Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Panie Tomku, dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Wiem, że sprawa jest trudna i prawdę mówiąc 8) liczyłem na cud jakowyś :oops:
Niemal każde z licznego rodzeństwa "Wilka" urodziło się w innej miejscowości - rodzina wędrowała za chlebem - i rosła :lol: ... grzebaliśmy już w różnych miejscach.
W IPNie w Łodzi poszukiwałem już w tej kwestii bezskutecznie. Albo akta UBecko-milicyjne zostały zdrowo przetrzepane, albo... nadal brak precyzyjnych narzędzi.
Z gen. "Burzą" jestem w kontakcie. Wymieniliśmy m.in. trochę szczegółów o "Wilku".
Serdeczności
Wojciech
Awatar użytkownika
Queenmagic

Sympatyk

Post autor: Queenmagic »

Witam!

U innych takie odkrycia a u mnie w zasadzie dalej nic nie wiadomo :( Pewnie może byłyby jakieś dane gdyby istniały księgi dla wsi Przerąb (tam Kępscy mieszkali najdłużej) . W tym Biestrzykowie (raczej przynależnym do parafii Rzejowice) pewnie tylko pracowali, ale chyba tu nie mieszkali. Jak piszesz nie ma tam takich nazwisk. No a Cieszanowice, Ozga i Wroników to dalej same zagadki i nic pewnego. Nie mam teraz możliwości wybrać się w tamte strony, do tamtych parafii, gdzie być może znalazłabym dane na temat sióstr babci. Może się to kiedyś wyjaśni... Póki co dziękuję za poszukiwania.

Pozdrawiam
Daria
Daria Wilczyńska - Zięba

Wilczyński- Cielętniki, Sosnowiec, Lututów
Chimowski, Himowski - Kromołów, Łazy, Ciągowice
Kępski, Kempski - Przerąb, Stanowiska
Jawor, Olesiak, Hasior, Ciuła - Krasne Potockie, Chomranice
Bielewska (Bielawska) - Klonowa
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Dario, spokojnie :)
Jeszcze jest sporo rzeczy do sprawdzenia, tylko sama widzisz - nie od razu to się da załatwić. To jest zaledwie kilka parafii i gmin, a przeszukanie tego, to nie jest dramat. A z drugiej strony - trzeba poświęcić na to naprawdę sporo czasu.

tomek
Awatar użytkownika
Queenmagic

Sympatyk

Post autor: Queenmagic »

Jasne, jasne oczywiście, że to rozumiem i dziękuję Ci Tomku za słowa otuchy. Pozdrawiam serdecznie :)

Daria
Daria Wilczyńska - Zięba

Wilczyński- Cielętniki, Sosnowiec, Lututów
Chimowski, Himowski - Kromołów, Łazy, Ciągowice
Kępski, Kempski - Przerąb, Stanowiska
Jawor, Olesiak, Hasior, Ciuła - Krasne Potockie, Chomranice
Bielewska (Bielawska) - Klonowa
Awatar użytkownika
Mielczarek_Seweryn

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Mielczarek_Seweryn »

Tomek1973 pisze:@Sewcio
W grudniu 1893 w par. rzymsko-katolickiej nie znalazłem aktu chrztu żadnego Józefa Kaczmarka.
Można zlecić kwerendę pracownikom archiwum, sprawdzić księgi osobiście, sprawdzić unikaty ksiąg znajdujące się w piotrkowskiej parafii farnej.
Sprawdzę jeszcze w księgach ludności, czy rodzina o tych nazwiskach mieszkała w Piotrkowie.
Zapisy z aktu zgonu tyczące się miejsca urodzenia, wcale nie muszą odpowiadać prawdzie.

tomek
DZIEKUJE Panie Tomku ale zauwazylem ze na nagrobku pisze ze zyl 84 lata a zmarl 1980 to wychodzi ze urodzil sie w 1886 r
Tomek1973

Sympatyk

@sewcio
Józef Kaczmarek urodził się w 1895 roku.
Akt urodzenia numer 958/1895
Był synem Franciszka, lat 42, szewca i Magdaleny /nie Marianny/ z Rybińskich lat 36.

tomek
Awatar użytkownika
Mielczarek_Seweryn

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Mielczarek_Seweryn »

