Ahnenblatt po polsku - mam problem z ..

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

zbigsob

Sympatyk

Post autor: zbigsob »

Witam,
właśnie kupiłem najnowszą wersje programu (3.57) i niestety nie mogę sobie poradzić z wydrukiem drzewa. Otóż na wykresie pojawia się rodzeństwo dziadka ale już babci nie. Nie wiem czy coś złe ustawiłem czy błąd jest gdzieś głębiej. W starej wersji (2.97) nie było tego problemu Nie pojawia się też żona i dziecko przyrodniego brata oraz brakuje mi tła w grafice.
Doświadczeni użytkownicy może coś podpowiedzą.
Dziękuje i pozdrawiam
Zbyszek
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Post autor: Topolinski_Jozef »

Witam,
zbigsob pisze:Witam,
właśnie kupiłem najnowszą wersje programu (3.57) i niestety nie mogę sobie poradzić z wydrukiem drzewa. Otóż na wykresie pojawia się rodzeństwo dziadka ale już babci nie. Nie wiem czy coś złe ustawiłem czy błąd jest gdzieś głębiej. W starej wersji (2.97) nie było tego problemu Nie pojawia się też żona i dziecko przyrodniego brata oraz brakuje mi tła w grafice.
Doświadczeni użytkownicy może coś podpowiedzą.
Dziękuje i pozdrawiam
Zbyszek
nie wiem, jaki wydruk drzewa sprawia Ci kłopot. Sprawdziłem wydruk Tablica przodków z wariantem wszyscy z rodzeństwem i wszyscy byli "obecni". Może musisz dla swojego drzewa wybrać odpowiedni Wariant.
Z żoną i dzieckiem brata przyrodniego też może być problem wyboru probanta (osoby głównej wykresu) bo nie dla wszystkich są to krewni.
Tło w grafice ustawia się opcją Ekstra/Opcje/Drukuj/Tablice/Grafika w tle. Jeśli tam nie można znaleźć grafiki to musisz sprawdzić w katalogu programu Ahnenblatt (zwykle jest to C: Programme (x86)/Ahnenblatt3) czy jest tam katalog TafelPics. Tam powinny być grafiki dla tła.
Pozdrawiam[/b]
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
szsadu

Nieaktywny

Post autor: szsadu »

Witam,
Od 3 lat korzystam z wersji bezpłatnej programu Ahnenblatt i rozważam zakup płatnej. Jaką metodę płatności wybraliście przy płaceniu z tych dostępnych?

Pozdrawiam
Szymon
lukash325

Sympatyk

Post autor: lukash325 »

szsadu pisze:Witam,
Od 3 lat korzystam z wersji bezpłatnej programu Ahnenblatt i rozważam zakup płatnej. Jaką metodę płatności wybraliście przy płaceniu z tych dostępnych?

Pozdrawiam
Szymon
a jakie są główne zalety płatnej wersji?
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Na pewno o wiele więcej opcji, jak np. możliwość wprowadzania swoich faktów. Albo rodziców adopcyjnych. Jest możliwość wprowdzenia wielu uwag do każdego z faktów z życia. Bardzo rozbudowana możliwość podawania adresów. Świadkowie i chrzestni mogą być wprowadzani albo jako zapis w uwagach, albo jako "podpięcie" juz istniejących osób w drzewie.
W przypadku awarii czy wątpliwości jest świetny kontakt z autorem.
Ja płaciłam przez PayPala.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
szsadu

Nieaktywny

Post autor: szsadu »

Co więcej, jeśli korzysta się z wersji darmowej to łatwo przenieść wszystko do płatnej.
Pozdrawiam
Pawel_B

Członek PTG
Adept

Post autor: Pawel_B »

Witam,

Chciałem wyeksportować część danych z Ahnenblatt do excela. Program daje taką możliwość, jako zapis pliku csv, jednakże eksportuje się wówczas cała baza. Chyba nie ma żadnej opcji filtrowania danych. Myślałem, że zrobię to wydzielając najpierw cześć bazy do odrębnego pliku, ale też nie znalazłem takiej możliwości.

Czy istnieje jakiś sposób w Ahnenblatt zapisania wybranych danych (np. potomków jakiejś osoby itp.) w pliku, który da się następnie zaimportować do excela? Ewentualnie czy taką możliwość mają inne programy genealogiczne (mógłbym wtedy zrobić to poprzez gedcom)?

Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Witam,
Pawel_B pisze:Witam,

Chciałem wyeksportować część danych z Ahnenblatt do excela. Program daje taką możliwość, jako zapis pliku csv, jednakże eksportuje się wówczas cała baza. Chyba nie ma żadnej opcji filtrowania danych. Myślałem, że zrobię to wydzielając najpierw cześć bazy do odrębnego pliku, ale też nie znalazłem takiej możliwości.

Czy istnieje jakiś sposób w Ahnenblatt zapisania wybranych danych (np. potomków jakiejś osoby itp.) w pliku, który da się następnie zaimportować do excela? Ewentualnie czy taką możliwość mają inne programy genealogiczne (mógłbym wtedy zrobić to poprzez gedcom)?

Pozdrawiam
Paweł
jest kilka sposobów zapisu wybranych danych a najłatwiejszy to wygenerować tablicę zawierającą interesujące dane (np. tablica potomków, tablica przodków itp) i zapisanie tej tablicy jako plik .ahn z nadaną swoją nazwą.
Pozdrawiam
Józef
...........

Pawel_B

Członek PTG
Adept

Topolinski_Jozef pisze:Witam,
Pawel_B pisze:Witam,

Pozdrawiam
Paweł
jest kilka sposobów zapisu wybranych danych a najłatwiejszy to wygenerować tablicę zawierającą interesujące dane (np. tablica potomków, tablica przodków itp) i zapisanie tej tablicy jako plik .ahn z nadaną swoją nazwą.
Dzięki! Bardzo proste, tylko trzeba wiedzieć :)
Pozdrawiam
Paweł
lukash325

Sympatyk

Post autor: lukash325 »

Mam dwa pytania odnośnie generowania drzewa:

1. Używam opcji klasyczny z rodzeństwem probanta - chciałbym żeby było również rodzeństwo z drugiego małżeństwa, czy ktoś wie jak to zrobić?

2. Czy jest opcja żeby samemu wybrać osoby do drzewa? Chciałbym pokazać na drzewie kilka osób, które żyły w danej miejscowości, 3 pokolenia, z niektórym rodzeństwem osób z drugiego pokolenia.
Łukasz
Parafie: Dłutów, Żuromin, Iława
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Dzień dobry,
lukash325 pisze:Mam dwa pytania odnośnie generowania drzewa:

1. Używam opcji klasyczny z rodzeństwem probanta - chciałbym żeby było również rodzeństwo z drugiego małżeństwa, czy ktoś wie jak to zrobić?
rodzeństwo z drugiego małżeństwa nie są krewnymi dla wszystkich więc na probanta trzeba wybrać osobę dla której są. Będzie to z pewnością ojciec (matka) tego rodzeństwa.
lukash325 pisze: 2. Czy jest opcja żeby samemu wybrać osoby do drzewa? Chciałbym pokazać na drzewie kilka osób, które żyły w danej miejscowości, 3 pokolenia, z niektórym rodzeństwem osób z drugiego pokolenia.
opcji takiej nie znalazłem ale przy pomocy opcji Opracuj/Usuń grupę i odwróć zaznaczenie można na kopii wybrać osoby, które pozostaną w danych i wtedy generować Tablicę potomków wariant tablica wszystkich osób. Wyniki najlepiej sprawdzić doświadczalnie.[/b]
Pozdrawiam
Józef
...........

Pawel_B

Członek PTG
Adept

Chciałem sprawdzić ile mam osób w bazie i nie mogę znaleźć nigdzie takiej prostej informacji. Mógłbym bazę wyeksportować np. do csv i policzyć, ale chyba musi to gdzieś być podane, tylko nie mogę zobaczyć?

Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
aniemirka

Sympatyk

Post autor: aniemirka »

W dolnym lewym rogu jest liczba osób.
Pozdrawiam
- Ania

W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
Pawel_B

Członek PTG
Adept

aniemirka pisze:W dolnym lewym rogu jest liczba osób.
Mają oczy a nie widzą...
:oops: :)

Pozdrawiam
Paweł
zbigsob

Sympatyk

Post autor: zbigsob »

Witam,
nie wiem czy źle skopiowałem zakupiony program czy też tam go nie było.
Brakuje mi katalogu TafelPics w którym to winna znajdować się grafika dla tła drukowanego drzewka. Proszę mi podpowiedzieć skąd takie tła mogę uzyskać.

Dziękuje i pozdrawiam
Zbyszek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”