Jak szukac rodziny, dokumentów w Niemczech

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Mariusz_Głodny

Poszukiwanie adresu rodziny Lautenbach w RFN.

Post autor: Mariusz_Głodny »

Proszę o pomoc w ustaleniu adresu rodziny Lauterbachów w RFN. Rodzina mieszkała na terenie obecnej wsi 55-120 Wilczyn Gmina Oborniki Śląskie, Powiat Trzebnica.
Z inicjatywy Klubu Gazety Polskiej w Obornikach Śląskich podjęto starania w odbudowie po ewangelickiej kaplicy wraz z uporządkowaniem cmentarza w Wilczynie należącej przed II wojną światową do rodziny Lauterbachów.
Mariusz Głodny
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Mariuszu,
w poniższym linku ,jest e-mail,
spróbuj napisać:
Emma Ernestine Johanna Stahr z domu Lauterbach
ur.1844 Wilczyn-Heidewilxen, Kreis Trebnitz -zm.18.10.1909r.Heidewilxen, Kreis Trebnitz, Schlesien,
mąż Hermann Julius Otto Theodor STAHR ur.1835-zm.1909r.
https://gedbas.genealogy.net/person/show/1197021464
Ostatnio zmieniony ndz 08 sty 2023, 11:38 przez Pobłocka_Elżbieta, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Ela
Mariusz_Głodny

Post autor: Mariusz_Głodny »

Dziękuję
Robi_1918

Sympatyk

Kray (Kreis: Essen) 1913 rok

Post autor: Robi_1918 »

Dzień dobry
Czy są dostępne online akta urodzeń z miejscowości Kray (obecnie dzielnica Essen) w Niemczech z 1913 roku?
Pozdrawiam
Robert
Joanna47

Sympatyk

Kray (Kreis: Essen) 1913 rok

Post autor: Joanna47 »

Hallo Robert,
Geburtseinträge unterliegen dem Datenschutz von 120 Jahren. Können daher frühestens 2034 online eingesehen werden.
Gruß Ursula

Deepl Übersetzer:
Witaj Robert,
Akta urodzenia podlegają ochronie danych przez 120 lat. W związku z tym nie będzie można ich oglądać online najwcześniej do 2034 roku.
Pozdrawiam Uula
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

RE: Poszukiwanie zaginionej rodziny w Niemczech

Post autor: benyzet »

Dzień dobry wszystkim. Nie wiem, czy gdzieś ktoś już nie wklejał linku ( może Gabi :) ), ale pozwolę sobie wkleić. Jest to link do archiwum w Herne ( Eickel, Wanne). Sporo m.in Wielkopolan ( jak moi przodkowie ) żyło na tych terenach w początkach XX wieku. Osobiście, ja swoich odnalazłem, więc może się komuś przyda. Jeśli to już było, to wybaczcie.
https://www.herne.de/Stadt-und-Leben/St ... v-digital/
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
JakubR

Sympatyk

RE: Poszukiwanie zaginionej rodziny w Niemczech

Post autor: JakubR »

Wielkie dzięki za powyższy link!

Czy ktoś z Was zna podobną stronę dotyczącą Wattenscheid (kiedyś oddzielna miejscowość, a dzisiaj dzielnica Bochum)?

Pozdrawiam
Jakub
vespa

Sympatyk

Re: RE: Poszukiwanie zaginionej rodziny w Niemczech

Post autor: vespa »

JakubR pisze:Wielkie dzięki za powyższy link!

Czy ktoś z Was zna podobną stronę dotyczącą Wattenscheid (kiedyś oddzielna miejscowość, a dzisiaj dzielnica Bochum)?

Pozdrawiam
Jakub
Jakubie,

Archiwum w Bochum udostępnia listę nazwisk wraz z datami z aktu na swojej stronie: https://www.bochum.de/Stadtarchiv/Diens ... -im-Archiv
Scrolluj do momentu "Findbücher Personenstandsregister" i wybierz interesującą Cię listę (Geburten, Heirat lub Sterberegister).
Gdy coś znajdziesz, możesz zamówić u nich kopię, instrukcja znajduje się pod "Bestellung von Kopien aus Standesamtsregistern"

Pozdrawiam
Natalia
sirdaniel

Sympatyk

Czy sa spisy emigrantów do zagłebia Ruhry

Post autor: sirdaniel »

Dzień dobry,
w XIX w. nastąpiła szeroka migracja do pracy w zagłębiu Ruhry Polaków z terenów objętych zaborem. Wyemigrowało ok pół miliona osób, wiele z nich już zostało w Niemczech.

