Zwracam się do kolegów genealogów z pytaniem, jak pomóc pani z Czech. Szuka rodziny pradziadka na Białorusi. Zrobiła test DNA i ma z moją ciocią 35 cM ( wiem, to niedużo), ale szuka sposobów na znalezienie potomków pradziadka. Niestety nie ma innych dokumentów, poza tymi , które podała w liście do mnie.
W związku z tym szukam Staszewskich z okolic Mścisławia.Mój pradziadek Staszewski Makedon Romanowicz urodził się w 1873 r. w obwodzie mohylewskim, w powiecie mścisławskim, we wsi Korniłowka na wschód od miasta Mińska na Białorusi. Wysłałem zapytanie do archiwów w Mińsku, zapłaciłem za prośbę, ale jak dotąd bez odpowiedzi. Więc próbuję szukać według DNA.
Mój pradziadek ukończył Mścisławską Szkołę Realną na Białorusi w 1891 roku. Następnie studiował w Szkole Elektrycznej w Petersburgu. Po ukończeniu studiów w 1894 odbył służbę wojskową od 1895 do 1897. W 1897 został mianowany inżynierem elektrykiem do budowy krasnojarskiej sieci telefonicznej. W 1898 ożenił się z Lidią Iwanowną Czerkaszyną, urodzoną w 1881.
Około 1920 został duchownym cerkwi prawosławnej w mieście Achinsk (obwód krasnojarski). W 1937 został oskarżony przez NKWD i rozstrzelany.
pozdrawiam,
Julia.