Absurdy, kiksy i inne kwiatki w zapisach metrykalnych

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

https://youtu.be/wlFpJDP1HIQ?t=66
1'06'' do 3'20'' ciut ponad dwie minuty
Jasieniec w czasie okupacji - GG, choć blisko granicy stąd przywołana ciągłość do 1945
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
anna.f

Sympatyk
Adept

Post autor: anna.f »

Taki mi się trafił kwiatek.
06.11.1888 w miejscowości Sucha Struga ślub bierze Józef Górka recte Lizowski syn Marii Lizowskiej i Katarzyny Górka :)

https://images91.fotosik.pl/638/2357f38621231d11.jpg
Sidor

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Sidor »

Mam taką ciekawostkę z księgi, która indeksuję:
Parafia Górno, wieś Łowisko, księga zgonów 1915 rok
Przy wpisie dotyczącym zgonu 50-ciolatka ksiądz dopisał na czerwono:
"pogrzebany poza smętarzem, bo:
1) 10 lat nie był do spowiedzi
2) nie chciał się spowiadać
3) nie chciał księdza
4) na zapytanie żony - że go bez spowiedzi nie pochowają na smętarzu, odpowiedział >A gdzie chcecie to mnie zakopcie<
Odmówiłem mu tedy pogrzebu katolickiego"
(pisownia oryginalna)

To tak ku przestrodze... ;)
Pozdrawiam
Ula
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Wpływ 1905 roku czy indywidualna, niemająca nic wspólnego z 1905 decyzja? Górno wydaje się trochę odległe od obszaru, któremu przypisuje się aktywność "rewolucyjną".
Zapis, który potomkom wiele więcej powie o życiu przodka niż "kupka metryk", da pretekst do prób wniknięcia w historię, atmosferę.
Sidor

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Sidor »

Trudno to ocenić, ale ksiądz się postarał, bo nawet ponumerował argumenty ;)

Ciekawe co miał na myśli inny delikwent z innej parafii (niestety zapisałam na dysku stronę księgi z AP Przemyśl, a nie pamiętam co to za parafia, bo jedynie ją przeglądałam).
W roku 1912 Reskryptem Cesarsko- Królewskiego Namiestnictwa we Lwowie i poleceniem Konsystorza Biskupiego z Przemyśla zezwolono, ażeby Kazimierz Serafin Jonas używał nazwiska "Jonas-Szatański"
To dopiero wywrotowiec :) Zezwolenie doklejono do jego aktu małżeństwa z 1902 roku.
Pozdrawiam
Ula
kminek

Sympatyk

Post autor: kminek »

Tym razem coś z dokumentów imigracyjnych do USA: w rubryce matka-Stefan Szczerba.
Ostatnie miejsce pobytu:Pies...(go wie:))
A ostatnio sama stworzyłam absurd w moim drzewie genealogicznym, bo w jakiś sposób mi wyszło, że dwóch facetów ma ze sobą dziecko. Coś na miarę dzisiejszych czasów..
Katarzyna W.
W_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: W_Marcin »

https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 1-2514.jpg

Nr 2514 - ojciec: 25 letni emeryt

Szczęściarz :)
------------
Pozdrawiam
Marcin
kminek

Sympatyk

Ostatnio się spotkałam z zapisem, że pewna para wzięła ślub 30 lutego:)
Katarzyna W.
kminek

Sympatyk

Wpis w zaślubinach "Maria, virgo deflorata". Czy ksiądz, a właściwie pop chciał za wszelką cenę podkreślić, że panna młoda sobie nie żałowała? A zaraz obok jest wpis "Maria, córka Heleny Krzyżanowskiej i Marii Sieńko. Córka dwóch kobiet? Gdzie jest ojciec?
Katarzyna W.
Krzysztof29

Sympatyk

Post autor: Krzysztof29 »

