Jak szukac rodziny, dokumentów w Niemczech
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Mariusz_Głodny
Poszukiwanie adresu rodziny Lautenbach w RFN.
Proszę o pomoc w ustaleniu adresu rodziny Lauterbachów w RFN. Rodzina mieszkała na terenie obecnej wsi 55-120 Wilczyn Gmina Oborniki Śląskie, Powiat Trzebnica.
Z inicjatywy Klubu Gazety Polskiej w Obornikach Śląskich podjęto starania w odbudowie po ewangelickiej kaplicy wraz z uporządkowaniem cmentarza w Wilczynie należącej przed II wojną światową do rodziny Lauterbachów.
Mariusz Głodny
Z inicjatywy Klubu Gazety Polskiej w Obornikach Śląskich podjęto starania w odbudowie po ewangelickiej kaplicy wraz z uporządkowaniem cmentarza w Wilczynie należącej przed II wojną światową do rodziny Lauterbachów.
Mariusz Głodny
- Pobłocka_Elżbieta

Mariuszu,
w poniższym linku ,jest e-mail,
spróbuj napisać:
Emma Ernestine Johanna Stahr z domu Lauterbach
ur.1844 Wilczyn-Heidewilxen, Kreis Trebnitz -zm.18.10.1909r.Heidewilxen, Kreis Trebnitz, Schlesien,
mąż Hermann Julius Otto Theodor STAHR ur.1835-zm.1909r.
https://gedbas.genealogy.net/person/show/1197021464
w poniższym linku ,jest e-mail,
spróbuj napisać:
Emma Ernestine Johanna Stahr z domu Lauterbach
ur.1844 Wilczyn-Heidewilxen, Kreis Trebnitz -zm.18.10.1909r.Heidewilxen, Kreis Trebnitz, Schlesien,
mąż Hermann Julius Otto Theodor STAHR ur.1835-zm.1909r.
https://gedbas.genealogy.net/person/show/1197021464
Ostatnio zmieniony ndz 08 sty 2023, 11:38 przez Pobłocka_Elżbieta, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Ela
Ela
-
Mariusz_Głodny
Kray (Kreis: Essen) 1913 rok
Dzień dobry
Czy są dostępne online akta urodzeń z miejscowości Kray (obecnie dzielnica Essen) w Niemczech z 1913 roku?
Pozdrawiam
Robert
Czy są dostępne online akta urodzeń z miejscowości Kray (obecnie dzielnica Essen) w Niemczech z 1913 roku?
Pozdrawiam
Robert
Kray (Kreis: Essen) 1913 rok
Hallo Robert,
Geburtseinträge unterliegen dem Datenschutz von 120 Jahren. Können daher frühestens 2034 online eingesehen werden.
Gruß Ursula
Deepl Übersetzer:
Witaj Robert,
Akta urodzenia podlegają ochronie danych przez 120 lat. W związku z tym nie będzie można ich oglądać online najwcześniej do 2034 roku.
Pozdrawiam Uula
Geburtseinträge unterliegen dem Datenschutz von 120 Jahren. Können daher frühestens 2034 online eingesehen werden.
Gruß Ursula
Deepl Übersetzer:
Witaj Robert,
Akta urodzenia podlegają ochronie danych przez 120 lat. W związku z tym nie będzie można ich oglądać online najwcześniej do 2034 roku.
Pozdrawiam Uula
RE: Poszukiwanie zaginionej rodziny w Niemczech
Dzień dobry wszystkim. Nie wiem, czy gdzieś ktoś już nie wklejał linku ( może Gabi
), ale pozwolę sobie wkleić. Jest to link do archiwum w Herne ( Eickel, Wanne). Sporo m.in Wielkopolan ( jak moi przodkowie ) żyło na tych terenach w początkach XX wieku. Osobiście, ja swoich odnalazłem, więc może się komuś przyda. Jeśli to już było, to wybaczcie.
https://www.herne.de/Stadt-und-Leben/St ... v-digital/
https://www.herne.de/Stadt-und-Leben/St ... v-digital/
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
RE: Poszukiwanie zaginionej rodziny w Niemczech
Wielkie dzięki za powyższy link!
Czy ktoś z Was zna podobną stronę dotyczącą Wattenscheid (kiedyś oddzielna miejscowość, a dzisiaj dzielnica Bochum)?
Pozdrawiam
Jakub
Czy ktoś z Was zna podobną stronę dotyczącą Wattenscheid (kiedyś oddzielna miejscowość, a dzisiaj dzielnica Bochum)?
Pozdrawiam
Jakub
Re: RE: Poszukiwanie zaginionej rodziny w Niemczech
Jakubie,JakubR pisze:Wielkie dzięki za powyższy link!
Pozdrawiam
Jakub
Archiwum w Bochum udostępnia listę nazwisk wraz z datami z aktu na swojej stronie: https://www.bochum.de/Stadtarchiv/Diens ... -im-Archiv
Scrolluj do momentu "Findbücher Personenstandsregister" i wybierz interesującą Cię listę (Geburten, Heirat lub Sterberegister).
Gdy coś znajdziesz, możesz zamówić u nich kopię, instrukcja znajduje się pod "Bestellung von Kopien aus Standesamtsregistern"
Pozdrawiam
Natalia
Czy sa spisy emigrantów do zagłebia Ruhry
Dzień dobry,
w XIX w. nastąpiła szeroka migracja do pracy w zagłębiu Ruhry Polaków z terenów objętych zaborem. Wyemigrowało ok pół miliona osób, wiele z nich już zostało w Niemczech.
Chciałbym się dowiedzieć, czy można znaleźć w internecie zasoby związane z tym kto tam pojechał, listy nazwisk, dane społeczności, dane miejscowości, opracowania, itp?
w XIX w. nastąpiła szeroka migracja do pracy w zagłębiu Ruhry Polaków z terenów objętych zaborem. Wyemigrowało ok pół miliona osób, wiele z nich już zostało w Niemczech.
Chciałbym się dowiedzieć, czy można znaleźć w internecie zasoby związane z tym kto tam pojechał, listy nazwisk, dane społeczności, dane miejscowości, opracowania, itp?
-
malgorzata601

