Korniłowka / Korniłówka - powiat mścisławski (Mohylew)

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

julia_jarmola

Sympatyk

Korniłowka / Korniłówka - powiat mścisławski (Mohylew)

Post autor: julia_jarmola »

Dzień dobry.
Zwracam się do kolegów genealogów z pytaniem, jak pomóc pani z Czech. Szuka rodziny pradziadka na Białorusi. Zrobiła test DNA i ma z moją ciocią 35 cM ( wiem, to niedużo), ale szuka sposobów na znalezienie potomków pradziadka. Niestety nie ma innych dokumentów, poza tymi , które podała w liście do mnie.
Mój pradziadek Staszewski Makedon Romanowicz urodził się w 1873 r. w obwodzie mohylewskim, w powiecie mścisławskim, we wsi Korniłowka na wschód od miasta Mińska na Białorusi. Wysłałem zapytanie do archiwów w Mińsku, zapłaciłem za prośbę, ale jak dotąd bez odpowiedzi. Więc próbuję szukać według DNA.
Mój pradziadek ukończył Mścisławską Szkołę Realną na Białorusi w 1891 roku. Następnie studiował w Szkole Elektrycznej w Petersburgu. Po ukończeniu studiów w 1894 odbył służbę wojskową od 1895 do 1897. W 1897 został mianowany inżynierem elektrykiem do budowy krasnojarskiej sieci telefonicznej. W 1898 ożenił się z Lidią Iwanowną Czerkaszyną, urodzoną w 1881.
Około 1920 został duchownym cerkwi prawosławnej w mieście Achinsk (obwód krasnojarski). W 1937 został oskarżony przez NKWD i rozstrzelany.
W związku z tym szukam Staszewskich z okolic Mścisławia.
:)

pozdrawiam,
Julia.
julia_jarmola

Sympatyk

Dzień dobry.
Ponawiam pytanie w sprawie Korniłówki / Korniłowki, powiat mścisławski i nazwiska Staszewski.

Czy ktoś w swoich poszukiwaniach natrafił na tę miejscowość i takie nazwisko?

Pozdrawiam,
julia.
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wladzislaw »

Ta wies dzisiaj na terenie Rosji, w tym rajonie:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rejon_chis%C5%82awiczski

Metryki Karnilowskiej|Kornilowskiej cerkwy za 1873 zachowali sie, w archiwum w Minsku.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
julia_jarmola

Sympatyk

Bardzo dziękuję za informację.

Tyle, że jak napisała pani z Czech, jest problem z mińskim archiwum, do którego napisała, wpłaciła pieniądze i na tym sprawa stanęła.

Gdyby ktoś, gdzieś, miał jakiś dostęp do tych ksiąg, zetknął się z nazwiskiem Staszewski, prosiłabym o kontakt.

Pozdrawiam,
Julia.
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wladzislaw »

julia_jarmola pisze: Tyle, że jak napisała pani z Czech, jest problem z mińskim archiwum, do którego napisała, wpłaciła pieniądze i na tym sprawa stanęła.
Tak, jak Pani opisala, byc nie moze. Albo potrzebnie zaczekac, archiwum to nie supermarket, albo cos w tej informacje nie jest zgodnie z prawda.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
julia_jarmola

Sympatyk

:) oczywiście , ma Pan rację, archiwum to nie supermarket. Tak też poradziłam - spokojnie czekać.

Pozdrawiam,
Julia.
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Szanowni Państwo.

Na przełomie XIX/XX w. była w tej wsi (liczącej 144 mieszkańców) cerkiew. Znajdowała się przy drodze między wsią Osetiszcze a wsią Rudnia. Na współczesnych mapach nie ma po niej śladu.

Pozdrawiam serdecznie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”