Parafia Borowno (obecnie gmina Mykanów, powiat częstochowski). Unikat księga metrykalna urodzonych z 1923 r.
Akt Nr 222 Grabówka. Działo się we wsi Borownie dnia trzydziestego września tysiąc dziewięćset dwudziestego trzeciego roku o godzinie pierwszej po południu. Stawił się Józef Postawa rolnik zamieszkały we wsi Grabówce trzydzieści dwa lat liczący, w obecności świadków: Władysława Dobrakowskiego rolnika zamieszkałego we wsi Borowno dwadzieścia pięć lat i Władysława Łapety rolnika zamieszkałego we wsi Grabówce trzydzieści cztery lat; i okazał nam dziecię płci męskiej, oświadczając, iż takowe urodzone jest we wsi Grabówce, dnia dwudziestego pierwszego września bieżącego roku o godzinie piątej po południu, z jego małżonki Zuzanny z Banasiów dwadzieścia trzy lat liczącej. Dziecięciu temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym przez księdza Jana Patorskiego proboszcza miejscowego, odbytym nadane zostało imię Hieronim a rodzicami jego chrzestnymi byli: Józef Banaś i Władysława Banaś. Akt ten stawającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytany przez nas został podpisany.
Obok aktu znajdują się dwa dopiski:
1. Hieronim Postawa zawarł związek małżeński z Klarą Płandowską w parafii Kodeń n / Bugiem dn. 3 IV 1949 r.
2. Hieronim Postawa na własną prośbę wystąpił z kościoła Rzym. Katolickiego pismem z dnia 14 X 1950 r.
Obok aktu chrztu do księgi wszyto list następującej treści:
Krzyczew dnia 14.10.1950 r. Do kancelarii parafialnej Rzym - Kat. w Borowno. Zwracam się do kancelarii parafialnej ponownie, o skreślenie mnie z wszelkich akt gdzie figuruję jako członek kościoła rzym. katolic. Nadmieniam, że już dawno przestałem wierzyć w fantazje kościelne, jak również w bożka i kler. Chcę pracować dla Polski Ludowej, budować ustrój socjalistyczny, a nie być przyjacielem Papieża i kleru, którzy są wrogami Ojczyzny i starają się trzymać masy pracujące w ciemności i zacofaniu. Proszę raz na zawsze wykreślić mnie z akt, żegnam na wieki organizację kościelną. Przedstawiam dane kancelarii, które zarządano [błąd ortograficzny w oryginale] w liście: Postawa Hieronim, urodz. 21.09.1923 roku w m. Grabówce pow. Radomsko syn Józefa i matki Zuzanny z domu Banasiów. Podpisano Postawa Hieronim. Poniżej znajduje się pieczęć Miejskiej Rady Narodowej w Terespolu n/B. z dopiskiem: Autentyczność podpisu stwierdza: Prezydium Miejskiej Rady Narodowej (poniżej nieczytelny podpis).
Z tyłu księgi luzem załączono dwa listy:
1. Postawa Hieronim, wieś Krzyczew, gm. Bochukały, pow. Biała Podlaska, woj. Lubelskie. Do kancelarii parafialnej w Borownie. Zwracam się do kancelarii parafialnej o skreślenie mnie ze wszelkich aktów znajdujących się jako figuruję rzym. - katolik. List swój motywuję tym, że od dłuższego czasu widzę wrogość papieża jak również kleru wobec Polski Ludowej jak również wobec mnie i mojej rodziny. Więc wobec czego występuję z kościoła rzym. - kat. który prowadzi do ciemnoty i zacofania. Ja pragnę służyć dla mas pracujących i budować ustrój pełnej sprawiedliwości - Socjalizm ! Proszę dać mi odpowiedź o skreśleniu mnie z aktów znajdujących się w mojej parafii. Adresować odpowiedź jak u góry. Podpisano Postawa Hieronim. [Brak daty w tym liście]
2. Mp. 28 XII 50 r. Do kancelarii parafialnej w Borownie. Zwracam się ponownie do Kancelarii parafialnej o odpowiedź na pismo z dnia 12 X 50 r. dot. o wystąpieniu z kościoła. Zasyłam znaczki na list ...[słowo nieczytelne] i proszę adresować Postawa Hieronim, wieś Krzyczew, gm. Bochukały, pow. Biała Podlaska, woj. Lubelskie. Nadmieniam o jak najszybszym posłaniu mi odpowiedzi, jeżeli nie będę zmuszony przez ...[słowo nieczytelne] organy żądać wyjaśnień i odpowiedzi. Podpisano Postawa Hieronim.
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Krzysztof29 pisze:Więc wobec czego występuję z kościoła rzym. - kat. który prowadzi do ciemnoty i zacofania. Ja pragnę służyć dla mas pracujących i budować ustrój pełnej sprawiedliwości - Socjalizm !
Niby taki oświecony, a to jednak komunista.
Łukasz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

No nie wiem czy komunista - znaczki wszak przysłał:)
Apostazje bywają odnotowywane przy aktach urodzeń z wyraźnie starszymi datami niż lata 50 XX wieku.
Jest za to bardzo mało adnotacji przy AU sporządzonych w urzędach stanu cywilnego parafii rzymskokatolickich o konwersjach na inne chrześcijańskie wyznania. "Bardzo mało", bo takich zmian więcej. Chyba można w miarę łatwo ustalić -na podstawie późniejszych, osiągalnych standardowo kopii dokumentów - dużą grupę, która wystąpiła z kościoła katolickiego pozostając "przed wojną" przy wierze chrześcijańskiej.
A informacji o konwersji w "pierwotnej" księdze chrztów/urodzeń rzymskokatolickiej nie ma. A przynajmniej - w przytłaczającej większości przypadków nie ma.
Z uwagi na to, że "chrzest nadal ważny" przy zmianie na inne chrześcijańskie? To decydujące? Czy brak oficjalnych pism do parafii urodzenia/chrztu? Jak sądzicie?
Grzegorz.Janoszka

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Grzegorz.Janoszka »

kminek pisze:Ostatnio się spotkałam z zapisem, że pewna para wzięła ślub 30 lutego:)
Ale geneteka nie pozwala na zapis 30 lutego. Ja zaindeksowałem ten ślub:

https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=

I data rzeczywiście była 30 lutego i taką zaindeksowałem. Tymczasem geneteka wyświetla 2 marca.
--
Grzegorz Janoszka
parafie z przodkami: Chechło, Dolna, Kielcza, Klucz, Oświęcim,Poniszowice, Rudno, Toszek, Ujazd, Wiśnicz, Zakrzów i wiele innych
kminek

Sympatyk

To nie było w genetyce, znalazłam taki wpis w księdze parafialnej.
Katarzyna W.
kminek

Sympatyk

Oprócz standardowego "ordinaria" znalazłam ciekawe przyczyny śmierci:
"na romantyzm"
"na porywające chorobę"
"czas przyszedł"
"na febrę zgniłą"
"na gardło"
Katarzyna W.
ODPOWIEDZ