Re: Czy sa spisy emigrantów do zagłebia Ruhry
Witaj
Napewno Niemcy mieli Urząd ds Polaków emigrantów. W tym artykule jest mowa o polskiej parafii. Tam na pewno rejestrowano urodzenia, małżeństwa, zgony.
https://www.dw.com/pl/100-lat-migracji- ... /a-2752584
Małgorzata
Napewno Niemcy mieli Urząd ds Polaków emigrantów. W tym artykule jest mowa o polskiej parafii. Tam na pewno rejestrowano urodzenia, małżeństwa, zgony.
https://www.dw.com/pl/100-lat-migracji- ... /a-2752584
Małgorzata
sirdaniel pisze:Dzień dobry,
Urząd stanu cywilnego w Niemczech
Witam, mam pewien problem. Próbuję otrzymać oryginalny akt urodzenia swojego dziadka, który urodził się w Hansfelde (powiat Strasburg). Urzędniczka znalazła ten akt, ale potrzebuje ode mnie kilku dokumentów. Niestety zdanie przetłumaczone w translatorze niewiele mi mówi. Oto jego treść: ''Ich benötige dafür eine Kopie Ihres PA beidseitig, Ihre Geburtsurkunde sowie die entsprechende Geburtsurkunde des Kindes von (imię i nazwisko osoby której dotyczy akt).''
Nie wiem, które dokumenty muszę przedstawić by udowodnić swoje pokrewieństwo z dziadkiem.
Z góry dziękuję za pomoc.
Nie wiem, które dokumenty muszę przedstawić by udowodnić swoje pokrewieństwo z dziadkiem.
Z góry dziękuję za pomoc.
Urząd stanu cywilnego w Niemczech
- kopie dwóch stron twojego dowodu osobistego
- odpis twojego aktu urodzenia
- odpis aktu urodzenia dziecka osoby, której akt dotyczy
- odpis twojego aktu urodzenia
- odpis aktu urodzenia dziecka osoby, której akt dotyczy
Łukasz
-
Izabelab35
akt ślubu Niemcy
Witam
Moi dziadkowie w czasie wojny byli wywiezieni do Niemiec na roboty przymusowe. Okolice Hamburga. Babcia była Ukrainką, dziadek Polakiem. Tam się poznali i pobrali. Prawdopodobnie w jakimś urzędzie w Hamburgu. Rok? Nie wiem ale zapewne 1945. Chciałabym uzyskać akt ślubu a nie wiem jak go zdobyć. W Hamburgu widzę na stronie że jest kilka USC w Hamburgu. Słyszałam też że w Niemczech trzeba pisać do konkretnego USC, nie mają centralnej bazy danych. Jak mam znaleźć akt skoro nie wiem który usc? Rok też niepewny. Jak ugryźć temat ? Może ktoś ma doświadczenie ?
Pozdrawiam
Iza
Moi dziadkowie w czasie wojny byli wywiezieni do Niemiec na roboty przymusowe. Okolice Hamburga. Babcia była Ukrainką, dziadek Polakiem. Tam się poznali i pobrali. Prawdopodobnie w jakimś urzędzie w Hamburgu. Rok? Nie wiem ale zapewne 1945. Chciałabym uzyskać akt ślubu a nie wiem jak go zdobyć. W Hamburgu widzę na stronie że jest kilka USC w Hamburgu. Słyszałam też że w Niemczech trzeba pisać do konkretnego USC, nie mają centralnej bazy danych. Jak mam znaleźć akt skoro nie wiem który usc? Rok też niepewny. Jak ugryźć temat ? Może ktoś ma doświadczenie ?
Pozdrawiam
Iza
-
Sroczyński_Włodzimierz

akt ślubu Niemcy
Może nie w USC a duszpasterstwo wojskowe przy obozie przejściowym?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Izabelab35
Re: akt ślubu Niemcy
Sroczyński_Włodzimierz pisze:Może nie w USC a duszpasterstwo wojskowe przy obozie przejściowym?
Nigdy nie słyszałam, żeby byli w obozie przejściowym. Z Niemiec pojechali do Belgii, nie wracali do Polski.