki o przeszkodach pokrewieństwa
Jeśli szczegółowe (case) - polecam operować na kopiach aktów.
spotkałem 2 takie przypadki.
jeden w gub. kijowskiej
a drugi gdzieś w okolicach Lwowa
i jeden i drugi to 2 poł XIX wieku.
Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
tomsaw

Sympatyk

Re: Ślub z bratem ojca - czy to możliwe? mazowieckie

Post autor: tomsaw »

@ kola16

Dane o ślubie masz tylko z Garwolin.org czy weryfikowałeś to w archiwum?
Wydaje mi się, że jeżeli byłoby jakieś pokrewieństwo to w akcie powinna być wzmianka o dyspensie.

62/1567/0/-/16 [Księga unikat małżeństw od numeru 39/1916 do 97/1922]
62/1567/0/-/17 Akta zbiorowe do akt małżeństw z lat 1916-1922.

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol/58062
Jerzy.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Nie brakuje Wam potwierdzenia czy jakiekolwiek przesłanki, na to że Marcin, ojciec Józefy urodzony około 1870 roku był bratem (miał tych samych rodziców) co Jan urodzony w 1850 roku z Jana i Franciszki?
Nie brakuje Wam kopii aktu małżeństwa Jana i Józefy (księga w AP w Siedlcach) z tekstem o ewentualnym zniesieniu przeszkody (pokrewieństwa), którym w samym akcie powinien być (aneksy aneksami)?

I jak w istniejących wątkach zauważano (czasem bez konkluzji jak odnośnie tzw "dyspensy z Watykanu") - Królestwo Polskie i Polska to nie Rosja, 1917 to nowy kodeks kanoniczny, inne regulacje rzymskich i greckich katolików - co dla unitów kazirodztwem było i jest nadal (chyba), dla rytu rzymskiego dopuszczalne (choć niekoniecznie domyślnie).

W opisanym przypadku nawet nie ma przesłanek (poza "zapewnieniem, że wg metryk") że ojciec młodej i mąż to bracia, nie wspominając o analizie Marcin syn Jakuba miał brata przyrodniego Jana, ale to nie ten Jan. etc

P.S. Brawo Jerzy!:)
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Bardzo dziękuję za porady. Jutro w ciągu dnia podam tutaj wszystkie dane, które potwierdzają, że Jan i ojciec panny młodej to byli rodzeni bracia. Będę wertował księgi online. Jeśli będzie trzeba to i do Siedlec pojadę.
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

"dane" -może kopie aktów nie "dane" (tj interpretacje zapisów i niekoniecznie Twoje interpretacje).
Podaj - to podstawa, ale opisywać zdarzenie bez znajomości jego zapisu, dokumentu (tj ślubu z 1920 roku) to budowanie wielopiętrowych hipotez - jak widzisz z takimi argumentami jak otoczenie prawne na 2023 dla sytuacji z 1920 (i to też zbliżonej maks w połowie (ślub cywilny vs cywilno-religijny).
Z uwagi na (jak sądzę) brak aneksów raczej bardziej niż do Siedlec planować wyjazd warto rozważyć sprawdzenie zachowania i dostępu do jednego określonego protokołu przedślubnego z 1920 roku (może w Parysowie?); bo jest możliwość pozyskania kopii z AP w Siedlcach bez wizyty (pytanie o termin w jakim prześlą:) to informacja z protokołów przedślubnych czy nawet czy istnieją - bez wizyty raczej trudno będzie. W kancelarii? W archiwum?
Ślub prapradziadków (rodziców prababci i Józefy) masz? Kopie jego nie indeks z niego zrobiony:)
Awatar użytkownika
Jacek-Skorupski
Ekspert

Post autor: Jacek-Skorupski »

Może nie dokładnie taka sama sytuacja, ale mam w rodzinie taką sytuację, że kobieta poślubiła własnego wuja (brata matki). Rzecz dzieje się w drugiej dekadzie 20 wieku na Kujawach.
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Poprosiłem USC w Parysowie o akt małżeństwa. Będę dawać znać co i jak :)
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”