Worona Bartłomiej
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Wirginia_Worona

Worona Bartłomiej
Witam,
Poszukuję informacji o Bartłomieju Woronie, który był pradziadkiem mojego dziadka. Na pewno żył w 1854. Na pewno przed 1890 mieszkał w Białymstoku.
Może zacznę od początku.
Wiem, że dziadek (nazwisko Woroniecki) urodził się w Białymstoku, a jego ojcem był Konstanty Woroniecki. Konstanty Woroniecki urodził się 10.04.1890 roku w Białymstoku. Jego ojcem był Józef, który czasami w księgach podawany jest z nazwiskiem Woroniecki, a czasami Worona. Jak do tej pory Konstanty (najstarszy syn) był jedynym, którego linia poszła z nazwiskiem Woroniecki. Pozostali synowie przekazali swoim dzieciom nazwisko Worona. Moje teorie oscylują między spolszczeniem nazwiska z powodów patriotycznych oraz błędnym zapisem w dokumentach, który się przyjął. Jakby nie było, w spisie ludności Białegostoku znalazłam, że w domu Worony mieszkał Józef po Bartłomieju. Na podstawie danych ze spisu wnioskuję, że Józef urodził się około roku 1854 i był synem Bartłomieja Worony.
Najstarsze dziecko Józefa urodziło się w 1880 roku w Białymstoku, więc z tego wnioskuję, że Józef z Petronelą ożenił się tuż przed 1880. Niestety tych danych nie ma już w skanach w Szukaj w Archiwach, a bardzo by się przydały do znalezienia czegoś więcej o rodzicach Józefa, przede wszystkim potwierdzenia, że Bartłomiej to rzeczywiście był ojciec Józefa. Czy wiecie może gdzie mogę znaleźć takie informacje? Z informatora o zasobach wiem, że AP Białystok nie ma akt z tamtych lat. Z różnych wątków na forum pamiętam, że instytucje kościelne nie ułatwiają poszukiwań zdalnych, a ja nie mam jak pojechać do Białegostoku.
Pozdrawiam serdecznie,
Wirginia
Poszukuję informacji o Bartłomieju Woronie, który był pradziadkiem mojego dziadka. Na pewno żył w 1854. Na pewno przed 1890 mieszkał w Białymstoku.
Może zacznę od początku.
Wiem, że dziadek (nazwisko Woroniecki) urodził się w Białymstoku, a jego ojcem był Konstanty Woroniecki. Konstanty Woroniecki urodził się 10.04.1890 roku w Białymstoku. Jego ojcem był Józef, który czasami w księgach podawany jest z nazwiskiem Woroniecki, a czasami Worona. Jak do tej pory Konstanty (najstarszy syn) był jedynym, którego linia poszła z nazwiskiem Woroniecki. Pozostali synowie przekazali swoim dzieciom nazwisko Worona. Moje teorie oscylują między spolszczeniem nazwiska z powodów patriotycznych oraz błędnym zapisem w dokumentach, który się przyjął. Jakby nie było, w spisie ludności Białegostoku znalazłam, że w domu Worony mieszkał Józef po Bartłomieju. Na podstawie danych ze spisu wnioskuję, że Józef urodził się około roku 1854 i był synem Bartłomieja Worony.
Najstarsze dziecko Józefa urodziło się w 1880 roku w Białymstoku, więc z tego wnioskuję, że Józef z Petronelą ożenił się tuż przed 1880. Niestety tych danych nie ma już w skanach w Szukaj w Archiwach, a bardzo by się przydały do znalezienia czegoś więcej o rodzicach Józefa, przede wszystkim potwierdzenia, że Bartłomiej to rzeczywiście był ojciec Józefa. Czy wiecie może gdzie mogę znaleźć takie informacje? Z informatora o zasobach wiem, że AP Białystok nie ma akt z tamtych lat. Z różnych wątków na forum pamiętam, że instytucje kościelne nie ułatwiają poszukiwań zdalnych, a ja nie mam jak pojechać do Białegostoku.
Pozdrawiam serdecznie,
Wirginia
-
jamiolkowski_jerzy

