Poszukuję przodków po mieczu mojej matki. Mój pradziadek, a jej dziadek Ernest Lis urodził się w styczniu 1915 roku we Werach gmina Drzycim. Z powodu małych informacji od rodziny a nawet jego córki na temat jego rodziców (czyli moich 2xpradziadków) i braku odpowiednich skanów na genealogiawarchiwach.pl, napisałam do archiwum z prośbą o jego akt urodzenia dla potwierdzenia imion rodziców Ernesta i ich wyznania. Po otrzymaniu aktu urodzenia Ernesta i dodatkowo zgonu starszego brata oraz otrzymaniu później aktów ślubów starszych sióstr Ernesta odkryłam, że jego rodzina przybyła do Wer w powiecie świeckim z Prus Wschodnich, po których bardzo się przemieszczali.
Co wiem:
Ryszard Lis (ojciec Ernesta) a właściwie Richard Lihs był stangretem (na pewno w Werach, zapewne przed przeprowadzką też), zmarł w latach od lutego 1915 do połowy grudnia 1932
Ema zd. Schulz (matka)zmarła niby w 1945-1946 w Werach/Drzycimiu i jest pochowana niby w Buczku (cmentarz po ewangelicki), miała za panny córkę Martę
Rodzice Ernesta w akcie jego urodzenia podani jako ewangelicy
Marta Schulz *czerwiec 1898 Zajezierze (Seegertswalde), ślub w z B. Pilarskim w 1925, podane że była katoliczką (może więc Ema mieszkała i pochodziła z Zajezierza)
Ella o niej nie za dużo wiem, była najstarsza z dzieci pary, niby zmarła bardzo młodo, przed matką, miała 2 synów, mąż był ewangelikiem, niby pochowana w Buczku, syn za panny- Erwin, z małżeństwa Henryk Semrau/Sauer (ciocia -córka Ernesta-nie wie jak miał na nazwisko mąż Elli ale takie przychodza jej na myśl)
Meta Jadwiga * luty 1906 Mątyki, ślub w 1932 z B. Kaweckim, tez podana że katoliczka
Herta Helena *styczeń 1909 Zdręgówko (Tuchlin) ślub z W. Kosidowskim w 1932
Wszystkie (oprócz Elli) brały ślub w Drzycimiu, zamieszkałe w Werach
Erich Richard *styczeń 1911 Łęgowo, +październik 1912 Wery link do aktu zgonu w Werach https://drive.google.com/file/d/1LxdeKd ... sp=sharing
Macie może jakieś rady, wskazówki jak szukać na tym terenie swoich przodków? Jak wygląda tam z dostępem do ksiąg z kościołów ewangelickich- są czy zaginęły? Może ktoś z was natknął się na nich podczas swoich poszukiwań?
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
Lihs/Lis prusy wschodnie i powiat świecki
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Dritschmin

Lihs/Lis prusy wschodnie i powiat świecki
Ostatnio zmieniony pn 22 maja 2023, 20:15 przez Dritschmin, łącznie zmieniany 3 razy.
Lish/Lis prusy wschodnie i powiat świecki
Nazywał się Liss a nie Lish ; prawdopodobnie niewłaściwy odpis z dokumentu
Pozdrawiam
Roman M.
Pozdrawiam
Roman M.
-
Dritschmin

Lish/Lis prusy wschodnie i powiat świecki
W teraz po modyfikacji mojego postu jest przy Erichu akt jego zgonu i ta trzecia liter przypomina inne "h" w tym akcie a nie "s", czyli pierwotnie było Lihs a nie Liss.
Pozdrawiam
Kasia
Pozdrawiam
Kasia
-
Irena_Powiśle

Re: Lish/Lis prusy wschodnie i powiat świecki
Kasiu,Dritschmin pisze:W teraz po modyfikacji mojego postu jest przy Erichu akt jego zgonu i ta trzecia liter przypomina inne "h" w tym akcie a nie "s", czyli pierwotnie było Lihs a nie Liss.
Pozdrawiam
Kasia
jest to w nazwisku podwójna literka S. Żadnej H. Nazwisko Twojego przodka to Liss.
Zaufaj Romanowi.
Pozdrawiam,
Irena
Irena
-
Dritschmin

Re: Lish/Lis prusy wschodnie i powiat świecki
Dziękuję za wyprowadzenie mnie z błędu.
Kasia
Kasia