Nazwisko: Pułaski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Zbigniew_Gortadt

Sympatyk

Post autor: Zbigniew_Gortadt »

Dzień dobry,

Niestety, nic nie mogę pomóc w tej materii - nie znalazłem pośród swoich przodków osób o tych imionach i związanych ze Stoczkiem Węgrowskim. Zdecydowana większość moich przodków związana była z miejscowościami położonymi na północny - wschód od Stoczka - bliżej Łap (Sokoły, Brzozowo Solniki, Roszki Wodźki, Poświętne, Dąbrówka Kościelna, Płonka...).
U osób o nazwisku Pułaski często dodawano literę "w" i w rezultacie wpisywano PułaWski. Mogło też u Pani zdarzyć się na odwrót...
Pozdrawiam
Zbyszek Gortadt
pjaneczko

Sympatyk

Post autor: pjaneczko »

Dobry dzień,

Moja babcia pochodzi z tych okolic. Jedna z moich prababek pochodziła z rodziny Pułaskich. Nazywała się Helena Pułaska i wyszła za Jana Zdrodowskiego w 1793 roku. Nie mam jej metryki urodzenia, ale wiem, że jej ojcem był Mateusz, a matką prawdopodobnie Marianna Szymborska. Ślub wzięli chyba w 1758 roku w Dąbrówce Kościelnej. Ojcem Mateusza był Andrzej i chyba ożenił się z Marianną Mystkowska w 1716 roku, ale mogę się mylić. Wszyscy moi pułascy pojawili się w Dąbrówce Kościelnej. Chciałbym wiedzieć więcej, ale nie mam dostępu do wielu akt w Stanach Zjednoczonych.

Pozdrawiam,
Patryk
krzysztof_lubieński

Sympatyk

Post autor: krzysztof_lubieński »

Posiadam kolorową odbitkę xero z potwierdzenia szlachectwa z 1840 r. dla pana Piotra Pawła Puławskiego burmistrza m.Sokoły.
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof Lubieński
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”