Chciałbym się dowiedzieć, czy można znaleźć w internecie zasoby związane z tym kto tam pojechał, listy nazwisk, dane społeczności, dane miejscowości, opracowania, itp?
Jego Najjaśniejsza Mość Wielmożny Wielce Szanowny Mocium Pan Magister Daniel

Obrazek
malgorzata601

Sympatyk

Re: Czy sa spisy emigrantów do zagłebia Ruhry

Post autor: malgorzata601 »

Witaj
Napewno Niemcy mieli Urząd ds Polaków emigrantów. W tym artykule jest mowa o polskiej parafii. Tam na pewno rejestrowano urodzenia, małżeństwa, zgony.
https://www.dw.com/pl/100-lat-migracji- ... /a-2752584

Małgorzata

sirdaniel pisze:Dzień dobry,
w XIX w. nastąpiła szeroka migracja do pracy w zagłębiu Ruhry Polaków z terenów objętych zaborem. Wyemigrowało ok pół miliona osób, wiele z nich już zostało w Niemczech.

Chciałbym się dowiedzieć, czy można znaleźć w internecie zasoby związane z tym kto tam pojechał, listy nazwisk, dane społeczności, dane miejscowości, opracowania, itp?
Albert09

Sympatyk

Urząd stanu cywilnego w Niemczech

Post autor: Albert09 »

Witam, mam pewien problem. Próbuję otrzymać oryginalny akt urodzenia swojego dziadka, który urodził się w Hansfelde (powiat Strasburg). Urzędniczka znalazła ten akt, ale potrzebuje ode mnie kilku dokumentów. Niestety zdanie przetłumaczone w translatorze niewiele mi mówi. Oto jego treść: ''Ich benötige dafür eine Kopie Ihres PA beidseitig, Ihre Geburtsurkunde sowie die entsprechende Geburtsurkunde des Kindes von (imię i nazwisko osoby której dotyczy akt).''
Nie wiem, które dokumenty muszę przedstawić by udowodnić swoje pokrewieństwo z dziadkiem.
Z góry dziękuję za pomoc.
Lakiluk

Sympatyk

Urząd stanu cywilnego w Niemczech

Post autor: Lakiluk »

- kopie dwóch stron twojego dowodu osobistego
- odpis twojego aktu urodzenia
- odpis aktu urodzenia dziecka osoby, której akt dotyczy
Łukasz
Izabelab35

akt ślubu Niemcy

Post autor: Izabelab35 »

Witam

Moi dziadkowie w czasie wojny byli wywiezieni do Niemiec na roboty przymusowe. Okolice Hamburga. Babcia była Ukrainką, dziadek Polakiem. Tam się poznali i pobrali. Prawdopodobnie w jakimś urzędzie w Hamburgu. Rok? Nie wiem ale zapewne 1945. Chciałabym uzyskać akt ślubu a nie wiem jak go zdobyć. W Hamburgu widzę na stronie że jest kilka USC w Hamburgu. Słyszałam też że w Niemczech trzeba pisać do konkretnego USC, nie mają centralnej bazy danych. Jak mam znaleźć akt skoro nie wiem który usc? Rok też niepewny. Jak ugryźć temat ? Może ktoś ma doświadczenie ?

Pozdrawiam

Iza
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

akt ślubu Niemcy

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Może nie w USC a duszpasterstwo wojskowe przy obozie przejściowym?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Izabelab35

Re: akt ślubu Niemcy

Post autor: Izabelab35 »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Może nie w USC a duszpasterstwo wojskowe przy obozie przejściowym?

Nigdy nie słyszałam, żeby byli w obozie przejściowym. Z Niemiec pojechali do Belgii, nie wracali do Polski.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”