Jak szukac rodziny, dokumentów w Niemczech

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

akt ślubu Niemcy

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

To może nie przy obozie przejściowym
https://pmk-hamburg.de/dzialalnosc-misji/historia-misji
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
maluszycka

Sympatyk
Ekspert

akt ślubu Niemcy

Post autor: maluszycka »

Może wiesz w jakiej wsi byli na robotach, to napisz do miejscowej parafii.
Moi rodzice także poznali się na robotach przymusowych w Niemczech. Pobrali się 19.05 1945 w parafii, w której pracowała mama ( w dokumentach rodzinnych zachował się oryginalny akt małżeństwa wystawiony przez księdza ). W latach 70-tych potrzebowali cywilny akt małżeństwa i otrzymali go z gminy do której ów kościół należał z numerem aktu 42/1945. Widocznie ksiądz przekazywał dokumenty do gminy.
Bogusława Marczak
domcia77

Sympatyk
Ekspert

Re: akt ślubu Niemcy

Post autor: domcia77 »

Izabelab35 pisze:Witam

Moi dziadkowie w czasie wojny byli wywiezieni do Niemiec na roboty przymusowe. Okolice Hamburga. Babcia była Ukrainką, dziadek Polakiem. Tam się poznali i pobrali. Prawdopodobnie w jakimś urzędzie w Hamburgu. Rok? Nie wiem ale zapewne 1945. Chciałabym uzyskać akt ślubu a nie wiem jak go zdobyć. W Hamburgu widzę na stronie że jest kilka USC w Hamburgu. Słyszałam też że w Niemczech trzeba pisać do konkretnego USC, nie mają centralnej bazy danych. Jak mam znaleźć akt skoro nie wiem który usc? Rok też niepewny. Jak ugryźć temat ? Może ktoś ma doświadczenie ?

Pozdrawiam

Iza
Witam,
Podobna mialam sytacje i udalo mi sie otrzymac akt slubu moich dziadkow piszac pod email: Standesamt@reinbek.landsh.de

Podrawiam,

Dominika
Awatar użytkownika
pdanielak

Sympatyk

Post autor: pdanielak »

Izabelab35 pisze:Witam

Moi dziadkowie w czasie wojny byli wywiezieni do Niemiec na roboty przymusowe. Okolice Hamburga. Babcia była Ukrainką, dziadek Polakiem. Tam się poznali i pobrali. Prawdopodobnie w jakimś urzędzie w Hamburgu. Rok? Nie wiem ale zapewne 1945. Chciałabym uzyskać akt ślubu a nie wiem jak go zdobyć. W Hamburgu widzę na stronie że jest kilka USC w Hamburgu. Słyszałam też że w Niemczech trzeba pisać do konkretnego USC, nie mają centralnej bazy danych. Jak mam znaleźć akt skoro nie wiem który usc? Rok też niepewny. Jak ugryźć temat ? Może ktoś ma doświadczenie ?

Pozdrawiam

Iza
Witam,
Najpierw polecam kontakt z Archiwum Bad Arolsen, potem przeszukanie list na ancestry.com, zlozyc zapytanie do Bad Arolsen. Na koniec jesli wiadomo chociaz przyblizona date to kontakt z archiwum Polskiej Misji Katolickiej w Hamburgu.

Piotr
krolas7

Maria Wenzel

Post autor: krolas7 »

Cześć,

Czy posiada ktoś doświadczenie w zdobywaniu aktów ur z Berlina?
Poszukuję aktu ur Marii Wenzel z dnia 11 stycznia 1908. Jej rodzicami byli Jan Wenzel i Pelagia Nowak. Jej mężem był Jan Zmuda z Wagrowca gdzie następnie zamieszkała i zmarła w 1958.

Michał
Ostatnio zmieniony wt 23 maja 2023, 21:15 przez krolas7, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Tu się rozejrzyj
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-6316.phtml

Regulamin, który podpisałaś/łeś wymaga podpisywania każdego postu, wystarczy imię
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
krolas7

Post autor: krolas7 »

Cześć,
Czy posiada ktoś doświadczenie w zdobywaniu aktów ur z Berlina?
Poszukuję aktu ur Marii Wenzel z dnia 11 stycznia 1908. Jej rodzicami byli Jan Wenzel i Pelagia Nowak. Jej mężem był Jan Zmuda z Wagrowca gdzie następnie zamieszkała i zmarła w 1958.

moderacja (elgra)
Połączono z istniejącym już tematem

Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

A znasz dzielnicę Berlina? Bo jak nie, to czeka cię żmudna praca przeglądania wykazów nazwisk.

https://landesarchiv-berlin.de/en/berli ... ry-offices
Łukasz
HorribileDictu
Ekspert

Post autor: HorribileDictu »

Skąd ci Wenzlowie się wzięli? Ja mam takich z XIX wieku ze Smogulca, lecz pisanych najczęściej "Wencel", "Węcel".
mirka1968

Sympatyk

Gdzie znaleść Akt Ślubu z 1919r. z Niemiec z Berlina?

Post autor: mirka1968 »

Witam. Proszę o pomoc w odnalezieniu Aktu Ślubu Marty Kistowskiej z dnia 28.07.1919r. Berlin Niemcy. Mam tylko taki zapis w Akcie Urodzenia Marty z 1888r. z Stężyca .Akt nr.42 w Archiwum Diecezjalnym z Pelplina . Było błędnie podany nr. Aktu było 3, a powinno być 42.Wiem, że Marta wyszła za Niemca za mąż w Niemczech i wróciła do Polski Gdzie szukać? Nie znam języka niemieckiego. Proszę o pomoc. Mirka
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 545#670545

Bez informacji o dzielnicy musisz przejrzeć pierdyliard wykazów nazwisk ze wszystkich urzędów ẇ Berlinie.
Łukasz
mirka1968

Sympatyk

Oczywiście jak tylko będę miała ten Akt Urodzenia, to się zwrócę o pomoc ,bo ten zapis o Ślubie na marginesie jest w języku niemieckim. Mirka
mariosoares

Sympatyk

Post autor: mariosoares »

Ten akt urodzenia nie jest 42/1888, ale 32/1888. Duplikat jest tutaj:
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,deta ... fullscreen

Martha von Kistowski ur. 14.3.1888, córka Michaela i Kathariny z domu Bojanowski

Niestety nie ma tam dopisku o ślubie. Radosław
mirka1968

Sympatyk

Tak , zgadza się .Mam ten Akt Urodzenia Marty Kistowskiej z 1888r. z USC Stężyca nr.32 ,ale już w Diecezjalnym Akcie ,który zamówiłam z Archiwum Diecezjalnym w Pelplinie jest pod nr.42 i tam jest dopisek na marginesie w języku niemieckim o ślubie Marty. Witam ponownie. Dzięki pomocy i życzliwości innych osób i ogromnej ich pracy wiem dużo więcej. Marta Kistowska zawarła Związek Małżeński w Berlichingen w Niemczech dn.28.07.1919r. Dzisiaj jest to dzielnicą Schóntal .Nie znam się na Niemieckim języku i forach genealogicznych w Niemczech. Może ktoś mi dopomóc? Będę bardzo wdzięczna.Mirka.
Ostatnio zmieniony pn 26 cze 2023, 18:45 przez mirka1968, łącznie zmieniany 1 raz.
barboslo

Sympatyk

Post autor: barboslo »

Mirka,
Moge Ci wyslac ten akt z AD Pelplin. Niestey jakosc akt z tego okresu jest kiepska. Podaj mi adres mailowy na pw.

Basia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”