Witam.
W 2009 r. ze znajomym genealogiem byłam na plebanii kościoła w Brzeziu. Przyjął nas ówczesny proboszcz ks. Marek Kulawinek.
Był bardzo przychylny genealogom. Przyniósł nam m.in. XVIII-wieczne księgi metrykalne tej parafii i pozwolił sfotografować. Mam płytkę z tymi zdjęciami. Nie są one dobrej jakości. Robione były amatorskim aparatem.To co udało nam się odczytać, a jest tego sporo, umieściliśmy w genetece.
Z wielkim żalem przyjęłam informację o tym, że ksiądz Marek Kulawinek zmarł w 2012 r. To był naprawdę bardzo życzliwy i pomocny człowiek. Jego chyba szwagier też interesował się genealogią i ksiądz Marek miał dużo zrozumienia dla tych zainteresowań.
Mam bliskich przodków w tej parafii, m.in. Bociańscy i ks. Marek chciał zawieźć mnie do najstarszego, żyjącego potomka Bociańskich, który mieszkał w Brzeziu. Nie mogłam niestety wtedy z tej propozycji skorzystać bo bardzo gonił mnie wtedy czas.
Bardzo tego żałuję bo następnego roku sędziwy Pan Władysław Bociański już nie żył...
Pozdrawiam.
Anna Kamińska Stręgiel
Parafia Brzezie pow. Pleszew
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
- annastregiel

Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 5 times
Dziękuję za relację.
Warto byłoby zdjęcia rozpowszechnić, w wielu miejscach przechowywać. To jedyny twardy ślad, możliwość identyfikacji i ew. udokumentowania pochodzenia
Piszesz "m.in." ..coś ciekawego było jeszcze?:)
Mnie Jakub S. i ew. męscy potomkowie zainteresowali ..inni Sroczyńscy też. Część "obecnie" żyjących w Pleszewie paręnaście lat temu wykazywali się znajomością swego pochodzenia "Oj nie! My nie stąd, my z daleka - z Brzezia:O)"
Warto byłoby zdjęcia rozpowszechnić, w wielu miejscach przechowywać. To jedyny twardy ślad, możliwość identyfikacji i ew. udokumentowania pochodzenia
Mnie Jakub S. i ew. męscy potomkowie zainteresowali ..inni Sroczyńscy też. Część "obecnie" żyjących w Pleszewie paręnaście lat temu wykazywali się znajomością swego pochodzenia "Oj nie! My nie stąd, my z daleka - z Brzezia:O)"
- annastregiel

Nie mam w swoim drzewie Sroczyńskich. Oprócz bezpośrednich przodków: Bociańskich i Chryzostomiaków mam jeszcze Skałeckich, Jędrzejaków, Wierszchołków...Sroczyński_Włodzimierz pisze:Dziękuję za relację.
Zastanowię się nad rozpowszechnieniem tych zdjęć. Mam je dzięki uprzejmości ówczesnego proboszcza parafii i zastanawiam się, co ma do powiedzenia w tym temacie obecny proboszcz...czy nie będzie przeciwny rozpowszechnieniu tych zdjęć w sieci...
Poszukuję:
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 5 times
Zastanów się.
Ale proboszcz może by się zajął zgłoszeniem straty i ustaleniem okoliczności nie argumentami przeciwko publikacji zdjęć ksiąg....których nie ma.
Jakby miał...to do dyskusji...
no chyba, że ewentualnie prokurator jako materiał dowodowy potraktuje..ale i wtedy (nie na oryginalnym nośniku, a kopie) warto w wielu miejscach zabezpieczyć dla nasi przyszłych pokoleń.
Dobrze, że są. Warto by nadal były.
Ale proboszcz może by się zajął zgłoszeniem straty i ustaleniem okoliczności nie argumentami przeciwko publikacji zdjęć ksiąg....których nie ma.
no chyba, że ewentualnie prokurator jako materiał dowodowy potraktuje..ale i wtedy (nie na oryginalnym nośniku, a kopie) warto w wielu miejscach zabezpieczyć dla nasi przyszłych pokoleń.
- annastregiel

Napisałam do znajomego genealoga, z którym te zdjęcia wtedy razem robiliśmy.Sroczyński_Włodzimierz pisze:Zastanów się.
Wspólnie zastanowimy się nad ewentualnym ich rozpowszechnieniem.
Pozdrawiam.
A.K.S.
Poszukuję:
Spróbuję wrócić do kwestii parafii z Brzezia - czy komuś udało się może porozmawiać z proboszczem odnośnie ksiąg? W poznań project są indeksy dwóch ślubów z 1819 r. których szukam, a które wg wpisów znajdują się w księgach na parafii. Sprawdziłem, że indeksy Brzezia (poza panią Anną Stręgiel i panem Jakubem Wojtczakiem), tworzyli też Danuta Wojcięgowska i Łukasz Bielecki. Chciałbym się podpytać, czy może ktoś ma kontakt do tych państwa? Zależy mi na dotarciu do istniejących gdziekolwiek zdjęć.. znalezieniu jakichkolwiek informacji o Twardowskich (ale też innych nazwisk), ponieważ stanąłem w martwym punkcie..