Worona Bartłomiej
Wspomniany spis mieszkańców Białegostoku z 1890/91 roku warto przywołać bardziej szczegółowo. Wiadomo z niego , że w Domu Worony na ulicy Błotnistej (Bażantarskiej) mieszkali
1091. Józef Worona po Bartłomieju lat 37
1092. ż. Petronela 33
1093. s. Konstanty 1
1094. c. Marianna 11
1095. c. Józefa 9
1096. c. Zofia 4
1097. Adam Kluczyk 31
1098. Stanisław Kowalczuk po Bartłomieju 26
We wcześniejszych spisach np. 1869 na Błotnistej (Bażantarskiej) nie ma domu którego właścicielem byli by Woronowie vel Woronieccy, zatem raczej byli do Białegostoku przybyszami. Z geneteki wiadomo jak nazywała się żona Józef Petronela
ttps://geneteka.genealodzy.pl/index.php?op=gt&lang=pol&bdm=B&w=10pl&rid=B&search_lastname=worona+&search_name=józef&search_lastname2=&search_name2=petronela&from_date=&to_date=
Nazywała się Korolkiewicz ale uwaga tu także nazwisko mogło być wtedy wymienne . Mogli być zapisywani Korol albo Korolczuk.
Słusznie Pani wnioskuje, że ślub obojga był przed 1880 rokiem. Gdzie ? Jedyny sposób (a na pewno najskuteczniejszy) jaki znam to skorzystać z zasobów AA w Białymstoku i przejrzeć księgi małżeństw z lat przed 1880. Wszystkie są zgromadzoen zgromadzone „w kupie” pogrupowane dekanatami, a te po roku 1875 zawierają indeksy osobowe, robota na jednorazowa wizytę.
Prawdopodobnie wystarczy przejrzeć dwa , trzy lata szukając ślubu Józefa Worony vel Woronieckiego z Patronelą Korolkiewicz vel Korol vel Korolczuk .
I dopiero wtedy będzie wiadomo coś więcej gdzie szukać Bartłomieja
1091. Józef Worona po Bartłomieju lat 37
1092. ż. Petronela 33
1093. s. Konstanty 1
1094. c. Marianna 11
1095. c. Józefa 9
1096. c. Zofia 4
1097. Adam Kluczyk 31
1098. Stanisław Kowalczuk po Bartłomieju 26
We wcześniejszych spisach np. 1869 na Błotnistej (Bażantarskiej) nie ma domu którego właścicielem byli by Woronowie vel Woronieccy, zatem raczej byli do Białegostoku przybyszami. Z geneteki wiadomo jak nazywała się żona Józef Petronela
ttps://geneteka.genealodzy.pl/index.php?op=gt&lang=pol&bdm=B&w=10pl&rid=B&search_lastname=worona+&search_name=józef&search_lastname2=&search_name2=petronela&from_date=&to_date=
Nazywała się Korolkiewicz ale uwaga tu także nazwisko mogło być wtedy wymienne . Mogli być zapisywani Korol albo Korolczuk.
Słusznie Pani wnioskuje, że ślub obojga był przed 1880 rokiem. Gdzie ? Jedyny sposób (a na pewno najskuteczniejszy) jaki znam to skorzystać z zasobów AA w Białymstoku i przejrzeć księgi małżeństw z lat przed 1880. Wszystkie są zgromadzoen zgromadzone „w kupie” pogrupowane dekanatami, a te po roku 1875 zawierają indeksy osobowe, robota na jednorazowa wizytę.
Prawdopodobnie wystarczy przejrzeć dwa , trzy lata szukając ślubu Józefa Worony vel Woronieckiego z Patronelą Korolkiewicz vel Korol vel Korolczuk .
I dopiero wtedy będzie wiadomo coś więcej gdzie szukać Bartłomieja
-
Wirginia_Worona

Worona Bartłomiej
Dziękuję za szybką odpowiedź. Nie mam jak w tym roku pojechać do Białegostoku, więc napisałam post w dziale Pomoc w Archiwum. Może uda się coś znaleźć.
Z moich poszukiwań dowiedziałam się, że najmłodszy syn Józefa, Władysław Worona ur 1897, był koksiarzem w Niemczech, więc podejrzewam, że ogólnie była to rodzina bardziej robotnicza niż urzędnicza (chyba, że jako imigrant po prostu nie mógł znaleźć innej pracy) i Bartłomiej przybył do Białegostoku za pracą. Ciekawe dlaczego był tam tylko z jednym synem.
Z moich poszukiwań dowiedziałam się, że najmłodszy syn Józefa, Władysław Worona ur 1897, był koksiarzem w Niemczech, więc podejrzewam, że ogólnie była to rodzina bardziej robotnicza niż urzędnicza (chyba, że jako imigrant po prostu nie mógł znaleźć innej pracy) i Bartłomiej przybył do Białegostoku za pracą. Ciekawe dlaczego był tam tylko z jednym synem.
-
jamiolkowski_jerzy