DZIEKUJE Panie Tomku
jarumasta

Sympatyk
Adept

Post autor: jarumasta »

Witam,

Panie Tomku - mam prośbę dotyczącą asc z Ręczna(z. 299) i Radomska(z.298). Potrzebuję numerów trzech aktów urodzenia:
- Władysława Karbowiak ur. 1900 Ręczno (c. Andrzeja i Katarzyny)
- Stefan Stępień ur. 1897 Ręczno (s. Józefa i Zofii)
- Marianna Gosek ur. 1907 Radomsko (c. Franciszka i Józefy)

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Jarek
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Kłaniam się!
Panie Tomku, czy zechciałby Pan sprawdzić Antoniego LUBASIŃSKIEGO?
Podobno jako 14-latek (1849?) wziął udział w Powstaniu Narodowym 1863 r. Później był pisarzem Sądu Pokoju w Przedborzu (1917) i wiceburmistrzem Przedborza ok. 1915-18 r. (?)
Serdeczności
Wojciech Zawadzki
Tomek1973

Sympatyk

@jarumasta
Władysława Karbowiak - akt 84
Stefan Stępień - 168
Marianna Gosek - aktu urodzenia w 1907 roku brak. Sprawdziłem wszystkie Marianny urodzone w tym roku o nazwisku zaczynajacym się na "G", ale nie było żadnej mającej takich rodziców.

Jeżeli ma pan wszystkie dane /imie, nazwisko, parafia, rok/ z wyjątkiem numeru aktu, to w archiwum może pan zamówić kopię bez obaw, że zostanie pan obciążony kosztem kwerendy.

@Wojciech
Znowu się trochę pokiełbasiło, panie Wojciechu :mrgreen:
We wrześniu 1849 /brak daty dziennej/ urodził się Stefan Lubasiński s. Antoniego i Bronisławy Sucharzewskiej. Jako miesce urodzenia figuruje powiat miechowski /nazwy wsi nie mogłem odczytać/. Stefan miał żonę Marię /Mariannę/ Wtorkowską.
W roku 1891 rodzina wyprowadziła się z Przedborza do niewymienionej z nazwy miejscowości w "gminie Przedbórz". Z akt miejskich absolutnie nic więcej nie da się wycisnąć. Pozostaje tylko poszukiwanie akt gminy Przedbórz - są prawdopodobnie w Kielcach, oraz przeszukiwanie akt SC.
Swoją drogą, jest pan w czepku rodzony, że udało się cokolwiek znaleźć.
Informacje te zawarte są tutaj:
Zespół 687 / sygnatura 27 / karta 104

pozdrawiam - tomek
jarumasta

Sympatyk
Adept

Post autor: jarumasta »

Tomku - dziękuję bardzo za pomoc.

Coś mi "prababcia Goskowa płata figle", byłem pewien że urodziła się w Radomsku :| Trzeba będzie szukać innych tropów...

Jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam,
Jarek
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Tomek1973 pisze: @Wojciech
(...)
Swoją drogą, jest pan w czepku rodzony, że udało się cokolwiek znaleźć.
(...)
pozdrawiam - tomek
Witam,
Bardzo dziękuję. Z Lubasińskim to dopiero pierwsze kroki, ale nie będzie źle...
A co do czepka...
hmm, naprawdę to urodziłem się wymianę pieniędzy... :roll:
Serdeczności
Wojciech
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Witam Panie Tomku!
Przyszło mi na myśl, że być może Pan - jeśli nie sprawię większego kłopotu - wzbogaci moją wiedzę o Felixie Rześniowieckim, Pułkowniku Wojsk Cesarsko-Rosyjskich. Zmarł 29 XII 1882 r., przeżywszy 67 lat. Spoczął na cmentarzu w Przedborzu.
Pozdrawiam serdecznie
Wojciech
Tomek1973

Sympatyk

Jasne, panie Wojciechu, nie ma problemu.

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
Diabołek81

Sympatyk

Post autor: Diabołek81 »

Witam Tomku
Mam wielką prośbę. Chodzi mi o zespół akt Hipoteka Powiatu Brzezińskiego.Czy istnieje możliwość abyś przejrzał oczywiście w miarę posiadanego wolnego czasu pewien zakres lat pod kątem występowania 2-3 nazwisk.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Piotrek
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”