Otwinowscy- poszukuje korzeni

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

zetka

Sympatyk
Adept

Otwinowscy- poszukuje korzeni

Post autor: zetka »

Poszukuje danych nt pochodzenia swojego nazwiska i nt moich przodkow
rodzina zamieszkuje w olkuszu (woj Malopolskie )
Moj dziadek Jan Otwinowski (brat Mariana Kazimierza Władysławys. Franciszka i Józefy zd. Miśtal
Również poszukuje przodków po lini mojej babki Janiny otwinowskiej zd.Sioła, córki Jadwigi Sioła (zd. Roś córki Agaty zd. Włosek i Wojciecha) i Jana Sioła (s. Pawła i Anny zd Górka c. X Górka zd. Kordaszweskiej)
Ostatnio zmieniony sob 27 mar 2010, 11:32 przez zetka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
piotrowski

OTWINOWSCY - poszukuje korzeni

Post autor: piotrowski »

Rodzina Otwinowskich mieszka w Ożarach pow. Kamieniec Ząbkowicki.Może to ten trop? - Pozdrawiam i życzę powodzenia w poszukiwaniach
zetka

Sympatyk
Adept

OTWINOWSCY - poszukuje korzeni

Dziekuję za informacje :) pozdrawiam
Pozdrawiam
Żaneta
zetka

Sympatyk
Adept

Otwinowscy - poszukuje korzeni

Od 2008 roku nastąpił znacznym postęp z badaniu mojej rodziny. Otwinowscy jak dotąd jednak nie wiele "ruszyli" do przodu. Postanowiłam uaktualnić i ponowić wątek być może ktoś z czytających wpadnie na jakiś pomysł i trop.

Moj pradziadek Franciszek Otwinowski urodził się w 1899 roku w Wierbce koło Pilicy miał przynajmniej troje rodzeństwa: Józefa Otwinowskiego najstarszego brata i dwie siostry Juliannę i Józefę.
Rodzicami ich byli Andrzej Otwinowski ( największa zagadka w moich poszukiwaniach - ur. ok 1850 roku) oraz Marianna Ekielman ( co do zapisu nie jestem pewna gdyż w rożnych metrykach swoich dzieci jest różnie zapisywane to nazwisko)
Co do losów rodzeństwa Franciszka wiadomości jakie udało mi się odnaleźć dotyczą jedynie Józefy - jako niezamężna pozostawiła nazwisko panieńskie i jej dzieci noszą również to nazwisko co pozwoliło mi zidentyfikować tę rodzinę. Pozostali pozostają zagadką :(
Pozdrawiam
Żaneta
zetka

Sympatyk
Adept

podbijam - gdyż sprawa nadal aktualna
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Otwinowscy to też szlacheckie nazwisko (i historyczne). Może warto zwrócić się z pytaniem na forum Związku Szlachty Polskiej http://www.herbarz.net/zszp/
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
zetka

Sympatyk
Adept

Być może - ale niestety te dane które posiadam to za mało żeby gdziekolwiek startować - zresztą prześledziłam wiele szlachetnie urodzonych Otwinowskich i na razie żadnej wspólnej niteczki nie znalazłam. Imię i nazwisko to trochę za mało :) dopóki nie znajdę śladu to nie ruszę z miejsca.
Pozdrawiam
Żaneta
tomekpn

Sympatyk
Mistrz

Post autor: tomekpn »

Znam nazwisko Otwinowski w Dzierzkowicach pow.kraśnicki woj. lubelskie.
Ponoć jest to nawet jakaś moja bardzo daleka rodzina.
Pozdrawiam
Tomek
zetka

Sympatyk
Adept

Tomku napisz coś więcej albo dowiedz się jeśli to mozliwe jakichś szczegółów bo to że są gdzieś osoby o tym nazwisku to jest wiadome - trudniej je powiązać z własnym drzewem a o to przecież chodzi.
Pozdrawiam
Żaneta
zetka

Sympatyk
Adept

Tomku napisz coś więcej albo dowiedz się jeśli to mozliwe jakichś szczegółów bo to że są gdzieś osoby o tym nazwisku to jest wiadome - trudniej je powiązać z własnym drzewem a o to przecież chodzi.
Pozdrawiam
Żaneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”