Worona Bartłomiej
Pani wpis o Władysławie może być kluczowa informacja dla poszukiwań. Z aktu urodzenia wynika że Józef był krestianinem Juchnowieckiej wołosti. Jako że parafia juchnowiecka jest mi bardzo bliska (parafia mojej matki) stąd mam jakąś wiedze o tamtejszych nazwiskach zaczynam podejrzewać że ślub Józefa i Petroneli mógł być w Juchnowcu (w Janowiczach co druga no może trzecia rodzina to Korole) albo w sąsiednim Zabłudowiu. Tam z kolei pisywano Korolczuk. Zaryzykowałbym i napisał do archiwum metrycznego prosbe o sprawdzenie czy w którejś z tych parafii, w latach 1875 - 1878 aby nie było slubu Józefa Worony vel Woronickego z Petronelą Korol vel Korolczuk. Po 1878 nie ma co szukać bowiem córka Marianna w 1891 miał wedle spisu 13 lat. Natomiast przed 1875 ksiądz Adam z uwagi na brak indeksów raczej nie będzie szukał. Ale na przejrzenie lat z indeksowanych może się zgodzi. Na wszelki wypadek poprosiłbym także o przejrzenie ślubów samego Białegostoku z tych lat.
-
Wirginia_Worona

Worona Bartłomiej
Panie Jerzy, jak się nad tym dłużej zastanawiam to też mam wrażenie, że Bartłomieja nigdy w Białymstoku nie było i tylko Józef i Petronela się tam przeprowadzili, prawdopodobnie już po ślubie. Jeżeli chodzi o córkę Mariannę, to w 1891 miała 11 lat i mam dowód z pracy "Księgi metrykalne chrztów Kościoła rzymskokatolickiego dekanatu białostockiego z II połowy XIX wieku: treść i struktura metryk alfabetyczne spisy imienne. T. 2, Rok 1880", że urodziła się w 1880.
Edit:
Bardzo panu dziękuję za pomoc i podpowiedź o Juchnowcu. Napisałam do archiwum metrycznego tak jak pan poradził. Teraz nie pozostaje nic innego jak czekanie.
Edit:
Bardzo panu dziękuję za pomoc i podpowiedź o Juchnowcu. Napisałam do archiwum metrycznego tak jak pan poradził. Teraz nie pozostaje nic innego jak czekanie.
-
Wirginia_Worona

Worona Bartłomiej
Dostałam dziś odpowiedź z AA Białystok. Od 2 stycznia 2023 obowiązuje nowy regulamin przewidujący kwerendy oraz cennik za nie.
Moje pytanie o to jak najlepiej tworzyć takie zapytanie dałam w temacie AA Białystok https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 563#670563
Moje pytanie o to jak najlepiej tworzyć takie zapytanie dałam w temacie AA Białystok https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 563#670563
-
jamiolkowski_jerzy

Worona Bartłomiej
Postaram się (może jutro) wpaść do AA i przejrzeć śluby Białegostoku , Zabłudowia i Juchnowca za lata 1875- 1880. Na przegląd całej diecezji zabraknie mi czasu.
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Worona Bartłomiej
Można też (piszę do Wirginii) pokusić się o kwerendę domniemanych urodzeń Józefa i Petroneli (choć to pracochłonne i ryzykowne)
W Juchnowcu się nie urodzili, co widać z indeksów.
Zabłudów można sprawdzić tu
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... alostocki/
edit
przeklikałem urodzenia z Zabłudowa 1855-1860 i nie ma tam żadnej Petroneli Korol- i tu dowolna końcówka
czyżby jednak ten ślub to Białystok
W Juchnowcu się nie urodzili, co widać z indeksów.
Zabłudów można sprawdzić tu
edit
przeklikałem urodzenia z Zabłudowa 1855-1860 i nie ma tam żadnej Petroneli Korol- i tu dowolna końcówka
czyżby jednak ten ślub to Białystok
-
jamiolkowski_jerzy

