Dzien Dobry,
czy ktoś wie coś o urzędach stanu cywilnego na Ukrainie? Poszukuję księgi metrykalne ze wsi Chornivka / Czernawka / Cernauca parafia Sadagora.
Na FamilySearch są dostępne online z Sadagory z lat 1871-1945, a starszych nie ma nawet w głównym archiwum w Chernivtsi.
Czy ktoś ma jakieś pomysły, jak dowiedzieć się, gdzie są starsze książki?
(rzymskokatolicke)
Szukam nazwiska Hoda i Abrahamowski
Dziękuję,
Łukasz
Sadagora - Chornivka księgi metrykalne
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Marcin.Rybicki

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Zagadkowa sprawa z metrykami rzymskokatolickimi z Bukowiny znajdującymi się w obwodowym archiwum w Czerniowcach. Sadagóra od 1871 roku, Bojany od 1871 roku, Wyżnica od 1871 roku. Jedynie Czerniowce są z wcześniejszych lat. Trudno powiedzieć czy w samym archiwum nie wiedzą, co mają. Czy jednak księgi starsze nie zachowały się lub znajdują się poza granicami Ukrainy. Najszybciej kojarzy mi się Rumunia, ale np. Bojany są w Polsce w AGADzie.
Witam, otrzymałem aktualizację dotyczącą starych książek, które rzekomo zaginęły w czasach komunizmu. Przyszło mi do głowy, że księgi mogły zostać przeniesione gdzieś do innego archiwum, najprawdopodobniej do Rosji... czy ktoś ma doświadczenia z przenoszeniem ksiąg w inne rejony?
"Reszta ksiąg przepadła podczas zamknięcia kościoła w czasach komunistycznych. Proponuję szukać w Archiwach w Krakowie lub Jasach. W Czornawce był w tamtych czasach drewniany kościół. Nie wiem czy nie prowadzili swoich ksiąg. Rejestry państwowe mogą też mieć"
na pewno nie są na Ukrainie ani w Czerniowcach, ani AGAD, ani Rumunia, ani Krakow...
dzięki za wszelkie rady...
"Reszta ksiąg przepadła podczas zamknięcia kościoła w czasach komunistycznych. Proponuję szukać w Archiwach w Krakowie lub Jasach. W Czornawce był w tamtych czasach drewniany kościół. Nie wiem czy nie prowadzili swoich ksiąg. Rejestry państwowe mogą też mieć"
na pewno nie są na Ukrainie ani w Czerniowcach, ani AGAD, ani Rumunia, ani Krakow...
dzięki za wszelkie rady...
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
-
Marcin.Rybicki

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Przepraszam, zbyt duże uogólnienie.
Szukałam dyplomu, innych dokumentów instytutu weterynarii - wtedy (1895 – 1897) w strukturze Uniwersytetu.
Byłam w Charkowie, na uniwersytecie mają coś w rodzaju izby pamięci - Музей історії Університету. Panie, z którymi rozmawiałam wyglądały na dość kompetentne. Już przed moją wizytą sprawdziły, że ani u nich, ani w charkowskim archiwum nic z tych lat nie znajdę.
Instytut weterynarii oddzielił się od uniwersytetu i przekształcił w oddzielną uczelnię (Nie pamiętam teraz, chyba jeszcze w XIX wieku). Tam niewiele się dowiedziałam - kierowali do Petersburga.
Panie z uniwersytetu też o Petersburgu mówiły, że mnóstwo uczelnianych dokumentów tam wywieziono.
Szukałam dyplomu, innych dokumentów instytutu weterynarii - wtedy (1895 – 1897) w strukturze Uniwersytetu.
Byłam w Charkowie, na uniwersytecie mają coś w rodzaju izby pamięci - Музей історії Університету. Panie, z którymi rozmawiałam wyglądały na dość kompetentne. Już przed moją wizytą sprawdziły, że ani u nich, ani w charkowskim archiwum nic z tych lat nie znajdę.
Instytut weterynarii oddzielił się od uniwersytetu i przekształcił w oddzielną uczelnię (Nie pamiętam teraz, chyba jeszcze w XIX wieku). Tam niewiele się dowiedziałam - kierowali do Petersburga.
Panie z uniwersytetu też o Petersburgu mówiły, że mnóstwo uczelnianych dokumentów tam wywieziono.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.