Szokui - miejscowość

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Re: Szokui - miejscowość

Post autor: Arek_Bereza »

Ten akt małżeństwa wdowy Rozalii jest ważny, bo mogło być tak, że dorosłe dzieci zostały na gospodarstwie a te mlodsze w tym Józefa zamieszkały z ojczymem. I to tam mógł być ślub z Bronisławem. Piszę tam, bo przyznaję, że nie odczytuję co to za parafia. Ogłoszenia były w parafii Berżniki i par. Św. Stanisława na Woli?
Tak czy owak zachecam by zadzwonić do USC w Sejnach w sprawie ślubu z Mioduszewskim
Magdalena_Pawelec

Sympatyk

Post autor: Magdalena_Pawelec »

Bardzo dziękuję.
puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

Rozalia Bowszewicz ur 8.X.1843r./Giby/par. Berżniki (akt nr 172), córka Stefana i Marcelli Wyszyńskiej
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... ce84083c10
Nazwisko Bokszewicz zapisywano jako Bowsiewicz, Bowszewicz

Stefan Bokszewicz i Marcella Wyszyńska śl 23.XI.1836r./par. Berżniki (akt nr 51)
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 9bfa29976f
Bożena
Magdalena_Pawelec

Sympatyk

puszek pisze:Rozalia Bowszewicz ur 8.X.1843r./Giby/par. Berżniki (akt nr 172), córka Stefana i Marcelli Wyszyńskiej
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... ce84083c10
Nazwisko Bokszewicz zapisywano jako Bowsiewicz, Bowszewicz

Stefan Bokszewicz i Marcella Wyszyńska śl 23.XI.1836r./par. Berżniki (akt nr 51)
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 9bfa29976f
Pięknie dziękuję, już kolejny raz.
Rysiek234

Post autor: Rysiek234 »

Magdalena_Pawelec pisze:W akcie ślubu mojej babki z 1947 roku widnieje Szokui jako miejsce urodzenia jej ojca Bronisława Mioduszewskiego (1894). Zajęło mi pół nocy szukanie Szoków, Szaków itd. i nadal jestem w kropce.
-ui świadczyć by mogło o Litwie?
Bardzo proszę o pomoc.
Madzia w dokumencie dziadka Bronka istnieje miejsce urodzenia Szokucie pow. Wilno
Natomiast na mapach z tamtego okresu najbliższa nazwa to Szoszkucie

Pozdrawiam
Magdalena_Pawelec

Sympatyk

W akcie małżeństwa Bronka Mioduszewskiego miejsce urodzenia to Szoknia. Dopasowałam Szoknie (Šakniai, Žasliai).
Miejsce ślubu natomiast (Ługańsk) nadal jest dla mnie zagadką.
Rysiek234

Ługańsk to Ukraina , dziadek pochodził z Litwy. Mam dziadka legitymację Związków zawodowych wydana w 1950 roku , w niej widnieje data urodzenia 19.12.1894 rok wieś Szokucie powiat Wilno .Myślę że to jest najbliższe prawdy. Myślę też że w archiwum wileńskim znajdzie się metryka urodzenia. Zastanawiałem się nad Ługańskiem , dziadek służył w wojsku ponoć 7 lat . Może służba wojskowa wymusiła ślub w Ługańsku. Możesz przesłać ich akt ślubu?Wołkowysk to Białoruś , mama nie wspominała nic o Białorusi.

Pozdrawiam
Magdalena_Pawelec

Sympatyk

To na pewno Ługańsk. Babcia Helka się tam urodziła. Ciekawe kiedy stamtąd wyjechali.
Chętnie zrobię zdjęcia wszystkiego, co masz.
Rysiek234

Kościół katolicki w Ługańsku zbudowany na początku XX w., lecz wkrótce po rewolucji bolszewickiej parafię zlikwidowano.Dlatego ważne są lata które dotyczą ślubu Dziadka Mioduszewskiego. Mam tylko dziadka legitymację i jedno stare zdjęcie chybna rodziców Bronka ale pewny nie jestem.Kiedyś szukałem danych ojcaz okresu wojny , Mam dane z niewoli: data wzięcia do niewoli 1939-09-18 , obóz niemiecki Stalag 2A Neubrandenburg , nr. jeniecki 10712 matka Stanisława z domu Ulińska . Miejsce zamieszkania Chodecz Ul. Warsaw Strasse 12 m .Podasz kontakt to wyślę skany zdjecia i legitymacji a jeszcze ojciec służył w 59 pułku piechoty w niemieckim widnieje 59 infanterie regiment
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”