Worona Bartłomiej
W AA przejrzałem śluby Białegostoku, Juchnowca i Zabłudowia z lat 1875 – 1880. Moja hipoteza się nie sprawdziła. Niestety ślubu Józefa z Petronela w tych parafiach nie znalazłem.
Może warto zacząć od szukania aktów zgonów Józefa i Petroneli?. Czy wiadomo gdzie zmarli?. Bo może trzeba szukać poza Podlasiem?
Może warto zacząć od szukania aktów zgonów Józefa i Petroneli?. Czy wiadomo gdzie zmarli?. Bo może trzeba szukać poza Podlasiem?
-
Arek_Bereza

Worona Bartłomiej
Jerzy,
a jakie jeszcze parafie wchodziły w skład juchnowieckiej wołosti. Józef jest określany jako krestianin juchnowieckiej wołosti ale to niekoniecznie oznacza, że z Juchnowca. Może też niestety oznaczać, że dwa okolenia wstecz jego przodkowie mieszkali na terenie wołosti.
np. Strabla - to dość blisko, może w ramach gminy ?
a jakie jeszcze parafie wchodziły w skład juchnowieckiej wołosti. Józef jest określany jako krestianin juchnowieckiej wołosti ale to niekoniecznie oznacza, że z Juchnowca. Może też niestety oznaczać, że dwa okolenia wstecz jego przodkowie mieszkali na terenie wołosti.
np. Strabla - to dość blisko, może w ramach gminy ?
-
jamiolkowski_jerzy

Worona Bartłomiej
Do juchnowickiej wołosti (gminy ) poza wsiami juchnowieckimi wchodziły częściowo wsie parafii turośniańskiej i niewodnickiej. Strabla to za daleko, po drugiej stronie Narwi. A i diecezja inna.
Ciekawa w eliminacji hipotez może być hipoteza przeszukania parafii w Turośni Kościelnej. Tam przynajmniej w trzech wsiach Hołówkach , Iwanówce , Czaczkach które należały do wołostii juchnowieckiej mieszkali Woronowie. Wymieni są w zasobie starszego notariusza
https://pbc.biaman.pl/dlibra/publicatio ... ta-lang=pl
Ale zapisy notariusza to późniejsze czasy Bartłomieja nie widać . Jest jednak metoda aby tę hipotezę zweryfikować .
Bardzo niestety pracochłonna . Trzeba by przeklikać (przynajmniej lata 50 te około bo około 1853 gdyby hipoteza była słuszna urodziłby się Józef syna Bartłomieja) w Archidiakonacie
Ale jest to tylko kolejna hipoteza. Ja już innych nie wymyślę
Oczywiście można szukać w kolejnych parafiach czy diecezjach. Dotarcie do aktów zgonu wprowadziłoby ład, kierunek poszukiwań
Ciekawa w eliminacji hipotez może być hipoteza przeszukania parafii w Turośni Kościelnej. Tam przynajmniej w trzech wsiach Hołówkach , Iwanówce , Czaczkach które należały do wołostii juchnowieckiej mieszkali Woronowie. Wymieni są w zasobie starszego notariusza
https://pbc.biaman.pl/dlibra/publicatio ... ta-lang=pl
Ale zapisy notariusza to późniejsze czasy Bartłomieja nie widać . Jest jednak metoda aby tę hipotezę zweryfikować .
Bardzo niestety pracochłonna . Trzeba by przeklikać (przynajmniej lata 50 te około bo około 1853 gdyby hipoteza była słuszna urodziłby się Józef syna Bartłomieja) w Archidiakonacie
Ale jest to tylko kolejna hipoteza. Ja już innych nie wymyślę
Oczywiście można szukać w kolejnych parafiach czy diecezjach. Dotarcie do aktów zgonu wprowadziłoby ład, kierunek poszukiwań
-
Wirginia_Worona

