Interpretacja niezgodności

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

sniedlich

Sympatyk

Post autor: sniedlich »

Dzień dobry.

Chciałbym Was zapytać jak podchodzicie do niezgodności w znalezionych dokumentach, gdy nie pokrywają się daty, miejscowości, wiek osób itd.

Jak podchodzicie do informacji takich jak poniżej.

Mam akt zgonu i akt urodzenia. Zgadza się miejsce urodzenia, miesiąc i rok, a nie zgadzają się imiona rodziców i dzień narodzin.

akt zgonu: https://zapodaj.net/358942fde904f.jpg.html

akt chrztu: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=217126 (przedostatni rekord)

Proszę o podzielenie się waszymi doświadczeniami.

sn

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
W_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: W_Marcin »

Ja np. nie umiem odczytać imienia ojca przy chrzcie.
Co do niezgodności daty narodzin w obu aktach, to po czym wnosisz, że miesiąc i rok się zgadzają a dzień już nie? W akcie zgonu nie ma podanej daty narodzin, tylko wiek w momencie zejścia - i on się zgadza (68 lat w dniu 22.04.1918) z tym z chrztu (6.12.1849)
------------
Pozdrawiam
Marcin
sniedlich

Sympatyk

Re: Interpretacja niezgodności

W_Marcin pisze:Ja np. nie umiem odczytać imienia ojca przy chrzcie.
Co do niezgodności daty narodzin w obu aktach, to po czym wnosisz, że miesiąc i rok się zgadzają a dzień już nie? W akcie zgonu nie ma podanej daty narodzin, tylko wiek w momencie zejścia - i on się zgadza (68 lat w dniu 22.04.1918) z tym z chrztu (6.12.1849)
Niezgodność w datach jestem w stanie przeboleć, bo to raptem 3tygodnie (25.12 dopisane na marginesie ołówkiem).

Natomiast różnica imion rodziców? Georg/Lorenz i Marzianna/Catharina?

S.Niedlich
W_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: W_Marcin »

Zacząłbym od sprawdzenia, czy i jak zapisano imiona rodziców przy ślubie Tomasza. Potem spróbowałbym sprawdzić, jak w przypadku chrztów innych dzieci tej pary brzmią imiona rodziców.
------------
Pozdrawiam
Marcin
sniedlich

Sympatyk

Jeszcze raz prosiłbym o Wasze zdanie.

Wg geneteki:

Franciszka Skopińska urodzona 1839 w Tylicach oraz druga osoba o tym samym imieniu urodzona 1842 w Turznie (miejscowości dzieli 5km). Franciszka wyszła dwa razy za mąż w 1856 (wg dokumentów w wieku 18lat) oraz w 1867 (wg dokumentów w wieku 28 ). Wszystko wskazuje na to, że osoba z mojego drzewa to ta urodzona w 1839, tyle że w księdze narodzin przy jej imieniu postawiony jest krzyżyk. Franciszkę urodzoną w 1842 nie biorę pod uwagę, ponieważ w dniu pierwszego ślubu miałaby 14lat.. Prosze o Wasze zdanie, jak byście do tego podeszli.

Pozdrawiam,
sn
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

a co według ciebie oznacza ten krzyżyk? Może ksiądz tak oznaczał osoby, którym wydał odpis aktu chrztu potrzebny do zawarcia małżeństwa?
Zindeksowałam trochę aktów, to bardzo się później przydaje do zrozumienia różnych znaczków w księdze.
pozdrawiam
BasiaS
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”