Worona Bartłomiej
Panie Jerzy, dziękuję bardzo za sprawdzenie tych trzech parafii. Niestety nie znam miejsca ani daty śmierci Józefa i Petroneli. Wiem tylko, że Józef urodził się około 1854 a Petronela około 1858. Ich wszystkie znane mi dzieci urodziły się w Białymstoku. Mam skan z małżeństwa jego syna, Konstantego, z 1915. Wydaje mi się, że wtedy Józef jeszcze żył, ale nie bardzo znam cyrylicę i rosyjski, by być pewną.
(skan 154, wpis 25)
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... i=30336145
Jest też skan ze ślubu córki Józefy w 1921, gdzie zamiast Petroneli, jako matka podana jest Julia.
(skan 184, wpis 283)
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... i=30336165
Panie Arku, dziękuję za link do skanów w poczekalni. Powoli sprawdzam je dla każdej miejscowości i lat 1853-55.
Dam Panom znać jeżeli coś/niczego nie znajdę
(skan 154, wpis 25)
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... i=30336145
Jest też skan ze ślubu córki Józefy w 1921, gdzie zamiast Petroneli, jako matka podana jest Julia.
(skan 184, wpis 283)
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... i=30336165
Panie Arku, dziękuję za link do skanów w poczekalni. Powoli sprawdzam je dla każdej miejscowości i lat 1853-55.
Dam Panom znać jeżeli coś/niczego nie znajdę
Worona Bartłomiej
Jest jeszcze akt ślubu syna Michała 10.X.1910r./Białystok par. Wniebowzięcia NMP (akt nr 168)
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 448715b6e9
W Genetyce zapisany jako Wrona
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 448715b6e9
W Genetyce zapisany jako Wrona
Bożena
-
Arek_Bereza

Worona Bartłomiej
Z lat 50 przeklikałem Zabłudów, Niewodnicę i Turosn. Bez efektów. Juchnowiec i Białystok mają za ten czas indeksy.
-
jamiolkowski_jerzy

Worona Bartłomiej
Arku Twój wpis i trud szukania jest cenny. Wyklucza hipotezę turośniańskiego pochodzenia. Trzymając się poszukiwań tylko w gminie juchnowieckiej do zbadania pozostaje pozostaje trop niewodnicki. Potencjalnie w Archidiakonacie do przeklikania jest parafia Niewodnica, .
Tam w końcu XIX powstało kilka cegielni. Najbardziej znaczna to Koplany ale były jeszcze Horodniany, Księżyno , Turczyn. Białostocką ulica Bażantarską ze spisu 1891 dzieli od nich co najwyżej odległość kilku kilometrów. Horodniany, Księżyno , Turczyn to teren obecnego Białegostoku . Koplany niewiele dalej.
Wykluczając Białystok ,Zabłudów , Juchnowiec, Turośń a- być może po sprawdzeniu - Niewodnicę coraz bardziej rysuje się, że do Białegostoku przybyli skąd dalej. Objawiają się w nim zapisem własnego domu. Zatem musieli być relatywnie bogaci. Gdyby trafna była hipoteza, ze pracowali w którejś z wymienionych cegielni i to raczej na stanowiskach majsterskich a nie zwykłych robotników. To że zapisywani byli w metrykach krestianin juchnowieckiej wołosti nic nie znaczy. Mój wujeczny dziadek majster w fabryce Wieczorka też był zapisywany krestianin juchnowieckiej wołosti.
Może warto popytać czy w AP zachowały się jakieś dokumenty tych cegielni. Ja chyba kiedyś taki spis pracowników widziałem tyle że chyba Markowszczyzny. Natomiast w AA warto przejrzeć późniejsze, po 1891 spisy ludności Białegostoku
Tam w końcu XIX powstało kilka cegielni. Najbardziej znaczna to Koplany ale były jeszcze Horodniany, Księżyno , Turczyn. Białostocką ulica Bażantarską ze spisu 1891 dzieli od nich co najwyżej odległość kilku kilometrów. Horodniany, Księżyno , Turczyn to teren obecnego Białegostoku . Koplany niewiele dalej.
Wykluczając Białystok ,Zabłudów , Juchnowiec, Turośń a- być może po sprawdzeniu - Niewodnicę coraz bardziej rysuje się, że do Białegostoku przybyli skąd dalej. Objawiają się w nim zapisem własnego domu. Zatem musieli być relatywnie bogaci. Gdyby trafna była hipoteza, ze pracowali w którejś z wymienionych cegielni i to raczej na stanowiskach majsterskich a nie zwykłych robotników. To że zapisywani byli w metrykach krestianin juchnowieckiej wołosti nic nie znaczy. Mój wujeczny dziadek majster w fabryce Wieczorka też był zapisywany krestianin juchnowieckiej wołosti.
Może warto popytać czy w AP zachowały się jakieś dokumenty tych cegielni. Ja chyba kiedyś taki spis pracowników widziałem tyle że chyba Markowszczyzny. Natomiast w AA warto przejrzeć późniejsze, po 1891 spisy ludności Białegostoku